Δυτική Αχαΐα: Ενημέρωση των νέων αγροτών για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα
Η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων – φακέλων ξεκίνησε από τις 12 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 14 Δεκεμβρίου.
Από την αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης (αντιδήμαρχος Ορλώφ Κυριάκος) δίνονται στην δημοσιότητα προς ενημέρωση των αγροτών μερικά βασικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες που «άνοιξε» εκ νέου.
Η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων – φακέλων ξεκίνησε από τις 12 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 14 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα προβλέπει συνολική δαπάνη ύψους 420 εκατ. Ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στα 44,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον σημειώνεται ότι ο κάθε ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει έως 40.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης είναι οι παρακάτω:
- Το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι στις ηπειρωτικές περιοχές από 14.000 έως 100.000 ευρώ.
- Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης, κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
- Για πρώτη φορά, η πρόσκληση θα συμπέσει χρονικά με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα μπορεί να «τρέξουν» ταυτόχρονα μεγεθύνοντας τα πλεονεκτήματα για τους ωφελούμενους.
- Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μια τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μια τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News