Εφορεία Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών: Στέγη σε όσους τη δικαιούνται

Η κατάθεση της φορολογικής δήλωσης είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για τους αντιδρώντες φοιτητές

Εφορεία Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών: Στέγη σε όσους τη δικαιούνται Η πλειοψηφία των φοιτητών αναγνωρίζει και σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της φοιτητικής εστίας

Ζήτημα παραμονής στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, προέκυψε χθες για 60 φοιτητές σε σύνολο 700 δικαιούχων, στο πλαίσιο ελέγχου που διενήργησε η Εφορεία.

Οι 60 φοιτητές κλήθηκαν να παρουσιαστούν ώστε να εξεταστούν εκ νέου οι περιπτώσεις τους, ωστόσο διαπιστώθηκε αδυναμία υποστήριξης του αιτήματος ένταξής τους στη Φοιτητική Εστία, λόγω της μη προσκόμισης φορολογικής δήλωσης. Να σημειωθεί ότι το όριο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχει οριστεί για να δικαιούται κάποιος φοιτητής στέγαση στη Φοιτητική Εστία, ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χρήστος Μπούρας, από τους 61 φοιτητές οι 40 κλήθηκαν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι πέντε παρουσιάστηκαν και παρέδωσαν τα κλειδιά των δωματίων τους και οι άλλοι έξι δεν επικοινώνησαν καν με το Πανεπιστήμιο. Αλλά όπως εξήγησε ο κ. Μπούρας, πρόκειται για φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν ενεργό παρουσία στο Πανεπιστήμιο τα τελευταία δύο χρόνια και κατά συνέπεια θα τεθούν εκτός της φοιτητικής εστίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Χρήστος Μπούρας

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία άρνηση κατάθεσης των δικαιολογητικών όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της φοιτητικής εστίας. Το κύριο πρόβλημα είναι η κατάθεση της φορολογικής δήλωσης. Η εστία λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις τις οποίες θέτει ο σχετικός κανονισμός. Σε αυτό είμαστε κάθετοι και ξεκάθαροι. Αλλωστε ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιδρούν. Η πλειοψηφία των φοιτητών μας σέβεται απολύτως τον κανονισμό».

Υπενθυμίζουμε ότι η εκκαθάριση της φοιτητικής εστίας έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων των δικαιούχων, καθώς και των επιλαχόντων. Από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά δε, οι φοιτητές θα απολαύσουν άριστες συνθήκες διαμονής μετά την εκτεταμένη ανακαίνιση που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Εφορείας της Φοιτητικής Εστίας, κυκλοφόρησε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με την οποία κατήγγειλε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών για την απόφασή της να βάλει τάξη στη φοιτητική εστία και να δώσει στέγη στους πραγματικούς δικαιούχους.

Ο πρύτανης, απαντώντας στην ανακοίνωση αυτή υπογράμμισε ότι η χθεσινή διαδικασία αποδεικνύει ότι κανένας φοιτητής δεν διώχτηκε. «Ολοι ενημερώθηκαν και κλήθηκαν στη συνεδρίαση και η Εφορεία θα εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Καλώ το Εργατικό Κέντρο αν θέλει να υπηρετήσει την αλήθεια και τον ορθολογισμό, να μην αποδέχεται το οτιδήποτε πριν συνομιλήσει και με το Πανεπιστήμιο. Τους καλώ στο γραφείο μου, να τους ενημερώσω και να απαντήσω σε κάθε ερώτημά τους».

ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

Μάλλον δεν μας εξέπληξε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πατρών για τη φοιτητική εστία, υιοθετώντας άκριτα και ανεξέλεγκτα τη διαμαρτυρία μεμονωμένων φοιτητών.

Δεν περιμέναμε φυσικά να σταθεί στο πλευρό της πρυτανικής αρχής, αλλά τουλάχιστον να μην την καταγγείλει επειδή κάνει αυτό που υποτίθεται ότι το υπερασπίζεται το εργατικό κίνημα.

Δίνει στέγη στον φοιτητή που την έχει ανάγκη. Στον φοιτητή δηλαδή που ευαγγελίζεται ό,τι υπερασπίζεται το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας.

Δεν μπορεί να κάνει λόγο για προστασία «των παιδιών του λαού» και να νομιμοποιεί την κατάργηση του κανονισμού λειτουργίας της εστίας μέσω του οποίου έγινε εκκαθάριση και εξασφαλίστηκαν θέσεις για όλα αυτά τα παιδιά.

Σήμερα έχει φτάσει το Πανεπιστήμιο Πατρών να ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων για φοιτητική στέγη, βάζοντας μάλιστα ως όριο στα εισοδηματικά κριτήρια το ποσό των 50.000 ευρώ!

Μήπως αυτό από μόνο του καταρρίπτει όλες τις καταγγελίες για αποκλεισμό των φοιτητών που έχουν ανάγκη;

Ας αποφασίσουμε εάν μας αρέσει η νομιμότητα και ο έλεγχος που υπερασπίζονται κατά βάση τον αδύναμο. Να αφήσουμε αυτούς που τολμούν και ενεργούν προς όφελος των «παιδιών του λαού» και της δημόσιας εκπαίδευσης να εργαστούν και να κάνουν αυτό που οφείλουν.