Ο Πατρινός Θανάσης Βαβαρούτας ταξίδεψε 7.700 χιλιόμετρα στην Ευρώπη, με μόνη παρέα τη μηχανή του – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Ο Θανάσης Βαβαρούτας τριγυρίζει ανά τον κόσμο και επόμενος στόχος είναι να φτάσει με τη μηχανή του στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.
Σχεδόν όλο το 2020 ο κορονοϊός δεν επέτρεπε πολλά ταξίδια και μετακινήσεις, οπότε από το καλοκαίρι του 2021, οι αληθινοί λάτρεις των ταξιδιών έθεσαν επί τάπητος τα σχέδιά τους ώστε να ανακαλύψουν νέους προορισμούς.
ΑΝΑΒΟΛΗ
Ενας τέτοιος είναι και ο πατρινός μοτοσικλετιστής Θανάσης Βαβαρούτας, τον οποίο είχαμε γνωρίσει μέσα από το περιοδικό Trip, όταν είχε ταξιδέψει από την Πάτρα στο Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Για φέτος, ήθελε να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής: Να ταξιδέψει με τη μηχανή του από την Πάτρα, στη Μόσχα και έπειτα μέχρι το Βλαδιβοστόκ! Οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι τον Ιούνιο στη Ρωσία δεν του το επέτρεψαν. «Με πόνο καρδιάς ανέβαλα αυτό το ταξίδι. Είχα σχεδιάσει να κάνω τον Υπερσιβηρικό με τη μοτοσικλέτα μου. Ακολούθησα όμως το δεύτερο πλάνο μου καθώς είχα καιρό να ταξιδέψω» μας λέει σήμερα ο Θανάσης Βαβαρούτας.
PLAN B
Ποιο ήταν το δεύτερο πλάνο; Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία. Ο Θανάσης, η μηχανή του και ατελείωτα χιλιόμετρα, σχεδόν 8.000! Βέβαια και στις τρεις χώρες, είχε ξαναβρεθεί στο παρελθόν, αλλά όπως μας λέει πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που δεν έχεις δει. «Σκοπός μου όμως ήταν να ταξιδέψω σε μέρη που δεν είχα ξαναβρεθεί στο παρελθόν. Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στο κομμάτι της Πολωνίας. Το ταξίδι διήρκεσε σχεδόν έναν μήνα και διένυσα 7.700 υπέροχα χιλιόμετρα πάνω στην μοτοσικλέτα μου. Οι διαδρομές στο μεγαλύτερο μέρος τους έγιναν σε επαρχιακούς δρόμους, μέσα από χωριουδάκια και βρέθηκα σε μεσαιωνικά κάστρα, σε ιστορικές εκκλησίες, σε λίμνες, ποτάμια, βουνά, ορεινά περάσματα αλλά και σε υδάτινα κανάλια στις λίμνες της Μαντζουρίας» αναφέρει στην «Π».
Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο πατρινός ταξιδευτής Θανάσης Βαβαρούτας αφηγείται: «Τέλη Ιουλίου αφού έκανα τις απαραίτητες προετοιμασίες ξεκίνησα από Πάτρα και διέσχισα την Β. Μακεδονία, την Σερβία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία για να βρεθώ στην Πράγα. Έγραψα αρκετά χιλιόμετρα ποδαρόδρομο για να εξερευνήσω κάθε σπιθαμή της αποκαλούμενης και “Χρυσής Πόλης”. Μπορώ να πώ ότι με εντυπωσίασε (όπως κάθε επισκέπτη πιστεύω) η πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλάει αυτή η πόλη! Καλοδιατηρημένα κτίρια και αρκετές υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες για να απολαύσουν τις ομορφιές της πόλης και πολλές φορές με αρκετά ευφάνταστους τρόπους. Αφού χόρτασα Πράγα κατευθύνθηκα προς το Κάρλοβυ Βάρυ, την την επί τρεις αιώνες αγαπημένη λουτρόπολη των αριστοκρατών και καλλιτεχνών όλης της Ευρώπης. Ο κυριότερος λόγος που επισκέπτονται οι τουρίστες το Κάρλοβυ Βάρυ είναι οι 12 θερμές ιαματικές πηγές του. Πέρα από τις 12 πηγές, έχει άλλες 300 μικρότερες αλλά και τον ποταμό Τέπλα με ζεστά ρεύματα νερού.
ΠΙΛΣΕΝ
Άφησα πίσω μου το διασημότερο Σπά της Ευρώπης και συνέχισα την περιήγησή μου στο Πίλσεν. Την πόλη που γεννήθηκε το 1842 η διάσημη μπύρα Pilsen αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία Skoda το 1859. Φτάνοντας συνάντησα μια πανέμορφη πόλη με πολύχρωμα κτίρια και στο ιστορικό κέντρο περίτεχνα μπαρόκ και αναγεννησιακά οικοδομήματα! Η γευσιγνωσία της μπύρας στην Ζυθοποιεία Pilsner Urquell ήταν μία μυσταγωγία. Η πόλη Kutna Hora ήταν ο επόμενος σταθμός μου. Το οστεοφυλάκιο του Sedlec είχε μπεί στην bucket list μου εδώ και χρόνια και να που είχε έρθει η ώρα! Το οστεοφυλάκιο του Σέντλετς είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα στον κόσμο. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τα οστά 60.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι εξ αυτών πέθαναν τον 14ο αιώνα από την Μαύρη Πανώλη. Η διακόσμηση στο εσωτερικό της εκκλησίας έγινε με τα υπάρχοντα οστά και γιρλάντες από κρανία και οστά τα οποία κρέμονται από την θολωτή οροφή θυμίζουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια της οικογένειας Άνταμς!!! Το μήνυμα πάντως είναι απλό: “Να θυμάστε πάντα τον θάνατο”. Έτσι οι επισκέπτες φεύγουν κυρίως με μία σκέψη: το νόημα της ζωής.
ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ
Τελευταίος μου σταθμός στην Τσεχία ήταν η πόλη Λίμπερετς που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της χώρας και μετά από λίγα χιλιόμετρα μπήκα στα εδάφη της Πολωνίας και κατευθύνθηκα προς το κάστρο Κσιάζ στην περιοχή της Νότιας Σιλεσίας το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στην Πολωνία. Χτισμένο σε έναν μεγαλοπρεπή απότομο βράχο με θέα στον ποταμό Pelcznica και συχνά αναφέρονται σε αυτό ως το “μαργαριτάρι της νότιας Σιλεσίας”. Η Προτεσταντική εκκλησία της Ειρήνης λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Κσιάζ ήταν στο πρόγραμμά μου… Μία εκκλησία που χτίστηκε το 1657 με μόνο υλικό το ξύλο και έχει χωρητικότητα 7.000 ατόμων είχε τραβήξει την προσοχή μου και δεν υπήρχε περίπτωση να μην βρεθώ εκεί να την θαυμάσω και δεν μετάνοιωσα στιγμή για την επιλογή μου!
ΨΑΡΟΧΩΡΙ
Άφησα την Κάτω Σιλεσία και οδήγησα δυτικά μέσα από καταπράσινα τοπία και υπέροχα δάση για να βρεθώ στα δυτικά της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Γερμανία. Όλη η διαδρομή προς τον Βορρά και μέχρι την Βαλτική ήταν φανταστική!!! Μετά τις πόλεις Ζιελόνα Γκόρα, Στσέτσιν και Σβινούτσιε και οδηγώντας δίπλα από την Βαλτική Θάλασσα έφτασα στο πανέμορφο “ψαροχώρι” της Βαλτικής θάλασσας, το Γκντάνσκ! Πόλη προικισμένη, μιας και βρέχεται από τη Βαλτική, η οποία της χαρίζει απλόχερα τον θαλασσινό αλμυρό αέρα της, και ταυτόχρονα δροσερή και γοητευτική όπως ακριβώς ο ποταμός που την διασχίζει , ο Μοτλάβας. Τόπος φιλόξενος με πλούσια βλάστηση, καταπράσινες εκτάσεις και αυθεντικούς ανθρώπους, με το κεχριμπάρι, το οποίο θεωρείται ο “χρυσός” της Βαλτικής, να παράγεται στην γύρω περιοχή και να κυριαρχεί σε όλες τις γωνιές της πόλης.
ΓΚΝΤΑΝΣΚ
Διασχίζοντας το Γκντάνσκ νομίζεις ότι πρωταγωνιστείς σε ταινία εποχής, με την παλιά πόλη πλημμυρισμένη από όμορφα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ιστορικά κτίρια και ζεστά γραφικά καφέ με πλήθος κόσμου να περπατά κατά μήκος του καναλιού και να απολαμβάνει την ομορφιά που χαρίζει το κεχριμπαρένιο χρώμα στις όχθες του. Πλακόστρωτα δρομάκια ιδανικά για περιήγηση, πλατείες γεμάτες λουλούδια και γλυπτά από μια άλλη εποχή, ολοκληρώνουν ένα ιδανικό σκηνικό.
ΜΑΛΜΠΟΡΚ
Το Γκντάνσκ ήταν το βορειότερο σημείο του ταξιδιού μου! Από εκεί και πέρα η πυξίδα άρχισε να δείχνει Νότο… Νοτιοανατολικά του Γκντάνσκ λοιπόν σταμάτησα στο Μάλμπορκ για να επισκεφτώ το κάστρο του το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού οχυρού και όταν ολοκληρώθηκε το 1406 ήταν το μεγαλύτερο πλίνθινο κάστρο στο κόσμο. Σήμερα θεωρείται το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου. Μετά το Μάλμπορκ σειρά είχαν οι λίμνες της Μαντζουρίας… Άφησα την μοτοσυκλέτα και επιβιβάστηκα σε ένα πλοιάριο κι έκανα tour στο υδάτινο κανάλι Elblag, στις λίμνες της Μαντζουρίας! Επειδή οι λίμνες έχουν υψομετρική διαφορά και απέχουν λίγο μεταξύ τους το πλοιάριο ανεβαίνει σε ράγες τρένου και μεταφέρεται στην επόμενη λίμνη για να συνεχίσει την διαδρομή του! Ένα τοπίο απαράμιλλου κάλλους!!!
ΤΟΡΟΥΝ
Συνέχισα νότια στην Πολωνία προς το Τορούν, την γενέτειρα του μεγάλου αστρονόμου, Κοπέρνικου. Το Τορούν είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Πολωνίας (Μνημείο της UNESCO) η οποία ιδρύθηκε από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. Το 2007 η Παλιά Πόλη προστέθηκε στον κατάλογο των Επτά Θαυμάτων της Πολωνίας. Αφού εξερεύνησα το Τορούν σειρά είχε το Πόζναν… Η παλιά πόλη σκέτο παραμύθι που με τα χρωματιστά σπιτάκια το ένα κολλητά με το άλλο θα τραβήξουν την προσοχή κάθε επισκέπτη! Μία πόλη την οποία την λάτρεψα!!!
ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Μόλις 180 χιλιόμετρα νοτιότερα του Πόζναν βρίσκεται το Βρότσλαβ, μία πολύχρωμη πόλη της Πολωνίας που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει κι αυτή από σελίδες παραμυθιού… Μπορεί η Κρακοβία και η Βαρσοβία να κατακτούν τις ψηλές θέσεις στη wish list των τουριστών, όμως όλα αυτά μέχρι να γνωρίσουν το Βρότσλαβ. Τα μεγάλα πάρκα, τα γοτθικά πολύχρωμα κτίρια και τα κομψά αρχοντικά στο Βρότσλαβ υπόσχονται μία μαγευτική διαμονή! Τελευταίος προορισμός μου στην Πολωνία ήταν το Κατοβίτσε, μία βιομηχανική πόλη 300.000 κατοίκων, που δεν έχει την λάμψη της γειτονικής Κρακοβίας, αλλά ούτε και των πόλεων που προανέφερα. Είναι μία βιομηχανική πόλη που αξίζει όμως μία μονοήμερη διαμονή για να την γνωρίσει κάποιος. Την τελευταία μου μέρα στην Πολωνία την χάρηκα οδηγώντας την μοτοσυκλέτα μου νοτιοανατολικά προς τα βουνά Τάτρας. Βρίσκονται στα σύνορα με την Σλοβακία και το τοπίο είναι σκέτη μαγεία! Μένεις άφωνος από το μεγαλείο της φύσης!».
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΒΑΡΟΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΡΟΟΔΟΣ
Ταξιδεύοντας σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και αφού έχει ξαναβρεθεί σε αυτές στο παρελθόν, ζητήσαμε να μας περιγράψει τι ξεχώρισε: «Μετά την ανεξαρτητοποίησή τους έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου μέχρι σήμερα. Ειδικά η Πολωνία με την ανάπτυξή της και την ευημερία που προσφέρει στους πολίτες της με έκαναν από την μια μεριά να χαίρομαι για αυτούς και από την άλλη μεριά να στεναχωριέμαι που η χώρα μου έχει μείνει τόσο πίσω. Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα να ταξιδέψει κάποιος στην Πολωνία».
Ένα από τα σημεία αναφοράς του ταξιδιού που ξεχωρίζουμε είναι η πόλη Βρότσλαβ στην Πολωνία. «Μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από παραμύθι η πολύχρωμη πόλη» μας λέει ο Θ. Βαβαρούτας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Επιστρέφοντας προς την Ελλάδα, διέσχισε ξανά τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, μπήκε στη Ρουμανία και οδήγησε στα Καρπάθια Ορη, σε ορεινά πάσα (Αλπικοί δρόμοι) που φτάνουν πάνω από τα 2.000 μέτρα, τα οποία θεωρούνται σαν «παιδικές χαρές για μοτοσυκλετιστές».
ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ
Τον ρωτήσαμε πώς είναι να ταξιδεύει κανείς μόνος του και μας απάντησε: «Ταξιδεύω χρόνια με τη μοτοσικλέτα μου. Επέλεξα να κάνω ένα σόλο ταξίδι γεμάτο από πολλές εικόνες και εμπειρίες. Μου άρεσε πολύ αυτό που έζησα. Γενικά αυτό που θέλω μέσα από τα ταξίδια μου είναι να παρακινώ και άλλους ανθρώπους να γνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς». Γι’ αυτό άλλωστε έχει δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα και κανάλι στο Youtube (Thanasis Vavaroutas) όπου αναρτά βίντεο και λεπτομέρειες για τα ταξίδια του.
ΕΠΟΜΕΝΟ
Ο Θανάσης Βαβαρούτας ήδη προετοιμάζει το επόμενο ταξίδι του πιθανότατα το καλοκαίρι του 2022. Η Ρωσία απ’ άκρη σ’ άκρη, γιατί όπως συνηθίζει να λέει: «Τα καλύτερα ταξίδια μας δεν τα έχουμε κάνει ακόμα».
Ακολουθείστε το κανάλι του Θανάση Βαβαρούτα στο YouTube, παράλληλα γράφει για τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες στην ιστοσελίδα του.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News