Αίγιο – Σεισμός: Τα παλαιά διατηρητέα είναι η μεγάλη πληγή, πλήθος επικίνδυνων κτιρίων στην παραλία

Σπύρος Αδαμόπουλος και Δημήτρης Φιλιππάτος για τη σεισμική κατάσταση στο Αίγιο

Αίγιο

Πριν δύο μέρες, το Σάββατο, ήταν η θλιβερή επέτειος για το Αίγιο. 15 Ιουνίου του 2009, τότε που ο φονικός σεισμός έσπειρε θάνατο και πανικό στην περιοχή.

Ο φόβος ενός νέου ισχυρού σεισμού ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει. Είναι, βλέπετε, κι η περιοχή που τραβάει τους σεισμούς…
Με αφορμή αυτό το σκηνικό, και με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει, θεωρητικά τουλάχιστον, η καταγραφή όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων που χρήζουν έλεγχο (µέσω της πλατφόρµας «Απογραφή κτιρίων για προσεισµικό έλεγχο»), η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» ρώτησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αιγιάλειας Σπύρο Αδαμόπουλο και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιάλειας Δημήτρη Φιλιππάτο για το εάν η υποδομή και αντοχή της πλειοψηφίας των κτιρίων στην περιοχή, κυρίως στο Αίγιο, είναι καθησυχαστική ή ανησυχητική.

ΑίγιοΟ κ. Αδαμόπουλος είπε:

«Δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημα σεμινάρια για τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων.

Τα σεμινάρια θα κρατήσουν το πολύ μια-δυο μέρες. Μιλάμε για πρωτοβάθμιο στατικό έλεγχο. Είναι άλλωστε μέσα στις γνώσεις των μηχανικών. Δεν νομίζω ότι θα γίνει κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση. Στον πρωτοβάθμιο έλεγχο κάθε κτίριο θα βαθμολογηθεί ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και την παλαιότητά του. Είναι περισσότερο στατιστικός έλεγχος, που θα εμπεριέχει παρατηρήσεις.
Μετά, ανάλογα με τη βαθμολογία, θα επιλεγούν τα κτίρια που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Στον δευτεροβάθμιο έλεγχο θα γίνει η ουσιαστική απογραφή των προβλημάτων. Και μετά, θα ακολουθήσει η ακόμα πιο αυστηρή κατάταξη, ο τριτοβάθμιος έλεγχος, όπου θα γίνουν οι τελικές στατικές μελέτες και παρεμβάσεις. Αρα, ο τριτοβάθμιος έλεγχος θα είναι ο καταλυτικός, για όσα κτίρια φτάσουν έως εκεί».

Στο καίριο ερώτημα αν η γενική κατάσταση των κτιρίων στην Αιγιάλεια τον ανησυχεί, ο κ. Αδαμόπουλος ήταν σαφής και κατηγορηματικός:

«Σε γενικές γραμμές, είναι καλή η κατάσταση. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κτίσματα με προβλήματα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κτιρίων είναι κτίσματα διατηρητέα που ανήκουν σε ιδιώτες ή στον Δήμο αλλά η επισκευή τους είναι παντελώς ασύμφορη. Αυτά τα κτίρια, που έχουν εγκαταλειφθεί, είναι τα επικίνδυνα, και όχι τα λειτουργούντα. Υπάρχουν πολλά τέτοια κτίρια στην παραλία του Αιγίου που όντως θέλουν συντήρηση, αλλά επειδή τα έξοδα είναι μεγάλα και η γραφειοκρατία απίστευτα χρονοβόρα, έχουν παρατηθεί. Ποτέ η Πολιτεία δεν απέδειξε κάποια πρόνοια για αυτά τα κτίρια. Ουσιαστικά, δεν παρέχει κίνητρο για την επισκευή τους και αφήνει αυτά τα κτίρια να παλαιώνουν, σε πλήρη εγκατάλειψη.

Οσον αφορά κάποια παλιά, πέτρινα κτίρια και κυρίως σχολεία, είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εχουν δοκιμαστεί σε επαναλαμβανόμενους σεισμούς και έχουν ανθεκτικότητα. Δεν είναι, δηλαδή, τόσο ανησυχητική η κατάσταση. Μεμονωμένα κτίρια που να ‘ναι επικίνδυνα, σαφώς και υπάρχουν, αλλά όχι σε βαθμό με θανατηφόρο επικινδυνότητα. Το σοβαρό πρόβλημα είναι τα διατηρητέα».

«Να βρεθούν κονδύλια για επισκευή…»Αίγιο

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Δημ. Φιλιππάτος εστίασε κι αυτός στο ίδιο «σημείο»:

«Ναι, υπάρχουν διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν υποστεί βλάβες και χρειάζονται επισκευή. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, ο πονοκέφαλός μας. Πρόκειται για ακατοίκητα κτίρια. Το κόστος επισκευής είναι µεγάλο για τους ιδιοκτήτες και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που παραµένουν εντός της πόλης ακατοίκητα. Ο ∆ήµος έχει ζητήσει από τα αρµόδια υπουργεία να βρεθούν κατάλληλα χρηµατοδοτικά εργαλεία για τους ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων προκειµένου να τα επισκευάσουν».