Αιγιάλεια: Να γίνει εργοστάσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, είναι θέμα χρόνου το Αίγιο να αποκτήσει ξανά, στην πράξη, ταυτότητα πόλης με βαριά βιομηχανία! Το πρότζεκτ της παραγωγής του νέου εθνικού όπλου, ενός καινούργιας τεχνολογίας τυφεκίου, που θα αντικαταστήσει το σημερινό όπλο G3 του Ελληνικού Στρατού, έχει δρομολογηθεί και απομένει να επιλεγεί ο τόπος κατασκευής.

Ολα δείχνουν Αίγιο, όλα δείχνουν ΕΒΟ. Και μόνο τα δύο απανωτά ταξίδια των καθ’ ύλη υπουργώ ν στην πρωτεύουσα της Αιγιαλείας με αντικείμενο το νέο πρότζεκτ μαρτυρούν ότι το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι.
Τι θα σημάνει, άραγε, για την περιοχή ένα τέτοιο έργο; Πόσο μπορεί να αναστηλώσει τα οικονομικά θεμέλια της πόλης και του νομού;
Από την στιγμή που θα εγκριθεί το πρότζεκτ και θα επιλεγεί το Αίγιο ως βάση, θα ξεκινήσει διαδικασία προσλήψεων (μέσω ΑΣΕΠ), ενώ το υπάρχουν προσωπικό θα γίνει υπερπολύτιμο. Ουσιαστικά, μια νέα βιομηχανική-παραγωγική μονάδα θα στηθεί στην περιοχή.

Τρεις θεσμικοί παράγοντες στην Αιγιάλεια καταθέτουν τη γνώμη τους για τις εξελίξεις και απαντούν στο ερώτημα πόση ώθηση, πρακτικά, μπορεί να δώσει στην Αιγιάλεια, στην Αχαΐα, η αναβάθμιση του εργοστασίου της ΕΒΟ. Και ο στόχος πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας είναι η διαδικασία της παραγωγής του νέου όπλου να ξεκινήσει μέσα στο 2021.
Σημειωτέον, δε, ότι σκοπός του ΥΕΘΑ είναι το παραχθέν όπλο (μικρό, μεσαίο, μεγάλο και περίστροφο) για στρατό, αστυνομία και λιμενικό να βγει σε ποσότητα μέχρι και 150.000 κομμάτια, ώστε να προωθηθεί και σε άλλες χώρες.
Αυτό το τελευταίο θα καταστήσει την ΕΒΟ Αιγίου ένα πραγματικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών εργοστάσιο!
Αρης Τηλιγάδης: «Αναστέναζε η περιοχή σε μέρες μισθοδοσίας»
«Θα πω τούτο και όσοι το έζησαν, μπορούν να καταλάβουν: όταν η ΕΒΟ ήταν στις δόξες της, αναστέναζε η περιοχή τις μέρες τις μισθοδοσίας. Ξέρετε πόσο χρήμα έπεφτε στην αγορά; Μπορείτε να φανταστείτε…
Αρα, θα είναι μεγάλη ανάσα, οικονομικά για την περιοχή, η ανάθεση στο Εργοστάσιο ενός τέτοιου πρότζεκτ, που θα προσθέσει τουλάχιστον 300 νέες θέσεις εργασίας. Και στη σημερινή εποχή, ακόμα και δυο-τρεις θέσεις εργασίας είναι υπόθεση. Σκεφτείτε να μιλάμε για 300.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα υλοποιηθεί το έργο. Καταλαβαίνω ότι αρκετοί είναι κουμπωμένοι μέχρι να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα, αλλά για ποιο λόγο να γινόταν τόσος ντόρος αν δεν πρόκειται να προχωρήσει η δουλειά; Ηρθαν υπουργοί, υφυπουργοί, δεσμεύτηκαν. Για ποιο λόγο να το έκαναν αν δεν είναι σίγουρο; Αρα, θα γίνει το έργο. Και θα είναι ό,τι καλύτερο για την περιοχή. Και οικονομικά θα ωφεληθεί, και από πολλές απόψεις. Θα ξαναγίνει το Αίγιο σημείο αναφοράς.
Θα πω, όμως, και κάτι άλλο, που το θεωρώ πιο σοβαρό: δεν μπορώ τόσα χρόνια να καταλάβω γιατί δεν γίνονται αναθέσεις στην ΕΒΟ Αιγίου κι άλλων προϊόντων; Οι δυνατότητες του εργοστασίου είναι τεράστιες. Η τεχνογνωσία του προσωπικού είναι πολύ μεγάλη. Ο εξοπλισμός του εργοστασίου είναι εξαιρετικός. Γιατί λοιπόν να μην αναλαμβάνει το εργοστάσιο και παραγωγή άλλων προϊόντων ώστε να υπάρχει συνεχώς δουλειά, να παραμένει σε υψηλά νούμερα ο αριθμός εργαζομένων; Πρέπει η ΕΒΟ να γίνει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό εργοστάσιο. Και έχει όλες τις δυνατότητες. Η βούληση, νομίζω, ότι είναι το μόνο που λείπει».
*Ο Αρης Τηλιγάδης είναι Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης.
Γιώργος Σαζακλής: «Κινητήριος δύναμη της τοπικής αγοράς…»
«Νομίζω ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε κάτι θεαματικά διαφορετικό για την ΕΒΟ. Αν όχι τώρα, πότε; Φαίνεται ξεκάθαρα ότι, μέσα σε όλο αυτό το ράλι εξοπλιστικών, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ενίσχυση των ΕΑΣ. Μένει να το δούμε και έμπρακτα, αλλά ξαναλέω, όλα συνηγορούν πως πλησιάζει η ώρα της ανάστασης για την ΕΒΟ.
Εφόσον όλα πάνω καλά, θα είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση για την περιοχή, για τον Νομό. Νέες θέσεις εργασίας. Διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων θέσεων Οικονομική ευρωστία του εργοστασίου. Αναγέννησης της τοπικής αγοράς. Οταν η ΕΒΟ ήταν πριν από χρόνια κραταιά δύναμη, ήταν και η κινητήριος δύναμη της τοπικής αγοράς.
Εμείς θέτουμε δύο προϋποθέσεις, νομίζω απόλυτα λογικές και οι δύο: να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τη εταιρείας και φυσικά να γίνει το εργοστάσιο δέκτης μεγάλων παραγγελιών.
Από τη στιγμή που θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την παραγωγή του νέου όπλου στην ΕΒΟ, θα χρειαστεί περίπου ένα με ενάμιση χρόνο για να ξεκινήσει η παραγωγή.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο τη μονιμοποίηση των 35 συμβασιούχων που υπάρχουν τώρα στην ΕΒΟ. Εργάζονται εδώ και τρία χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία και θεωρώ ότι δικαιούνται να μονιμοποιηθούν. Ας μην λησμονούμε ότι το 50% των υπαρχόντων μόνιμών εργαζομένων βρίσκεται, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, σε τροχιά συνταξιοδότησης.
Ας μας εμπιστευτούν για την παραγωγή του νέου εθνικού όπλου και εμείς θα φανούμε αντάξιοι, όπως πάντα. Οπως με το G3, όπως με το Α3 και το Α4, με το Αρτεμις 30, με το Κ11 και με τόσα άλλα».
* Ο Γιώργος Σαζακλής είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ) Αιγίου.
Πάνος Γεωργόπουλος: «Θ’ αποκτήσει ξανά βαριά βιομηχανία…»
«Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν αρκεί αυτό. Μόνο αν δούμε πράξεις, θα πειστούμε. Εχει συμβεί και στο παρελθόν να γεμίσουμε από εξαγγελίες και λόγια και μείναμε εκεί… Για να πειστούμε, λοιπόν, ότι κάτι αλλάζει, ότι κάτι μεγάλο έρχεται για την Αιγιάλεια και για τον νομό, πρέπει να δούμε έργα. Δεν μας πείθουν πια οι εξαγγελίες, παρά μόνο οι πράξεις.
Η ΕΒΟ αρχίζει να ξεμένει από παραγγελίες. Αρα, πρέπει σύντομα να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Οι διαβεβαιώσεις που πήραμε μέσα στη εβδομάδα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχω λόγο να τις αμφισβητήσω. Ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος, έτσι φάνηκε, αυτό εισπράξαμε. Απλώς λέω, όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ότι θα ηρεμήσουμε μόνο όταν πέσουν και οι υπογραφές.
Περιττό να πω πόσο σημαντικό θα είναι για την οικονομία όλης της περιοχής αν όλα πάνε καλά και αναλάβει η ΕΒΟ αυτό το έργο. Το Αίγιο θ’ αποκτήσει ξανά βαριά βιομηχανία, με όλη τη σημασία της λέξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σκεφτείτε μόνο αυτό, για να καταλάβετε: το υπάρχον προσωπικό, που είναι λίγο πάνω από 100 άτομα, δεν θα επαρκεί με τα νέα δεδομένα ούτε για μια απλή βάρδια. Αν, δηλαδή, αναλάβει η ΕΒΟ την παραγωγή, είναι προφανές πόσο πολύ πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό και το εργατικό δυναμικό. Και αυτό σημαίνει πολλά για την περιοχή.
Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά το τέλος θα είναι αίσιο. Γιατί κι άλλες φορές είχαν ακουστεί πολλά και διάφορα για αξιοποίηση της ΕΒΟ, αλλά πάντα μέναμε στα λόγια…».
* Ο Πάνος Γεωργόπουλος είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ