Αίγιο – Περιφέρεια: «Επώνυμα» όλα τα αγροτικά προϊόντα για εξαγωγές – Τι είπαν Στύλιος – Φαρμάκης
Νεκτάριος Φαρμάκης: Αυτό είναι το σχέδιο της Περιφέρειας για την αγροτική ανάπτυξη.
Η Δυτική Ελλάδα, στο σύνολό της, έχει αγροτικό χαρακτήρα σε ποσοστό 12%. Δηλαδή, πάνω από 1 στους 10 ασχολούνται με τον ένα ή άλλο τρόπο με τον πρωτογενή τομέα. Κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή και στην τρίτη θέση ως προς τη ζωική παραγωγή. Tο συνολικά παραγόμενο εισόδημα από την αγροτική παραγωγή στην ΠΔΕ ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης , μιλώντας χθες στο Αίγιο, στην ημερίδα με τίτλο «Χρηματοδοτικά Εργαλεία Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ρόλος των Αγροδιατροφικών Προϊόντων για την Τοπική Οικονομία», με την συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι έχει αξιοποιηθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος των 154 εκ. ευρώ που είναι διαθέσιμο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε πετύχει και την αύξηση των πόρων, όπως για παράδειγμα το μέτρο για τους Νέους Γεωργούς, όπου η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 19 εκ. ευρώ.
Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ανάμεσα στις πρώτες πανελλαδικά στην εφαρμογή πολλών μέτρων. Και αυτό μας προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα και προβάδισμα έναντι των αδιάθετων πόρων. Συνεχίζοντας τόνισε ότι η ΠΔΕ συμμετέχει σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που στηρίζουν τις καλλιέργειες, ενισχύουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και τα προβάλλουν στις αγορές του εξωτερικού.
ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
«Είμαστε η μοναδική ελληνική Περιφέρεια που εντάχθηκε σε πρόγραμμα προβολής των οίνων ΠΟΠ στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας, ανοίγοντας εμπορικούς δρόμους και διαύλους επικοινωνίας με χώρες της Απω Ανατολής για πρώτη φορά! Ετσι, καταφέραμε να τονώσουμε την καινοτομία στις διαδικασίες παραγωγής του ελαιολάδου μας και να το προωθήσουμε – μέσα από νέα κανάλια διανομής στα οποία επενδύουμε- στην Αδριατική και στη Μεσόγειο.
Και έτσι καταφέραμε, να μετέχουμε σε άλλα προγράμματα, που προωθούν άλλα προϊόντα μας στις αγορές της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής και του Καναδά. Τελικός στόχος μας, και δεν το λέω για πρώτη φορά, είναι να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό brand για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας» περιέγραψε για τη στρατηγική που ακολουθείται.
Ο ΞΕΝΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Θέλουμε να βλέπει ο ξένος καταναλωτής, ταμπελάκι που θα γράφει «προϊόν της Δυτικής Ελλάδας» στο ράφι του σούπερ μάρκετ και να καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται για ένα εκλεκτό προϊόν. Γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουν τα προϊόντα μας υπεραξίες που θα τις καρπωθούν όλοι και πρωτίστως, βέβαια, οι παραγωγοί μας.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΑ, ΦΡΑΟΥΛΑ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΕΛΙΕΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΕΛΙ
Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε ακόμη για παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, όπως η παρέμβαση για την ενίσχυση της αμπελουργίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, επισημαίνοντας:«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο λοιπόν να αναβαθμίσουμε την αξία των προϊόντων μας και να αναδείξουμε το «χρυσάφι» που παράγουν, η γη και η θάλασσά μας. Προσπαθούμε όμως να δώσουμε και ένα βιώσιμο μέλλον στην αγροτική μας παραγωγή».
Στην κατεύθυνση αυτή, αφού παρατήρησε ότι επί σειρά ετών, τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας ήσαν μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών, όπως η Σταφίδα Βοστίτσα που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή της Αιγιάλειας, η Φέτα Αχαίας, η Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και μία σειρά από οίνους στην Αχαΐα και την Ηλεία, τόνισε ότι το «καλάθι» θα πρέπει να μεγαλώσει και ανέφερε:
«Ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια λοιπόν, να αναγνωριστούν και άλλα τοπικά προϊόντα ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Έχουμε ήδη υποβάλλει φακέλους πιστοποίησης για την πατάτα Αχαΐας και Ηλείας, τη φράουλα και το καρπούζι Ηλείας, τη χονδροελιά Αγρινίου, το ελαιόλαδο Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και το μέλι Ξηρομέρου. Και επιπλέον, σε φάση διερεύνησης, για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα μητρώα ποιότητας, είναι τα ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, το κατσικάκι Ερυμάνθου, το αρνάκι Ξηρομέρου, το τυρί τσαλαφούτι και αρκετά άλλα προϊόντα».
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
Παρόντες στην ημερίδα, μεταξύ άλλων ήταν: ο βουλευτής ΝΔ Αγ. Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τ. Παπαδόπουλος, ο βοηθός περιφερειάρχη Π. Σακελλαρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Β. Χριστόπουλος, Ν. Καραΐσκος, Στ. Βαρδάκης και Μ. Σταυροπούλου, ο πρόεδρος των εμπόρων Δ. Ντερντές κ.ά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News