Εφυγαν τραπεζάκια χωρίς δημοτικά τέλη, «Ο δήμος Πατρέων χάνει 160.000 ευρώ σε έσοδα» λέει η Εστίαση
Επιστροφή στα προ κορονοϊού δεδομένα για καταστήματα σε κοινόχρηστους χώρους – Θα χαθούν θέσεις εργασίας
Επιστροφή στην εικόνα προ κορονοϊού από χθες στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου και σε άλλα σημεία ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην Πάτρα. Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ συμμορφώθηκαν στην ειδοποίηση που είχαν λάβει προ ημερών από τον Δήμο Πατρέων, απομακρύνοντας τον εξοπλισμό που είχαν αναπτύξει ατελώς, στο πλαίσιο διευκολύνσεων που είχαν επιτραπεί λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας επιχείρησε ανεπιτυχώς τις προηγούμενες ημέρες να κερδίσει μια ακόμα παράταση, μέχρι την έγκριση νέας κανονιστικής διάταξης που θα προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και συνθήκες, με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τη δημοτική αρχή.
Ο κλάδος της εστίασης (ΣΚΕΑΝΑ) τονίζει πως με την άρνηση της δημοτικής αρχής να δεχθεί αυτή την πρόταση, ο Δήμος Πατρέων θα χάνει έσοδα άνω των 160.000 ευρώ τον χρόνο από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε μια επιφάνεια 4.000 τ.μ. σε όλη την επικράτεια του δήμου, καθώς η μίσθωση των εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων αυτών των χώρων, είναι κατά μέσο όρο στα 40 ευρώ ανά τ.μ.
Η Μαιζώνος αντιτείνει, από την πλευρά της, ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της εικόνας πόλης και η λειτουργία της. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της πόλης, για τη διαμόρφωση κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και υλοποίησής της με σειρά έργων και παρεμβάσεων.
Ο νομικός εκπρόσωπος του ΣΚΕΑΝΑ – πρ. αντιδήμαρχος Πατρέων Αλέξης Σκαρμέας, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι η εστίαση είναι πλέον η «βαριά βιομηχανία» της πόλης, συντηρώντας περίπου 15.000 εργαζόμενους μαζί με τις οικογένειές τους και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο όταν ανατρέπεται επέρχονται σοβαρές επιπτώσεις και μια από αυτές είναι οι απολύσεις προσωπικού που δεν θα μπορεί πλέον να συντηρηθεί.
Η εστίαση, κατά τον κ. Σκαρμέα, σέβεται απόλυτα την ανάγκη να υπάρχει επαρκής χώρος για τη διέλευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως και το δικαίωμα των πολιτών για ανεμπόδιστη διέλευση. Ωστόσο, ο υφιστάμενος κανονισμός λειτουργίας που χρονολογείται από το 2010, είναι πλέον ξεπερασμένος από τις εξελίξεις.
«Η δημοτική αρχή της Πάτρας, ορθά πράττοντας, ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο δημόσια διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων για να διαμορφώσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο στη βάση των σύγχρονων δεδομένων και αναγκών», πρόσθεσε ο κ. Σκαρμέας. Σημείωσε ακόμα ότι «είναι ορθή η σκέψη του δημάρχου να ολοκληρωθούν πρώτα οι αστικές αναπλάσεις για να καταλήξει σε μια συνολική ρύθμιση της εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων, όμως, αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει για χρόνια. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, και τηρώντας τις αποστάσεις που προβλέπει ο νόμος, θα ήταν εφικτό και λογικό να δοθεί λίγος ακόμα χώρος στην εστίαση. Ο δήμαρχος πρέπει να πάει τη συζήτηση μπροστά μέχρι να ολοκληρωθεί σύντομα, γιατί είναι κρίμα να χαθούν θέσεις εργασίας» τόνισε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News