Δικαίωμα στην άμβλωση – Ευρωκοινοβούλιο: Τι λένε Μετσόλα, Μακρόν και ευρωβουλευτές

Το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελεί την πρώτη δοκιμασία της νέας προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα

Μαγδεβούργο

Η Ιράτσε Πέρες, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε την πρόταση να συμπεριληφθεί το δικαίωμα της άμβλωσης στο Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ. Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η στρατηγική για τη δημόσια υγεία της Ένωσης πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει την πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα, με θεμελιώδη χαρακτήρα.

Θετικός ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ενώπιον των ευρωβουλευτών, υποστήριξε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση θα πρέπει να προστατευτεί ως θεμελιώδες δικαίωμα. Συνεπώς, και για την γαλλική προεδρία, φαίνεται πως το ζήτημα της άμβλωσης είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της.

Πολύ δύσκολο στην πράξη
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv, o Μπρούνο ντε Βίτ, καθηγητής δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ο Μακρόν το γνωρίζει πολύ καλά». Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα δεσμευτικό έγγραφο των προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ. Τα κράτη μέλη δεσμεύονται από ένα δικαίωμα του Χάρτη όταν «εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ», βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη.

Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν τον Χάρτη. «Φαίνεται απλό: αυτοί οι τρεις μπορούν να καθίσουν μαζί και να αλλάξουν το κείμενο», είπε ο Bίτ, αλλά στην πραγματικότητα, δεν θα έχει νομική ισχύ εάν δεν αναθεωρηθούν οι Συνθήκες της ΕΕ. «Αν και κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να μιλούν ξανά για αναθεώρηση της Συνθήκης, δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα, και ούτως ή άλλως η διαδικασία για την αναθεώρηση της Συνθήκης δίνει δικαίωμα βέτο σε κάθε κράτος – για παράδειγμα, την Πολωνία σε αυτή την περίπτωση» που δεν θα δεχτεί αναθεώρηση με το δικαίωμα στην άμβλωση, τόνισε ο Βίτ.

Τι λέει η Κομισιόν;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υποστηρίζει την πρωτοβουλία. Η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, δήλωσε σχετικά με την ανακοίνωση του Μακρόν, «η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες, που θα οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη Ευρώπη».

Τι στάση θα κρατήσει η Μετσόλα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη καταδίκασε τον περιοριστικό νόμο της Πολωνίας για τις αμβλώσεις τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και η τάση στον θεσμό είναι υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων.

Ο προβληματισμός που προέκυψε αυτές τις μέρες αφορούσε στη στάση της νέα προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, της Ρομπέρτα Μετσόλα. Η Μετσόλα έχει ταχθεί κατά των αμβλώσεων, ισχυριζόμενη ότι αποτελεί και εθνική θέση της χώρας της. Η Μαλτέζα πολιτικός, κλήθηκε αμέσως μετά την εκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη θέση που θα πάρει, ως πρόεδρος, για τις αμβλώσεις. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ξεκαθάρισε ότι θέση τους από δω και στο εξής θα είναι η θέση που θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κίνδυνος για τις γυναίκες
Με βάση τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, «έως και το 20% όλων των θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε πολλές χώρες οφείλονται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις». Το 2018, πραγματοποιήθηκαν 380 αμβλώσεις ανά 1.000 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων στη Βουλγαρία, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό αμβλώσεων στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά. Αντίθετα, στην Πολωνία, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκαν μόνο τρεις αμβλώσεις ανά 1.000 γεννήσεις. «Η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν σημαίνει ότι γεννιούνται περισσότερα παιδιά. Σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν», είπε η Πέρες.