Ανθρωπιστική κατάρρευση στη Γάζα: Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ για την ευθύνη και τις λύσεις

Διαφωνίες στον ΟΗΕ για την τραγική κατάσταση των αμάχων στη Γάζα

Γάζα

Σε μια τεταμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία ευρωπαϊκών κρατών (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά και της Αλγερίας, κυριάρχησε η ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας. Βασικό θέμα ήταν η προστασία των εργαζομένων στις αποστολές βοήθειας και η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους Παλαιστίνιους.

Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικά ζητήματα, μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της διεθνούς κοινότητας, αφήνοντας αιχμές ότι ενδεχομένως μελλοντικά θα μείνει στην Ιστορία ως παθητικός παρατηρητής της τραγωδίας. «Σε λίγα χρόνια, θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν σταματήσαμε αυτή την φρίκη», προειδοποίησε.

Ο ίδιος κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ ότι επιβάλλει σκόπιμα απάνθρωπες συνθήκες στον άμαχο πληθυσμό, αναφέροντας ότι για περισσότερο από 10 εβδομάδες δεν επιτρέπεται η είσοδος βασικών ειδών επιβίωσης, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Όπως είπε, σχεδόν τα 3/4 της Γάζας είναι πλέον ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων ή έχουν εντολή εκκένωσης, με ολόκληρο τον πληθυσμό των 2,1 εκατομμυρίων να απειλείται από πείνα.

«Ένας στους πέντε ανθρώπους λιμοκτονεί», δήλωσε με έμφαση ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ομάδες βοήθειας έχουν τη δυνατότητα να σώσουν ζωές, αρκεί να τους δοθεί πρόσβαση.

Σύμφωνα με τον Φλέτσερ, η στάση του Ισραήλ προτεραιοποιεί την απομάκρυνση των κατοίκων έναντι της διάσωσης των πολιτών. Τόνισε ότι το σύστημα διανομής που έχει προτείνει το Ισραήλ είναι ακατάλληλο, καθώς αποκλείει τις πλέον ευάλωτες ομάδες και μετατρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια σε διαπραγματευτικό εργαλείο.

Κατήγγειλε επίσης ότι, παρά τις 12 συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους, δεν υπήρξε συμφωνία σε θεμελιώδεις όρους ουδετερότητας. Υπενθύμισε ότι η πείνα ως όπλο πολέμου είναι ρητά καταδικασμένη από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, δήλωσε βαθιά ανησυχία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, ζητώντας προστασία των αμάχων και των εθελοντών. Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και ενίσχυσης των διαπραγματεύσεων για διαρκή κατάπαυση του πυρός. Η επικείμενη Διάσκεψη του Ιουνίου για τη Γάζα, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Στον αντίποδα, ο Ισραηλινός πρέσβης Ντάνι Ντανόν υπεραμύνθηκε της στάσης της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να καταλήγει στα χέρια της Χαμάς. Κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι επιμένει σε ένα αποτυχημένο μοντέλο διανομής που – όπως υποστηρίζει – ενισχύει την τρομοκρατική οργάνωση.

Παραθέτοντας την εμπειρία πρώην ομήρων, μίλησε για βασανιστήρια και ασιτία και αναφέρθηκε σε καταγγελίες ότι πακέτα του ΟΗΕ έχουν καταλήξει σε σήραγγες της Χαμάς. «Δεν πρόκειται για ουδετερότητα, αλλά για υποστήριξη της τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν με σαφήνεια τη θέση του Ισραήλ, αποδίδοντας όλη την ευθύνη για την παράταση της σύγκρουσης στη Χαμάς. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος Ντόροθι Σέι εξήρε την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου Εντάν Αλεξάντερ και τόνισε πως αν η Χαμάς είχε αποδεχθεί τις προτάσεις κατάπαυσης του πυρός, η αιματοχυσία θα είχε σταματήσει.

Παρουσίασε επίσης ένα νέο μηχανισμό παροχής βοήθειας, τον “Gaza Humanitarian Foundation”, που σχεδιάστηκε για να αποκλείσει οποιαδήποτε πρόσβαση της Χαμάς σε ανθρωπιστικό υλικό. Κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις να συνεργαστούν με τον νέο φορέα για την άμεση ανακούφιση των αμάχων.

Κλείνοντας, προειδοποίησε πως η περιοχή αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: είτε θα επιλέξει μια πορεία προς σταθερότητα, είτε θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την επιρροή δυνάμεων όπως το Ιράν και οι σύμμαχοί του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ειρήνη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διαβάστε επίσης

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες: Σε ποιες περιοχές θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα, η πρόγνωση για την Πάτρα

Η στιγμή που αστυνομικός βρίσκει το βρέφος δίπλα σε κάδο στον Αλιμο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Χτυπούσε ανήλικη με μπουνιές και καλώδιο

Αχαΐα: Καρατομείται η «τιμωρός» γυμνασιάρχης, μετά από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Π»

Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία των αιτήσεων

Eurovision 2025: H ώρα της «Αστερομάτας», απόψε ο β’ ημιτελικός, σε ποια σειρά εμφανίζεται η Κλαυδία