Αυτή η ώρα είναι η καλύτερη για να πίνεις μαγνήσιο
Τα συμπληρώματα μαγνησίου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στα social media. Στο TikTok, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται ότι παίρνουν μαγνήσιο καθημερινά για να τους βοηθήσει στον ύπνο, το άγχος και ακόμη και τη δυσκοιλιότητα.
«Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα στο σώμα σας και εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί σωστά», λέει στο TODAY.com η Perri Halperin, διαιτολόγος στο Mount Sinai Health System.
12 τροφές που χαρίζουν στον οργανισμό σου την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου
Οφέλη από μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Το ορυκτό βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, προστίθεται σε ορισμένα προϊόντα διατροφής, πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής και υπάρχει σε φάρμακα. «Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου και της πίεσης στο αίμα, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών και την ενδυνάμωση των οστών», λέει ο Halperin. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, στη σύνθεση πρωτεϊνών και στην παραγωγή ενέργειας, λέει η Amber Sommer, διαιτολόγος-διατροφολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη αρκετού μαγνησίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το NIH. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Η ημερήσια πρόσληψη ή η συνιστώμενη διατροφική δόση μαγνησίου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Για τους ενήλικες, είναι 400–420 mg για τους άνδρες και 310–320 mg για τις γυναίκες, ανά NIH.
Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου
Η μη λήψη αρκετού μαγνησίου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει πιο αισθητά συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά περιλαμβάνουν:
Ναυτία
Κούραση
Μούδιασμα
Κράμπες στους μύες
Δυσκοιλιότητα
Εγκεφαλική ομίχλη
Σε σοβαρές περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακά προβλήματα, όπως μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
Συνολικά, οι ανεπάρκειες μαγνησίου λόγω χαμηλής διατροφικής πρόσληψης είναι ασυνήθιστες σε υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με το NIH. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες είναι υψηλότερου κινδύνου, όπως αυτές με γαστρεντερική νόσο όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη, άτομα με διαβήτη τύπου 2, άτομα με αλκοολισμό και ηλικιωμένοι ενήλικες.
Είναι εντάξει να παίρνεις μαγνήσιο κάθε μέρα;
Ναι, είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου καθημερινά, εφόσον παραμένεις εντός της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και το κάνεις μετά από σύσταση ενός γιατρού. Θα πρέπει επίσης να μιλήσεις με το γιατρό σου για το ποιος τύπος συμπληρώματος μαγνησίου είναι καλύτερος για εσένα.
Πωλείται σε χάπι, σκόνη και υγρή μορφή. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι μαγνησίου, οι οποίοι ποικίλλουν ως προς τον τρόπο απορρόφησής τους από τον οργανισμό, τις πιθανές παρενέργειες και την προβλεπόμενη χρήση. Για παράδειγμα, το ασπαρτικό μαγνήσιο, το κιτρικό μαγνήσιο, το γαλακτικό μαγνήσιο και το χλωριούχο μαγνήσιο απορροφώνται πιο εύκολα, δείχνει η έρευνα. Το γλυκινικό μαγνήσιο είναι μια άλλη δημοφιλής μορφή, που συχνά κυκλοφορεί στο εμπόριο για να υποστηρίξει τη χαλάρωση.
«Εάν παίρνετε μαγνήσιο για ύπνο, πάρτε το το βράδυ πριν τον ύπνο», λέει η Halperin. «Η σύσταση για γλυκινικό μαγνήσιο για ύπνο είναι 200 χιλιοστόγραμμα 30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Διαφορετικά, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Απλώς έχετε κατά νου ποια άλλα συμπληρώματα και φάρμακα παίρνετε για να αποφύγετε τυχόν αλληλεπιδράσεις».
«Για παράδειγμα, το ασβέστιο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του μαγνησίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου σε διαφορετικό γεύμα από το συμπλήρωμα μαγνησίου», λέει η Halperin.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News