Αίγιο: Βυθίζεται η αγορά, με μείον 13 εκατ. ευρώ
Ο εμπορικός κόσμος περιγράφει, με τραγικό τρόπο, την παντελή έλλειψη καταναλωτών – εν μέσω εορταστικής περιόδου – κάτι που δεν θα μπορούσε παρά να αποδίδει στην οικονομική ένδεια των κατοίκων της αγροτικής περιοχής.
Πολύ παραπάνω από υποτονική, σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες επαρχιακές πόλεις, παραμένει η κίνηση στην τοπική αγορά του Αιγίου, που ελπίζει σε μικρή ανάκαμψη από σήμερα και μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ο εμπορικός κόσμος περιγράφει, με τραγικό τρόπο, την παντελή έλλειψη καταναλωτών – εν μέσω εορταστικής περιόδου – κάτι που δεν θα μπορούσε παρά να αποδίδει στην οικονομική ένδεια των κατοίκων της αγροτικής περιοχής.
«Η αγοραστική κίνηση, φέτος, είναι 20% – 30% κάτω από πέρσι, παρότι το 2020 υπήρχαν σε ισχύ απαγορευτικά μέτρα για τον κορονοϊό. Η αιτία είναι ξεκάθαρη για μάς. Μόνο η κατρακύλα στην τιμή της σταφίδας, έχει στοιχίσει, τοπικά, περί τα 13 εκατ. ευρώ. Αυτά λείπουν από τα μαγαζιά» λέει στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος.
Ακόμα και στα τρόφιμα, τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, δεν «έχει γίνει το ντου» των ντόπιων καταναλωτών, κάτι που δείχνει χρηματική στενότητα. Κατά τ΄άλλα, ισχνή είναι η κίνηση στην προμήθεια δώρων για τα Χριστούγεννα.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι επιπρόσθετοι παράγοντες που έχουν «ρίξει» πολύ χαμηλά την κίνηση στην αγορά, όπως η τιμή στα λεμόνια, η μειωμένη παραγωγή στο λάδι, αλλά και το κλίμα στην αγορά, εντός του ιστορικού – εμπορικού κέντρου, κυρίως λόγω της σταματημένης πλατείας Αγίας Λαύρας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν το επίκεντρο του εορταστικού διάκοσμου και τώρα είναι ένα ακατάστατο – λασπώδες εργοτάξιο. «Δεν δημιουργεί θετική διάθεση στον κόσμο κατέβει στην αγορά, όταν να βλέπει κάνοντας τα ψώνια του, αυτό το θέαμα της πλατείας. Την άφησαν έτσι, σαν χωράφι, σαν να επρόκειτο να φυτέψουν μαρούλια» σημειώνει παρεπαιχτικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Πρόβλημα υπάρχει και με τα απαιτούμενα ράπιντ τεστ, για αγορές στο λιανεμπόριο, αφού πλέον οι καταναλωτές – κυρίως από τα γειτονικά χωριά – δεν θα μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά για να προμηθευτούν πολλά από τα προϊόντα που έχουν ανάγκη, θα πάνε μαζικά σε κάποιο σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας τον υγειονομικό έλεγχο.
Δεν λείπει πάντως και η γνωστή διαρροή καταναλωτών προς τη γειτονική αγορά της Πάτρας.
Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλά για συσώρευση χρεών και προκρίνει ως λύσεις, προγράμματα ηλεκτρονικού εμπορίου, αναβάθμιση των μαγαζιών, εκπαίδευση του προσωπικού για καινοτόμες πωλήσεις.
«Το Αίγιο θα πεθάνει, γιατί μαραζώνει μέρα με τη μέρα, όλο και πιο πολύ», καταλήγει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News