Debate πολιτικών αρχηγών: Δόθηκαν απαντήσεις, έμειναν ερωτήματα – Αναλυτές σχολιάζουν στην «Π»

Στο debate ο Μητσοτάκης «πάτησε» στην ανάγκη σταθερότητας, καταγγελτικοί Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, οι θέσεις Βελόπουλου και Βαρουφάκη

debate

Μπορεί το debate του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου να έγινε με συγκεκριμένους κανόνες που δεν επέτρεψαν την ευθεία αντιπαράθεση, ωστόσο η διαδικασία βοήθησε τους πολίτες να πάρουν απαντήσεις ενόψει της κάλπης.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA), ενώ συντονιστής ήταν ο Γιώργος Κουβαράς (ΕΡΤ).

Οι κυριότερες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την Οικονομία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση του Market Pass για το β΄ εξάμηνο του 2023 κι επανέλαβε τον στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ. Επίσης επισήμανε ότι: «Οι τρεις τρόποι παρέμβασής μας είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, η έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών και οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, με την ταυτόχρονη μείωση των φόρων». Στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε τα εξής: «Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και αυτό θα συνεχιστεί. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας διαπραγμάτευσης. Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων του τουρκικών κομμάτων. Δεν έχω αυταπάτες, η πολιτική της ισχυρής αποτροπής πρέπει να συνεχιστεί».

Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Μπορούν να υπάρξουν έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας». Στα της Εθνικής Αμυνας ο ΑΛ. τσίπρας είπε τα εξής: «Δε δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο, όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή. Ο αγώνας μου είναι να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού. Οχι στην παρακμή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει τεράστιο θέμα στην άδικη φορολόγηση». Για την Εθνική Αμυνα παρατήρησε τα εξής: «Η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει ενιαία στρατηγική. Στον Εβρο πρέπει να συνεισφέρει και η Ευρώπη». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι «ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο με ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης για το λαό μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, δεν ψήφισαμν, όμως, για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις». Στα της Αμυνας σχολίασε τα εξής: «Ολοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι ο λαός στην εξουσία και δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την ΕΕ».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B, σε σχέση με το νόμισμα. Περίμενα να μου πουν οι αρχηγοί που θα βρουν τα λεφτά για την παροχολογία. Εμείς λέμε 15% οριζόντιο φόρο σε όλες τις επιχειρήσεις». Στα της εξωτερικής πολιτικής ανέφερε τα εξής: «Ο σημερινός πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Οι συμμαχίες ορίζονται από το εθνικό συμφέρον. Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Γιάνης Βαρουφάκης: «Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι ο λαός το νόμισμα. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες. Ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών». Στον τομέα της Εθνικής Αμυνας ανέφερε τα εξής: «Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα οπλικά μας συστήματα».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ: «Σύγκριση ύφους και στυλ»

debate

«Ηταν μια αναμενόμενη συμβατική συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί επανέλαβαν όλα όσα ήδη γνωρίζαμε», ήταν το σχόλιο που έκανε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης και πρόσθεσε: «Ολοι τους κωδικοποίησαν τις θέσεις τους με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο. Δεν προέκυψε τίποτα νέο, τίποτα από αυτά που δεν γνωρίζαμε ήδη. Αυτό που προείχε για τους μετέχοντες στο debate -και το οποίο είναι, άλλωστε, στη φύση τέτοιου είδους συζητήσεων – είναι η πολιτική ασφάλεια του κάθε αρχηγού. Το να μη γίνει, δηλαδή, κάποιο χοντρό λάθος. Κι αυτό το χοντρό λάθος να μη γίνει αφορμή συζήτησης και αρνητικών σχολίων, έτσι ώστε στο τέλος του debate να υπάρξει αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως μια γενικευμένη ισοπαλία, ούτως ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι».

Ο κ. Κουσούλης αναφέρθηκε και στη χωροταξία της συζήτησης: «Είχε μια σημαντική αξία όλο αυτό που συνέβη, καθώς τα πρόσωπα ήταν το ένα δίπλα στο άλλο. Είχαμε έτσι μια ισοτιμία στην εικόνα και μια περαιτέρω εξοικείωση του κοινού μέσα σε ένα νέο και διαφορετικό περιβάλλον. Η σύγκριση που έγινε είχε, λοιπόν, μια διάσταση προσωπικής παρουσίας, ύφους και πολιτικού στυλ. Συμπερασματικά, αυτές οι συζητήσεις, παρότι γίνονται σε σκηνοθετημένο πλαίσιο, έχουν πάντοτε τη σημασία τους».

ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΡΗ: «Επίκληση στη λογική αλλά και σε συναίσθημα, ήθος και πάθος»

debate

«Ο λόγος των πολιτικών αρχηγών είχε περίπου τα ίδια στοιχεία και μέσα πειθούς. Ολοι έκαναν επίκληση πότε στη λογική και πότε στο πάθος, στο ήθος και στο συναίσθημα», δήλωσε στην «Π» η επαγγελματίας αναλύτρια λόγου Ευγενία Σαρρή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «τις τοποθετήσεις επηρέασε σαφώς και το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο έπρεπε να γίνουν».

Σύμφωνα με την κ. Σαρρή: «Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε αρκετά το πρώτο πρόσωπο, είπε ”πιστεύω”, ”γνωρίζω”, ”θα ήμουν διατεθειμένος”, κ.λπ. Δεν ήταν πολύ δεσμευτικός ως προς τα Οικονομικά, δεν χρησιμοποίησε μάλιστα κάποιο ρήμα στην αναφορά του. Στην ενότητα Διεθνή προσπάθησε να βγάλει το προφίλ του ηγέτη. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε αναμενόμενα αντιπολιτευτικό λόγο, καταγγελτικό και συγκινησιακά φορτισμένες λέξεις όπως π.χ. ”ντροπή”. Στα Διεθνή χρησιμοποίησε δεύτερο πληθυντικό. Αντιπολιτευτικός ήταν και ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας επίκληση στο ήθος του αντιπάλου και προωθώντας εαυτόν ως ηγετική μορφή. Για τον κ. Κουτσούμπα δεν υπήρχε το ”εγώ” ή το ”εμείς”, παρά μόνον το ΚΚΕ ως οντότητα. Ο ίδιος έκανε συνεχώς επίκληση στο συναίσθημα. Ο κ. Βελόπουλος επικαλέστηκε την επιχειρηματική του ιδιότητα, κάνοντας δηλαδή επίκληση στην αυθεντία και στο ήθος. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης, ενώ οι άλλοι αρχηγοί είπαν ”καλησπέρα σε όλους” στον χαιρετισμό τους, ο ίδιος απευθύνθηκε μόνο στον συντονιστή του debate. Αυτό δηλώνει διαφορετικότητα. Χρησιμοποίησε και πρώτο πρόσωπο, προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή του ακροατηρίου».