Ας γίνουν πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας
Του Φωκίωνα Ζαΐμη, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας.
Η Ελλάδα έζησε μια δεκαετία μέσα στις συμπληγάδες των μνημονίων και στη δίνη της ανασφάλειας, κατά την οποία πρωταρχικός στόχος ήταν η επιβίωση της κοινωνίας και η ανόρθωση της οικονομίας.
Ετσι, ήταν φυσιολογικό και αυτονόητο, να ατονήσει το ενδιαφέρον και να υποχωρήσει η δημόσια συζήτηση για ορισμένα -δομικού χαρακτήρα- ζητήματα, που αφορούν στον ίδιο βαθμό και την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Σήμερα, το «ουράνιο τόξο» της κανονικότητας είναι ορατό, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, με την χώρα και την κυβέρνησή της να αποσπούν εύσημα για αλλαγή σελίδας στην Οικονομία και την νέα προοπτική, που διαφαίνεται.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι διεθνή ΜΜΕ, ξένοι πολιτικοί και κορυφαίοι Οίκοι αξιολόγησης, αναφέρονται συνεχώς στην Ελλάδα με κολακευτικά σχόλια, προσφέροντας επενδυτικές βαθμίδες, που κρίνονται αναγκαίες για την οριστική αντιστροφή του κλίματος.
Μέσα στο ευνοϊκό περιβάλλον, που γεννά ελπίδα και αυτοπεποίθηση, πρέπει να στρέψουμε πάλι το ενδιαφέρον μας σε αυτά τα ζητήματα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι ένα από αυτά είναι η συγκέντρωση πλέον του 50% του πληθυσμού και της Οικονομίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής και οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και εξέλιξη της υπόλοιπης χώρας. Πρόκειται για συσσώρευση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, η οποία λειτουργεί αντίρροπα στις προσπάθειες ανάπτυξης της περιφερειακής Ελλάδας και μπορεί να μη τις ακυρώνει, αλλά σίγουρα μειώνει τη δυναμική τους και περιορίζει την επιδραστικότητά τους.
Πιστεύω ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση της ίδρυσης ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία δημιουργίας ενός πυλώνα στήριξης της «εκτός των τειχών» Ελλάδας, με την ύπαρξη νομοθετικής πρόνοιας, η οποία θα ευνοεί και θα προσανατολίζει την εγκατάσταση αυτών στην ελληνική περιφέρεια.
Ιατρικές Σχολές είναι δυνατόν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σε πόλεις, που διαθέτουν Νοσοκομειακές, Διαγνωστικές και Κοινωνικές Δομές υψηλού επιπέδου, όπως η Πάτρα.
Τεχνολογικές Σχολές σε πόλεις, που διαθέτουν Επιστημονικά Πάρκα, Ινστιτούτα Καινοτομίας και πυρήνες στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, όπως η Πάτρα.
Η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει τη Μελέτη Βιωσιμότητας και την Οικονομοτεχνική του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες έχουν προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία, πρωτοβουλία που έχει ανακοινωθεί στο επίσημο Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Το ΕΚ θα περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα Ιατρικής Τεχνολογίας και Φαρμάκων, Τεχνολογίας Τροφίμων – Αγροδιατροφής και Πολιτικής της Τεχνολογίας.
Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα προσελκύσει άμεσα 100.000 ξένους φοιτητές, θα μειώσει την φυγή για σπουδές στο εξωτερικό και θα επαναπατρίσει πολλούς από τους νέους, που σήμερα φοιτούν εκεί, με όφελος για την Οικονομία 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς το όφελος για την περιφερειακή Ελλάδα, αν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν τον πλούτο, είτε πρόκειται για χρήμα είτε για γνώση.
Μάλιστα, η προοπτική στήριξης της περιφερειακής Ανάπτυξης θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης, ενώ θα δώσει απάντηση και σε όσους εκφράζουν φόβο ότι η υδροκέφαλη Αθήνα θα αποσπάσει και πάλι επιστημονικό δυναμικό από την περιφέρεια, με το δέλεαρ της ακαδημαϊκής καριέρας.
Καταθέτω την πρόταση αυτή, με την ελπίδα να αποτελέσει το έναυσμα για έναν δημιουργικό προβληματισμό, όχι για το αν, αλλά για το πού θα λειτουργήσουν, χωροταξικά, τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Υ.Γ: Επειδή στην Ελλάδα, σχεδόν πάντα, δαιμονοποιούνται τα πάντα, επισημαίνω το αυτονόητο, ότι τα δημόσια πανεπιστήμια ήταν, είναι και θα είναι ο ηγέτης φορέας και πρωταγωνιστής πάροχος της ακαδημαϊκής γνώσης στη χώρα. Συνεπώς, η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στήριξή τους, ιδιαίτερα των περιφερειακών, με περισσότερους πόρους, μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία, διεθνείς συνεργασίες και πιο πολλές σύγχρονες δομές φιλοξενίας και σίτισης φοιτητών, ώστε να συνεχίσουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News