Διεθνώς πάνω – κάτω τα Πανεπιστήμιά μας – Οι διεθνείς κατατάξεις για ΑΕΙ Πατρών, Πελοποννήσου, ΕΑΠ

Χ. Μπούρας στην «Π»: «Πήραμε το μήνυμα και θα εργαστούμε. Η κυβέρνηση να αποφασίσει πόσα πανεπιστήμια θέλει και πόσα μπορεί να στηρίξει»

Διεθνώς

Καμπανάκια ήχησαν στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία δείχνει ότι εμφανίζουν πτώση στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης.

Ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο εμφανίζει άνοδο σε δύο κατατάξεις και πτώση σε τέσσερις. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Πολυτεχνική Σχολή του οποίου έχει έδρα την Πάτρα, εμφανίζει ανοδική πορεία σε τρεις κατατάξεις. Και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εμφανίζει κάθετη πτώση σε τρεις κατατάξεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Χρήστος Μπούρας

Το περιεχόμενο της έκθεσης, το οποίο αποκάλυψε η «Καθημερινή» την Πέμπτη, δείχνει ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της ακαδημαϊκής κοινότητας, χωλαίνει στην εξωστρέφεια, στην προσέλκυση ξένων φοιτητών και ερευνητικών συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ. Στα αρνητικά της είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές που επηρεάζουν τη θέση τους στις διεθνείς αξιολογήσεις, το μειωμένο προσωπικό και η έλλειψη σύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σχολίασε στην «Πελοπόννησο»: «Υπάρχουν δύο μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ινδία, που δίνουν τεράστια ποσά στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα. Για παράδειγμα έρχεται η Κίνα και λειτουργεί Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καλύπτοντας όλα τα έξοδα λειτουργίας του. Αυτό από μόνο δείχνει τι εννοώ όταν κάνω λόγο για μεγάλες δυνάμεις» και πρόσθεσε:«Εχω πει πολλές φορές ότι είναι αγώνας ζωής να κρατηθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών στα 1.000 καλύτερα του κόσμου. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει αφενός εμείς οι ίδιοι να αγωνιζόμαστε καθημερινά και αφετέρου οι τοπικοί φορείς να συνεισφέρουν και φυσικά η ελληνική Κυβέρνηση να αποφασίσει πόσα πανεπιστήμια θέλει και χρειάζεται και πόσα μπορεί να στηρίξει όπως πρέπει». Καταλήγοντας, ο κ. Μπούρας υπογραμμίζει ότι «εμείς παίρνουμε το μήνυμα και θα εργαστούμε, έτσι ώστε σταθερά να είμαστε ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα».

Η ΕΚΘΕΣΗ

Ειδικότερα, η ΕΘΑΑΕ στην ετήσια έκθεσή της παρουσιάζει τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων στις διεθνείς κατατάξεις των οίκων ARWU, THE, QS, Scimago, Webometrics, NTU, URAP και CWUR για το 2023, καθώς και τη μεταβολή της θέσης τους από το 2022. Οι κατατάξεις των οίκων διαφοροποιούνται ανάλογα με το βάρος που δίνει ο καθένας στα διάφορα κριτήρια, όπως το ακαδημαϊκό έργο, οι δημοσιεύσεις, η φήμη, η επαγγελματική πορεία των αποφοίτων τους κ.ά. Από τη μελέτη της κατάταξης των ελληνικών ΑΕΙ προκύπτουν τα εξής:

Στη λίστα Webometrics (παρουσία, απήχηση, διαφάνεια, αριστεία) 12 ιδρύματα εμφανίζονται να έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους σε σχέση με το 2022 και 15 ιδρύματα έχουν λιγότερο καλές επιδόσεις. Ως προς το 2022 εμφανίζεται ακόμη ένα ίδρυμα.

Στη λίστα της Scimago (επίδοση στην έρευνα, παραγόμενη καινοτομία, κοινωνικές επιπτώσεις) στα περισσότερα ΑΕΙ (17) καταγράφεται επιδείνωση των επιδόσεών τους, ενώ μόνο 6 έχουν σημειώσει βελτίωση. Σε σχέση με το 2022, περιλαμβάνονται 3 επιπλέον ιδρύματα.

Διεθνώς

Στο URAP, 11 ιδρύματα έχουν επιδείνωση των επιδόσεών τους, ενώ 7 έχουν βελτιώσει τη θέση τους.

Στη λίστα THE, 8 ιδρύματα εμφανίζονται χωρίς μεταβολή ως προς το 2022 και 5 εμφανίζουν επιδείνωση των επιδόσεών τους. Σε σχέση με το 2022 περιλαμβάνονται επιπλέον 3 ιδρύματα.

Στο CWUR όλα τα ΑΕΙ, πλην ενός, σημειώνουν επιδείνωση.

Στη λίστα QS ένα ίδρυμα έχει βελτιώσει την επίδοσή του, δύο σημειώνουν επιδείνωση και τρία εμφανίζονται χωρίς μεταβολές.

Στη λίστα ARWU για το 2023 περιλαμβάνονται δύο ιδρύματα ακόμη, ενώ επιδείνωση καταγράφεται μόνο σε ένα ίδρυμα. Στα υπόλοιπα δεν παρατηρείται μεταβολή.

Στο σύστημα NTU (ερευνητικό έργο) καταγράφεται επιδείνωση σε πέντε ΑΕΙ, βελτίωση σε ένα ίδρυμα, ενώ περιλαμβάνονται δύο ιδρύματα ΑΕΙ.

Ενα στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά τη θέση των ελληνικών ΑΕΙ στις διεθνείς αξιολογήσεις, οι «αιώνιοι» φοιτητές ή η λιμνάζουσα φοίτηση, όπως χαρακτηρίστηκε μέσω της σχετικής μελέτης που παρουσίασε η «Π» την Πέμπτη. Σήμερα, ένας στους δύο (47,97% το ακριβές ποσοστό) εγγεγραμμένους φοιτητές έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του (οι 333.741 στους 695.678 φοιτητές).

Στον τομέα της έρευνας οι επιδόσεις της Ελλάδας ως προς τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων εμφανίζονται ικανοποιητικές, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους δείκτες της ποιότητας του ερευνητικού έργου.