Αχαΐα: Η υψηλή θερμοκρασία εξαφάνισε τα ψάρια

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θεαματική αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι επηρέασε τη θερμοκρασία της θάλασσας και τα ψάρια έφυγαν «τρέχοντας» για τα βαθιά!

ψάρια

«Εξαφανισμένα» ψάρια Νο2! Πριν λίγες μέρες, βγάλαμε το Νο1 του «έργου», με τις περιγραφές και διαπιστώσεις ντόπιων ψαράδων και ιχθυέμπορων ότι «πρώτη φορά συμβαίνει σε τέτοια έκταση. Λες κι έχουν εξαφανιστεί τα ψάρια απ’ τον Πατραϊκό… Κι άλλες φορές τον Αύγουστο, ειδικά, έπεφτε η ροή της ψαριάς, αλλά φέτος έχει πέσει κατακόρυφα».
Στο Νο2 του «έργου» καταθέτουν την άποψή τους δύο επιστήμονες του είδους, εξειδικευμένοι στο αντικείμενο.
Και οι δύο, ως μια πρώτη εξήγηση, όχι βασισμένη σε επιστημονικά ευρήματα, αλλά πιο πολύ στη λογική, δίνουν τη θεαματική αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Επηρεάστηκε πολύ και η θερμοκρασία της θάλασσας και τα ψάρια έφυγαν «τρέχοντας» για τα βαθιά!

Γεώργιος Τσερπές: Θέμα καθαρά περιβαλλοντικό

«Δεν γνωρίζω ακριβώς τις τοπικές προδιαγραφές, αν και τι συνέβη στον Πατραϊκό Κόλπο. Το πιθανότερο, όμως, είναι, με βάση τις διαπιστώσεις των ψαράδων, όπως μου τις περιγράφετε, να πρόκειται για ένα θέμα καθαρά περιβαλλοντικό. Η θερμοκρασία είναι το πιο πιθανό. Οι ψαράδες με τη φράση χάθηκαν τα ψάρια έχουν την εικόνα για συγκεκριμένα ψάρια που ψαρεύουν με συγκεκριμένο τρόπο. Πρακτικά, λοιπόν, δεν τα βλέπουν. Δεν χάθηκαν τα ψάρια. Απλώς δεν τα εντοπίζουν. Οι θερμοκρασίες φέτος ήταν πολύ υψηλές και μάλλον αυτό το γεγονός έστειλε τα ψάρια σε πιο βαθιά νερά. Προσέξτε και κάτι ακόμα: Επειδή ο Πατραϊκός Κόλπος είναι πιο κλειστός, ενδεχομένως να ανέβασε και περισσότερη θερμοκρασία σε σχέση για παράδειγμα με τη βόρεια Κρήτη. Εδώ, για παράδειγμα, δεν ακούστηκε κάτι ανάλογο. Ούτε στις Κυκλάδες. Αρα, ίσως είναι και θέμα ιδιομορφίας του Πατραϊκού. Και στις λίμνες, που παρατηρείται ένα αντίστοιχο φαινόμενο, ανέβηκαν τρομερά οι θερμοκρασίες, δεν υπάρχει ανταλλαγή νερών, οπότε είναι πιο άμεση η αύξηση της θερμοκρασίας.
Γενικά, όμως, σας λέω ότι τα ψάρια κινούνται. Και πετρέλαιο να πέσει στη θάλασσα, δε σημαίνει πως θα τα σκοτώσει κατευθείαν. Θα επιδιώξουν να μετακινηθούν. Αρα, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στον Πατραϊκό. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας είναι μια απολύτως λογική εξήγηση στο γιατί τα ψάρια, αυτούς τους μήνες, δεν εντοπίζονται από τους ψαράδες όπως πριν».

⦁ Ο Δρ Γεώργιος Τσερπές είναι διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1981.

Δημήτριος Κ. Μουτόπουλος: Και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα

«Ημουν στο Λόγγο πριν λίγες μέρες κι ένας ψαράς μού είπε ακριβώς αυτό που μου λέτε κι εσείς: Οτι δεν μπορούν φέτος τον Αύγουστο, κυρίως, να βρουν ψάρια. Είναι ένα φαινόμενο που το παρακολουθώ εδώ και δύο μήνες, υποκινούμενος κυρίως από το τι συμβαίνει στις λίμνες. Το φαινόμενο ξεκίνησε από τον Απρίλιο. Και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, έλεγαν ότι λες κι εξαφανίστηκαν τα ψάρια… Και στο πέλαγος και στις λίμνες. Φυσικά δεν έφυγαν τα ψάρια. Απλώς είναι κάπου και δεν εντοπίζονται αυτό το διάστημα, δεν είναι προσβάσιμα. Ο παράγων που διαφοροποιεί την κατάσταση φέτος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Στο Θερμαϊκό είχε 28 βαθμούς. Σαν μπανιέρα… Η παρατεταμένη ζέστη αυξάνει τη θερμοκρασία κι όταν αυξάνεται τόσο πολύ και η θερμοκρασία της θάλασσας, τα ψάρια πηγαίνουν στα βαθιά νερά όπου είναι πιο παγωμένα. Ουσιαστικά, είναι μια πρώτη εξήγηση, όχι επιστημονική ακόμα. Θέλω να το ερευνήσω σε βάθος. Η διαφορά με πέρυσι είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Οταν είχε εμφανιστεί πριν τρία χρόνια το πρόβλημα με τις τσούχτρες, είχα πει πως δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Πάλι τότε έπαιξαν ρόλο θέματα θερμοκρασίας. Το 2017-2018 είχαμε πολύ βαρύ και μεγάλο σε διάρκεια χειμώνα. Ισως θα χρειαστεί ν’ αναζητήσουμε τι συνέβη το καλοκαίρι του 1987, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, να δούμε τι έγινε τότε με τις ψαριές, για να κάνουμε και μια πρώτη σύγκριση…

• Ο Δημήτριος Κ. Μουτόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Μεσολόγγι, διδάκτωρ του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος με ειδίκευση στη διαχείριση της αλιείας και των αλιευτικών αποθεμάτων.