Δ. Ελλάδα: Στεγαστικά δάνεια χωρίς σπίτια! – Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τρέχει…αλλά δεν φτάνει στον προορισμό του
Οι τράπεζες έχουν προεγκρίνει χιλιάδες αιτήσεις νέων για χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, αλλά η πολύ μεγάλη ζήτηση στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα και οι χιλιάδες εγκρίσεις δεν συνοδεύονται από ακίνητα, λόγω υψηλών κριτηρίων και ανατιμήσεων στα ακίνητα.
Αν και οι τράπεζες έχουν προεγκρίνει χιλιάδες αιτήσεις νέων του προγράμματος «Σπίτι μου», λίγοι είναι οι δικαιούχοι που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να φτάσουν μέχρι το γκισέ και να εκταμιεύσουν το πολυπόθητο χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο, για να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία.
Το στεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που απευθύνεται κυρίως σε νέα ζευγάρια ηλικίας από 25-39 ετών, έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από 36.544 αιτήσεις έχουν ήδη αξιολογηθεί 25.573 και έλαβαν προέγκριση 17.606. Από αυτές τις αιτήσεις, ένα ποσοστό 7%, δηλ. 1.056 έχουν λάβει προέγκριση στη Δυτική Ελλάδα, με την Πάτρα φυσικά, να κατέχει την μερίδα του λέοντος λόγω πληθυσμού.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν πάρει το «πράσινο φως», μόλις 4.706 εγκρίσεις δανείων πανελλαδικά, δηλαδή το 28%, από δικαιούχους που κατάφεραν να βρουν ακίνητο, το οποίο θα περάσει πρώτα από νομικό και τεχνικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Το μέσο ποσό έγκρισης κυμαίνεται στις 104.896 ευρώ περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν και ένα «γερό κομπόδεμα» στην άκρη, για να μπορέσουν να αποκτήσουν κατοικία, γιατί στην αγορά ακινήτων της Πάτρας, ήδη ακούγεται ότι το πρόγραμμα δεν «τρέχει» λόγω των υψηλών κριτηρίων που έχουν τεθεί και των ανατιμήσεων που έχουν γίνει.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Καούρη, γενικό γραμματέα της Ενωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Εργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση, η οποία είναι υψηλή στην Πάτρα, αλλά η έλλειψη ακινήτων. Η προσφορά διαθέσιμων κατοικιών είναι περιορισμένη, καθώς μεσολάβησε μια μακρά περίοδος ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα σήμερα οι τιμές να έχουν αυξηθεί και οι δικαιούχοι να διατυπώνουν παράπονα, γιατί διαπιστώνουν ότι δεν καλύπτονται από το προεγκριθέν δάνειο, εάν δεν έχουν και αποταμιεύσεις.
Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται ένα ακόμα εμπόδιο. Οι προεγκρίσεις δανείων από τις τράπεζες βασίζονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες ως γνωστόν, υπολείπονται των εμπορικών.
Ενα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία των ακινήτων είναι ότι οι παλαιές κατοικίες έχουν συνήθως πολεοδομικές και άλλες εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πάνω από έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Διεύρυνση κριτηρίων
Ο αχαιός κτηματομεσίτης και πρόεδρος του δικτύου e-real estates Θέμης Μπάκας δηλώνει στην «Πελοπόννησο» ότι τα κριτήρια επιλογής του προγράμματος, πρέπει να διευρυνθούν, γιατί πολλοί δικαιούχοι μένουν εκτός ή δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμη στέγη στο πλαίσιο που έχει τεθεί.
Ο κ. Μπάκας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει τεχνιέντως μια αύξηση της ζητούμενης τιμής πώλησης του ακινήτου, που έχει οδηγήσει σε πολλές απορρίψεις αιτήσεων. Από την άλλη, το μάξιμουμ της τιμής αγοράς στις 120.000 ευρώ, λειτουργεί ως κόφτης για πολλούς δικαιούχους, που δεν μπορούν να βρουν κατοικία σε αυτό το επίπεδο τιμής. «Εμφανίζεται μια εικόνα τεχνητής αύξησης των τιμών πώλησης λόγω συσσωρευμένης ζήτησης σε αυτή την ομάδα ακινήτων, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην προχωρά» είπε ο κ. Μπάκας, που προτείνει διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο ποσό αγοράς αλλά και στα ηλικιακά όρια, στο επιδοτούμενο ποσοστό αγοράς και στα εισοδηματικά κριτήρια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News