Αχαΐα: ΔΕΥΑ και Δήμοι χρωστούν για ρεύμα-«Μαστίγιο και καρότο» απο το Κράτος για ρυθμίσεις με αντάλλαγμα

Οροι, οι συνενώσεις, η διαχειριστική επάρκεια και η ανάκτηση κόστους

Αχαΐα Οι οφειλές σε παρόχους ενέργειας εκτοξεύθηκαν

Γενναία επιδότηση για την αποπληρωμή των οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα προέρχεται από έσοδα του ειδικού λογαριασμού του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης βάζει έναν όρο που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ ΔΕΥΑ και δήμων. Με την τροπολογία αυτή επιδοτούνται σε ποσοστό 70% για το ληξιπρόθεσμο ενεργειακό χρέος μόνο οι ΔΕΥΑ που θα προχωρούν σε εθελούσιες συνενώσεις. Οι υπόλοιπες θα επιδοτούνται σε ποσοστό 30% και εφόσον την 15η Ιανουαρίου 2026 πληρούν τις προϋποθέσεις για διαχειριστική επάρκεια και ανάκτηση κόστους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΑΕΥ.

Η Ενωση των ΔΕΥΑ, ήδη από την περασμένη Πέμπτη, ζητά τροποποίηση της τροπολογίας, και οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ με κανόνες που θα συμφωνηθούν στο τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι, σε άσχετο νομοσχέδιο άσχετων υπουργείων προωθεί την απορρόφηση των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και τις συνενώσεις μεταξύ των ΔΕΥΑ ως όρο για την επιδότηση οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Κι αυτό, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι εδώ και μία τριετία οι ΔΕΥΑ συζητούν με την Πολιτεία και αναζητούν την οικονομική τους ενίσχυση για τη διαχείριση του χρέους τους προς τους ενεργειακούς παρόχους, ενίσχυση για την οποία είχαν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις.

Η ΕΔΕΥΑ τονίζει ότι για το ενεργειακό τους χρέος, οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, αφού το ενεργειακό τους κόστος εκτινάχθηκε σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχουν λάβει καμιά επιδότηση. Προτείνει να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο ενόψει της μεταρρύθμισης των ΔΕΥΑ για την οποία σε κάποια θέματα φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη, ενώ σε άλλα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.

ΑΧΑΪΑ

Η ΔΕΥΑ Πάτρας, φαίνεται να μένει εκτός ρύθμισης, αφού παρά το υπέρογκο κόστος που πληρώνει τα τελευταία χρόνια για λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παρόχους. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης, για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει γιγαντωθεί. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΠ έχει πληρώσει για ρεύμα συνολικά 11 εκατ. ευρώ επιπλέον!

Συγκεκριμένα, από 3,5 εκατ. ευρώ που πλήρωνε μέχρι το 2020 για λογαριασμούς ρεύματος, σήμερα έχει φτάσει στα 8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και οι προϋπολογισμοί εκτροχιάζονται.

Η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, μένει επίσης εκτός ρύθμισης μιας και παραμένει υγιής οικονομικά. Ωστόσο, το υπέρογκο ενεργειακό κόστος γίνεται χρόνο με τον χρόνο πιο δυσβάστακτο. Ο πρόεδρος Γιώργιος Ντίνος, δήλώσε στην «Πελοπόννησο» πως οι λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια από τις 600-800 χιλιάδες ευρώ, σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Πρόβλημα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς παρόχους ενέργειας αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι δήμοι.

Η ΔΕΥΑ Δυμαίων, στη Δυτική Αχαΐα, έχει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω των 100 γεωτρήσεων που λειτουργεί, με τις πληροφορίες της «Π» να αναφέρουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς παρόχους ενέργειας, να φτάνουν σήμερα κατά προσέγγιση, ακόμα και τα 8 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί, μιας και η διοίκηση της ΔΕΥΑΔ και η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκα στις κλήσεις και τα μηνύματα της «Π».

Η Υπηρεσία Υδρευσης Καλαβρύτων, όπως είπε στην «Π» ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, έχει ένα άνοιγμα της τάξης των 400.000 ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος της, καθώς ο Δήμος ακολουθεί μια πολύ ελαφριά τιμολογιακή πολιτική, χρεώνοντας κάθε παροχή νερού με ποσό 50 ευρώ συν ΦΠΑ. Αν προχωρήσουν οι συνενώσεις, προφανώς αυτή η χρέωση δεν θα μπορεί να συνεχιστεί και οι λογαριασμοί νερού θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, είπε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής ανέφερε στην «Π» ότι η τροπολογία δεν φαίνεται να απευθύνεται σε Δήμους χωρίς ΔΕΥΑ, όπως ο συγκεκριμένος. Παρ΄όλα αυτά, το ενεργειακό κόστος παραμένει και εκεί μεγάλο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει διαμορφωθεί μια οφειλή της τάξης των 500.000 περίπου, η οποία βρίσκεται σε ρύθμιση, όπως είπε ο δήμαρχος Θεόδωρος Μπαρής.