Χαράλαμπος Γώγος στην «Π»: «Σαρώνουν οι ιώσεις, φορέστε μάσκα»

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας αναφέρει, ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή με τις ιώσεις.

ιώσεις

Απαραίτητη, αν όχι υποχρεωτική είναι η μάσκα σε κλειστούς χώρους για τους ευάλωτους πολίτες, σημειώνει, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό που καταγράφει αυξημένα κρούσματα -2.003 την προηγούμενη εβδομάδα στην Αχαΐα, 43.000 πανελλαδικά- αλλά για όλες τις ιώσεις που καταγράφουν έξαρση αυτή την εποχή και στέλνουν πολύ κόσμο στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει μία έξαρση των ιώσεων. Εχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης, παραινφλουέντζας και πολύ σοβαρές πνευμονίες που στέλνουν κόσμο στα νοσοκομεία. Επομένως η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Βοήθησε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, στους κλειστούς χώρους την περίοδο του χειμώνα, ιδιαίτερα από τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα κ.λπ. είναι πάρα πολύ προστατευτική και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε» τονίζει ο κ. Γώγος παρατηρώντας ότι: «Εχει ατονήσει πολύ η χρήση μάσκας. Μπορώ να πω ότι για κάποιους αποτελεί ξεχασμένη υπόθεση. Και σε αυτό δυστυχώς έχουν παρασυρθεί και ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ο κόσμος γενικά δεν φοράει μάσκα. Αναγνωρίζω την κούραση που έχει προκαλέσει η σκληρή δεκαετία της πανδημίας αλλά από την άλλη είναι ένα μέτρο που μπορεί να προστατεύσει από πολλά».

ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο ερώτημά μας εάν κρίνει σκόπιμο να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η χρήση μάσκα στα σχολεία, κάτι που υπενθυμίζουμε ότι πρότεινε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο κ. Γώγος μάς απάντησε: «Τα σχολεία ακολουθούν αυτό που συμβαίνει στην κοινότητα. Ετσι υπάρχουν πολλές ιώσεις στα παιδιά. Ωστόσο έχουμε διαπιστώσει ότι η χρήση μάσκας είναι πολύ δύσκολη στο σχολείο. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί υποφέρουν διότι η εκπαιδευτική διαδικασία έχει πολύ λόγο και η ομιλία με μάσκα είναι πολύ δύσκολη».

ΓΟΝΕΙΣ

Στον αντίποδα, ο κ. Γώγος συμβουλεύει τους γονείς το εξής: «Οταν τα παιδιά τους έχουν συμπτώματα ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας έχει ίωση, θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην τα στέλνουν στο σχολείο. Τα περισσότερα από τα ιογενή νοσήματα μεταδίδονται μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, δεν είναι όπως ο κορονοϊός, επομένως για δύο τρεις ημέρες να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό προφυλάσσουν τους οικείους τους αλλά και τις εκπαιδευτικές κοινότητες όπου φοιτούν τα παιδιά τους».

«Καινούργιες μορφές και παραλλαγές του κορονοϊού»

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος μας ανέφερε ότι στα επιδημιολογικά υπάρχουν καινούργιες μορφές και παραλλαγές.

Ο ιός αλλάζει χαρακτήρα, αλλάζουν μερικές πρωτεΐνες ακίδας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καινούργια στελέχη, καινούργιες παραλλαγές, οι οποίες δεν δημιουργούν πολλά προβλήματα ως προς τη νοσηρότητα και τη λοιμογόνο δράση όμως έχουν το πολύ βασικό τους εργαλείο που είναι η ανοσιακή διαφυγή, δηλαδή ξεφεύγουν από τα εμβόλια και από την προηγηθείσα νόσηση σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές επαναμολύνσεις και να γίνεται αυτός ο φαύλος κύκλος».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γώγος, «έχουμε σοβαρή αρματωσιά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εχουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο για τους συνανθρώπους μας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αν τα δώσεις προληπτικά, μπορεί να οδηγήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην αποφυγή νόσησης. Εχουμε τα αντιικά φάρμακα και φυσικά παραμένει ισχυρή η σύσταση για εμβολιασμό. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των περιστατικών εντός και εκτός νοσοκομειακών μονάδων».