Αιγιάλεια: Το σχέδιο εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο δήμαρχος έχει την τελική απόφαση

Στην «Π» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιάλειας Δημήτρης Φιλιππάτος

Αιγιάλεια

Ειδικό, και απολύτως εξειδικευμένο για τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της Αιγιάλειας, σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης χωριών και περιοχών, σε περίπτωση μεγάλης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, έχουν καταρτίσει για τον Δήμο Αιγιάλειας η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η είδηση, όμως, είναι ότι σε περίπτωση ακραίας ανάγκης, αν δηλαδή απαιτηθεί να διατάξει η Πυροσβεστική άμεση εκκένωση ενός χωριού ή ενός οικισμού, την τελική απόφαση θα την παίρνει ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος ή ο αντιδήμαρχος Πολ. Προστασίας κ. Φιλιππάτος. Αν, μάλιστα, η πυρκαγιά κριθεί τόσο επικίνδυνη, τότε η απόφαση για εκκένωση θα βαρύνει τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Ν. Φαρμάκη! Και στις δύο περιπτώσεις, θα ενημερωθεί για την τελική και τυπική έγκριση το Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Στις επάλξεις ο Δημήτρης Φιλιππάτος (στο στιγμιότυπο και ο Β. Χριστόπουλος)

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιάλειας Δημήτρης Φιλιππάτος μίλησε αποκλειστικά στην «ΠτΔ» και εξηγεί αναλυτικά τη φιλοσοφία του επιχειρησιακού πλάνου:

«Σε ακραίες περιπτώσεις όπου κρίνεται πολύ έκτακτη ανάγκη, το Τοπικό Συντονιστικό θα συνεδριάζει επί τόπου και εάν η εισήγηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής είναι ότι μπορεί να γίνει ασφαλής μεταφορά όσων κινδυνεύουν, τότε θα δοθεί εντολή από τον δήμαρχο ή από μένα για την εφαρμογή εκκένωσης. Ομως ενημερώνεται άμεσα, την ίδια στιγμή, και το Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου. Ολες αυτές οι διεργασίες θα γίνονται μέσα σε 10-15 λεπτά, γιατί καταλαβαίνετε ότι κάθε λεπτό θα ‘ναι καθοριστικό».

Με ποια οχήματα θα μεταφερθεί ο κόσμος

Επίσης, η «ΠτΔ» αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Δήμος Αιγιάλειας, για την καλύτερη δυνατή θωράκισή του σε επίπεδο άμεσης αντιμετώπισης τέτοιων ακραίων περιστατικών, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με χειριστές οχημάτων, ώστε σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, τα οχήματα να ριχτούν αμέσως στη μάχη.

-Υπάρχουν 2 μίνι bus δικαιοδοσίας του Δήμου, τα οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα με τους οδηγούς τους να επέμβουν για την απομάκρυνση πολιτών από άκρως επικίνδυνα σημεία. Είναι δύο «λεωφοριάκια» 45 θέσεων το καθένα. Το ένα θα είναι μόνιμα στη δυτική Αιγιάλεια και το άλλο στην ανατολική.
-Υπάρχουν συμβάσεις με το Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ για δρομολόγηση, αν χρειαστεί, έξτρα λεωφορείων.
-Και υπάρχουν και συμβάσεις με τουριστικά λεωφορεία. Επειδή, όμως, τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν να «καθηλωθούν» και ενδέχεται να μην υπάρχουν διαθέσιμα όταν θα προκύψει το έκτακτο θέμα, θα παίξουν ρόλο κυρίως τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Ειδικό σχέδιο για σημεία στον Ερινεό

Στις πρόσφατες συσκέψεις που έγιναν για το θέμα της θωράκισης της Αιγιάλειας συζητήθηκε, σε στενό σχετικά κύκλο, και ένα εξειδικευμένο σενάριο για περιοχές της Αιγιαλείας όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση προς την ακτή! Το σχέδιο, όσον αφορά στην εκκένωση περιοχών όπου απαιτείται η εμπλοκή του Λιμενικού, εστιάζει σε ορισμένα σημεία χωρίς πρόσβαση και έχει συνταχθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οπως πληροφορήθηκε η «ΠτΔ», τα δύο επίμαχα σημεία είναι στη Δημοτική Ενότητα Ερινεού: το πρώτο είναι η Ακονιά, ο δρόμος από Λαμπίρι προς Μπούκα Καμαρών

Και το δεύτερο ο δρόμος από τον οικισμό στο Λαμπίρι, προς την προβλήτα.

Την ευθύνη δράσης σε μια τέτοια έκτακτη και επικίνδυνη περίπτωση, την έχουν Πυροσβεστική και Δήμος Αιγιάλειας.

Το ερώτημα που ουδείς απαντά…

Η «ΠτΔ» έθεσε στον Δημήτρη Φιλιππάτο κι ένα ερώτημα στο οποίο αρνήθηκε, ευγενικά και αιτιολογημένα, να απαντήσει.
Τον ρωτήσαμε ποια σημεία θεωρούνται τα πιο επίφοβα και ευαίσθητα στην Αιγιάλεια για μεγάλη πυρκαγιά.

«Δεν θα σας απαντήσω σ’ αυτό. Γιατί η εμπειρία μου τόσα χρόνια μου έχει διδάξει ότι όταν φωτογραφίζεις μια περιοχή ως επικίνδυνη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την κάψουν. Θα στοχοποιηθεί άμεσα. Γι’ αυτό και μην περιμένετε από κανέναν υπεύθυνο να σας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Ποιους οικισμούς αφορά το σχέδιο καθολικής εκκένωσης

Οσον αφορά τη Δημοτική Ενότητα Αιγίου, δυνατότητα ολικής απομάκρυνσης του πληθυσμού εξετάζεται για τους οικισμούς Δαφνών, Κούμαρης, Κουνινάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Παρασκευής, Πτέρη και Χατζή.

-Στη Δημοτική Ενότητα Αιγείρας το σχέδιο ολικής απομάκρυνσης αφορά ΟΛΟΥΣ τους οικισμούς, με εξαίρεση την Κοινότητα Αιγείρας (Αμπελόκηποι, Βελά, Εξοχή, Μοναστήρι, Οαση, Περιθώρι, Σελιάνα, Σινεβρού, Χρυσάνθιο),
-Στη Δημοτική Ενότητα Ακράτας το σχέδιο αφορά τις κοινότητες Αγίας Βαρβάρας, Βαλιμής, Βουτσίμου, Ζαρούχλας, Μεσορρουγίου και Περιστέρας.
-Στη ΔΕ Διακοπτού, το σχέδιο αφορά Ανω Διακοπτό, Καθολικό, Κερυνεία, Μαμουσιά και Τράπεζα,
-Στη ΔΕ Ερινεού ολική εκκένωση προβλέπεται προληπτικά σε Ζήρια, Αρραβωνίτσα, Δαμακίνι, Καμάρες και Σαλμενίκο.
-Στη ΔΕ Συμπολιτείας σε Αλσος, Βερίνο, Γκραίκα, Γρηγόρι, Δημητρόπουλο, Δουκαναίικα, Κρήνη, Λάκκα, Λόγγο, Μάγειρα, Μυρόβρυση, Νεραντζιές και Τούμπα.

«Εδώ» θα γίνει η συγκέντρωση πολιτών

Για το Αίγιο υπάρχουν τέσσερα προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης, ανά περίμετρο εκκένωσης τεσσάρων διαφορετικών κατοικημένων ζωνών: Το Εθνικό Στάδιο Αιγίου, το Νυχτερινό Λύκειο, τα Ψηλά Αλώνια και το πάρκινγκ του Λιμενικού Ταμείου.

Για τις μεγάλες κοινότητες του Δήμου, τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου, σε περίπτωση που έχει διαταχθεί ολική εκκένωση περιοχών, είναι: Δημοτικό Γήπεδο Αιγείρας, Πλατεία Συλίβαινας Ακράτας, σχολικές μονάδες επί της οδού Φιλιπποπούλου στο Διακοπτό και Δημοτικά Γήπεδα Καμαρών και Αβύθου

Προσλήψεις 18 ατόμων για 4 μήνες

Και κάτι ακόμα σημαντικό: ο δήμος προσέλαβε, για 4,5 μήνες, δηλαδή για όλο το επίμαχο διάστημα, 18 εποχικούς υπαλλήλους. Οι 6 από αυτούς είναι οδηγοί.

Οι 2 θα πηγαίνουν σε περίπολα του Δήμου, 2 στα βυτιοφόρα και 2 θα είναι σε εφεδρεία για να καλύπτουν απογευματινές και βραδινές βάρδιες.

Εκτός αυτού, προσλήφθηκαν και 12 εποχικοί εργάτες γενικών καθηκόντων, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό αστικών και περιαστικών δασών, άλση, πάρκα, κ.λπ.