Μερικοί μύθοι για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Της Σίας Αναγνωστοπούλου, πρώην αν. υπουργός Παιδείας – βουλευτής Αχαΐας Νέας Αριστεράς.
Ο υπουργός και η Νέα Δημοκρατία παραβιάζουν το άρθρο 16 και το γνωρίζουν. Το γνωρίζει και ο κ. Μητσοτάκης, διαφορετικά δεν θα έκανε τη δήλωση, ένα χρόνο ακριβώς πριν, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί. Το γνωρίζουν ακόμα και οι συνταγματολόγοι, τους οποίους επικαλούνται.
Λείπει η εντιμότητα και η καλή νομοθέτηση. Κάνουν κόλπα σε ένα μεγάλο νομοσχέδιο, στο οποίο μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για νομοσχέδιο, το οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα. Οι βουλευτές δεν έχουμε δικαίωμα να συναινέσουμε στην παραβίαση του άρθρου 16.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι ηλικίες 17 – 45 χρόνων είναι συντριπτικά εναντίον. Σε ποιους απευθύνονται, αν όχι στη νεότητα και παραγωγική ηλικία του τόπου; Αν όχι στη νεότητα, σε ποιους;
Θα πω μερικούς μύθους, που έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες:
Μύθος πρώτος: Μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Παντού στον κόσμο και στην Αμερική τα πανεπιστήμια χωρίζονται σε δημόσια και ιδιωτικά.
Μύθος δεύτερος: Πρόκειται για παρανόηση ότι τα μη κερδοσκοπικά δεν επιδιώκουν το κέρδος. Μεγάλο Πανεπιστήμιο της Αμερικής, πολύ φημισμένο, στην εποχή του κόβιντ για να μη μειωθεί το κέρδος του έκοψε από μισθούς διδασκόντων καθηγητών. Αυτά όλα τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά κερδοσκοπικά και μη, είναι κρατικοδίαιτοι οργανισμοί. Μεγάλο Πανεπιστήμιο της Αμερικής πήρε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση το 25% του προϋπολογισμού. Αλλο, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι τα δημόσια πανεπιστήμια, της Μασαχουσέτης, για παράδειγμα.
Ο υπουργός μπορεί να δεσμευθεί ότι τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα διατεθεί ούτε 1 ευρώ από χρήμα που διαχειρίζεται το δημόσιο, εθνικό ή ευρωπαϊκό χρήμα, στα λεγόμενα μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια;
Μύθος τρίτος: Ελεύθερο πανεπιστήμιο. Πάλι στην Αμερική, διώκονται πρυτάνεις, πρόεδροι επειδή πήραν άλλη θέση, τόλμησαν να διαφοροποιηθούν λίγο και διώκονται και με την απειλή ότι μεγάλοι χορηγοί του πανεπιστημίου δεν θα δώσουν λεφτά.
Μύθος τέταρτος: Στα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα έχουμε δίδακτρα, κυρίως στα Προπτυχιακά Προγράμματα, αλλά το προβλέπουν ήδη για τους αλλογενείς φοιτητές. Ανοίγουν κερκόπορτα.
Σε Ελληνικά Προγράμματα, στα ελληνικά Προπτυχιακά μπαίνουν δίδακτρα. Αύριο, που θα μας πουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα El Dorado, το οποίο δημιουργούν, άρα πρέπει να το κανονικοποιήσουμε κι αυτό και να μπουν, πάλι, δίδακτρα.
Μύθος πέμπτος: Μας λένε: «Πρόκειται για παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα αναβαθμίσουν την Παιδεία κ.λπ.». Θα έρθει το Columbia, το New York University, το Harvard να ανοίξουν παραρτήματα; Υπάρχει στο Παρίσι Παράρτημα του Columbia, για φοιτητές, οι οποίοι είναι στην Αμερική, έχουν πληρώσει δίδακτρα 60.000 £ και πηγαίνουν να σπουδάσουν για ελάχιστο χρόνο. Οι γηγενείς Γάλλοι, που πάνε στα παραρτήματα είναι για ακόμα πιο ελάχιστο χρόνο.
Παραρτήματα θα βαπτιστούν τα ήδη υπάρχοντα κολέγια.
Μύθος έκτος: Είμαστε εξαίρεση. Είπαν ότι είμαστε έθνος ανάδελφο στην Παιδεία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει σημαντικά ιδιωτικά ιδρύματα. Γιατί; Επειδή αυτά εισήχθησαν ενώ τα δημόσια είχαν τεράστια ιστορία και τα περισσότερα ήταν καλά χρηματοδοτούμενα. Αλλη παράδοση έχει η Ευρώπη άλλη η Ελλάδα. Γιατί θέλουν να την εκθεμελιώσουν;
Μύθος έβδομος: Οτι θα έχουμε αυστηρά κριτήρια. Το νομοσχέδιο ευτελίζει ακόμα περισσότερο την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Μύθος όγδοος: Ιδιο σύστημα εισαγωγής έχει ξαναεξηγηθεί. Αυτό, που είπε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Σχολής: «Μπαίνουμε, ματώνουμε και οι οικογένειές μας κι εμείς, με 19.500 μόρια και τα παιδιά αυτών που έχουν θα μπαίνουν με 19.500 €». Αυτή είναι η τεράστια διαφορά.
Και ένα ακόμα πράγμα: Τι είναι καθηγητής Πανεπιστημίου. Στο Σύνταγμα είναι ρητά δημόσιος λειτουργός. Αφήνονται ελεύθεροι. Κριτήρια δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News