Χαρτογράφηση περιοχών κινδύνου για τσουνάμι σε Σαντορίνη και Αμοργό: Επιστημονικές προειδοποιήσεις για νέα μέτρα προστασίας

Επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε αναλυτική χαρτογράφηση των περιοχών που κινδυνεύουν από τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, αξιολογώντας τα υπάρχοντα σημεία συγκέντρωσης και προτείνοντας νέα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

τσουνάμι

Μια κρίσιμη μελέτη χαρτογράφησης των περιοχών υψηλού κινδύνου από τσουνάμι στη Σαντορίνη, την Αμοργό, τη Νάξο και την Ίο πραγματοποίησε ομάδα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, καταγράφοντας ευάλωτες ζώνες και αξιολογώντας την καταλληλότητα των σημείων καταφυγής που έχουν οριστεί από τις τοπικές αρχές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης, καθώς ο κίνδυνος τσουνάμι είναι υπαρκτός και δεν συνδέεται αποκλειστικά με τη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και με υποθαλάσσιες και χερσαίες κατολισθήσεις.

Βασικά ευρήματα της μελέτης

  • Στην Αμοργό, το σημείο καταφυγής στα Κατάπολα κρίνεται ικανοποιητικό, ενώ και η επιλογή θέσης στην περιοχή της Αιγιάλης προσφέρει προστασία.
  • Στη Σαντορίνη, τα σημεία καταφυγής βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές (π.χ. 3,1 χλμ. από τον Περίβολο και 3,2 χλμ. από την Περίσσα), γεγονός που εξασφαλίζει ασφάλεια, αλλά δυσχεραίνει την άμεση πρόσβαση σε περίπτωση εκκένωσης.
  • Στην Ίο, το μοναδικό σημείο συγκέντρωσης στο λιμάνι (Χρυσή Ακτή) βρίσκεται μέσα στη ζώνη υψηλού κινδύνου (0-3 m run-up), καθιστώντας το ακατάλληλο.
  • Στη Νάξο, πολλά σημεία συγκέντρωσης είναι μέσα στην κόκκινη ζώνη κινδύνου. Ειδικά στη Χώρα Νάξου, ο σχεδιασμός των διαδρομών διαφυγής κρίνεται ανεπαρκής λόγω της υψηλής οικιστικής πυκνότητας.

Προτάσεις για τη μείωση του κινδύνου

Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ, που συμμετέχουν στη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, τονίζουν την ανάγκη για:

  • Αναθεώρηση και επικαιροποίηση των σημείων καταφυγής και διαδρομών εκκένωσης.
  • Σήμανση ασφαλών διαδρομών διαφυγής και καθορισμό περιοχών εκκένωσης.
  • Ενίσχυση της ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού και των επισκεπτών.
  • Διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και κατοίκων.
  • Ενίσχυση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και συνεχής επιστημονική παρακολούθηση της σεισμικής και γεωδυναμικής δραστηριότητας.

«Ο κίνδυνος τσουνάμι αποτελεί διαρκή απειλή για τις Κυκλάδες, καθώς πέρα από τους σεισμούς, μπορούν να προκληθούν από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης και διαρκής εκπαίδευση του πληθυσμού είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες», τονίζει η επιστημονική ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Άνδρας εντοπίστηκε αιμόφυρτος στον δρόμο, τι εξετάζει η Αστυνομία

Ανασχηματισμός στο προσκήνιο: Οι κινήσεις Μητσοτάκη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Θρίλερ εν πλω προς Πάτρα: Επιβάτης του “Αριάδνη” έπεσε στη θάλασσα ανοιχτά του Μπάρι, σε εξέλιξη οι έρευνες ΒΙΝΤΕΟ

Εφετείο Πάτρας: «Ποινές ρουτίνας δυσανάλογες του δυστυχήματος»

Εμφύλιος στο Αίγιο για την πλατεία! Πράσινο από την ΕΛΑΣ, αντίδραση της Δημοτικής Αρχής για το άνοιγμα

Μια τελευταία βόλτα, μια ανείπωτη τραγωδία: Το τροχαίο που στέρησε τη ζωή σε τρεις φίλους στη Σπάρτη

Καιρός: Ανοιξιάτικο σκηνικό με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου

Το μοναχικό τέλος του Τζιν Χάκμαν: Μια τραγωδία σιωπής στη σκιά του Χόλιγουντ

Δυτική Ελλάδα: Δραματική αύξηση στους νεκρούς από τροχαία το 2024, ανησυχία για τη ραγδαία επιδείνωση

Διεγράφη ο Δημήτρης Κυριαζίδης από τη ΝΔ μετά τη σεξιστική επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αχαΐα: Αλλαγή σκυτάλης στους αστυνομικούς – Στην «Π» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης