Εκλογές ΠΑΣΟΚ – Δημοσκόπηση DATA C: Σούπερ ντέρμπι ανάμεσα σε Ανδρουλάκη-Δούκα – Ανεβαίνει η Διαμαντοπούλου

Εκλογική μάχη για γερά νεύρα αναμένεται στο ΠΑΣΟΚ ενώ πλησιάζει η 6η Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέου αρχηγού

εκλογές

Λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες έχουν μείνει για τον α΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και η DATA Consultants πραγματοποίησε πανελλαδική έρευνα με δείγμα μεγαλύτερο των 1.000 ψηφοφόρων που αναδεικνύει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ένα μήνα πριν το στήσιμο των καλπών

Ξεχωρίζουν και βρίσκονται κοντά σε ποσοστά ως πιο κατάλληλοι για την αρχηγία οι Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Δούκας έναντι των υπολοίπων, αλλά κανείς δεν φαίνεται πως μπορεί να κερδίσει από τον α’ γύρο. Αν οι Ανδρουλάκης και Δούκας είναι οι φιναλίστ της εκλογικής αναμέτρησης, τότε ο β’ γύρος θα είναι ένα μεγάλο ντέρμπι καθώς οι απαντήσεις των ψηφοφόρων τους τοποθετούν σχεδόν στο ίδιο σημείο.

Ωστόσο, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Αννα Διαμαντοπούλου δείχνει να συσπειρώνει δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητά της και να αυξάνει ποσοστά, οδεύοντας στην τελική ευθεία της εκλογικής κούρσας.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα της DATA Consultants που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και δημοσιεύεται στο pelop.gr:

 

Συμπεράσματα:

Ως προς το μέγεθος και την σύνθεση του εκλογικού σώματος:

Το τελικό μέγεθος του εκλογικού σώματος και η σύνθεση του θα κρίνουν πολλά την ημέρα των εκλογών. Σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα μεγέθη αυτά. Σήμερα είνα πολλοί όσοι δηλώνουν πρόθεση να προσέλθουν στις εκλογές: 7,9% «σίγουρα ναι» και 5,9% «μάλλον ναι», Σύνολο 13,8%. Άλλες εταιρείες προσδιορίζουν αυτό το μέγεθος μεγαλύτερο (φτάνει ως και το 20%).

 

Γενικότερα συμπεράσματα:

Όπως όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις, έτσι και η παρούσα, καταγράφουν «κατακερματισμό» των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Όλοι οι υποψήφιοι απέχουν πολύ από το αναγκαίο 50% της εκλογής από τον πρώτο γύρο και κατά συνέπεια φαίνεται «βέβαιη» η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου για την ανάδειξη αρχηγού.

Οι Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Δούκας ξεχωρίζουν των αντιπάλων τους, με διαφορά που τους φέρνει αντιπάλους στον Β΄ γύρο των εκλογών. Οι μεταξύ τους οι διαφορές είναι στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθεί των δύο πρώτων, με διαφορά που την κατατάσσει σήμερα 3η σαφώς.

Ακολουθεί αυτής, ο Παύλος Γερουλάνος με ποσοστό που τον κατατάσσει σαφώς τέταρτο.

Οι λοιποί υποψήφιοι λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσοστά και η ανάλυση της συμπεριφοράς του εκλογικού τους σώματος έχει σημασία να γίνει περισσότερο ως προς τον δεύτερο γύρο.

Αναλυτικά ευρήματα:

«Καταλληλόλητα»:

Ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται του Χάρη Δούκα 2,5% στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ» και 1,5% στο ευρύ εκλογικό σώμα. Οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν περισσότερο τον Χ. Δούκα. Ομοίως οι αυτό τοποθετούμενοι Αριστερά – Κέντρο αριστερά.   Οι ψηφοφόροι Ν.Δ. δίνουν υψηλό ποσοστό στην Α. Διαμαντοπούλου. Ο Ν. Ανδρουλάκης με βάση την αυτό τοποθέτηση έχει ποιο «ισόρροπη» αλλά «περιορισμένη» κατανομή σε όλη την κλίμακα.

 

«Πρόθεση ψήφου» Α Γύρου:

Ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται κατά 1,8% του Χ. Δούκα στους «ψηφοφόρους. ΠΑΣΟΚ», και στο ευρύ σώμα. Ο Χάρης Δούκας προηγείται κατά 5,1% της Άννας Διαμαντοπούλου. στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ» και κατά 1,6% στο ευρύ εκλογικό σώμα.

Πρόθεση ψήφου Β γύρου

·         Β΄ Γύρος Χ. Δούκας- Ν. Ανδρουλάκης

Ισοψηφία: Οι απαντήσεις στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος. Οι του Π. Γερουλάνου μετακινούνται σε υψηλό βαθμό στον Χ. Δούκα. Οι του Μ. Κατρίνη μετακινούνται στον Ν. Ανδρουλάκη αλλά έχει και πολλούς αναποφάσιστους. Οι της Άννας Διαμαντοπούλου ελαφρά υπέρ Ν. Ανδρουλάκη. Οι «αναποφάσιστοι» μοιράζονται πλήρως.

Οι ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ΝΔ ελαφρά περισσότερο Νίκο Ανδρουλάκη. Οι Ν.Δ. ελαφρά περισσότερο Ν. Ανδρουλάκη. Οι ΣΥΡΙΖΑ και οι «Αριστεροί και Κέντρο Αριστεροί» σαφώς στον Χ. Δούκα. Οι «Κέντρο» και «Κέντρο Δεξιά» στον Ν.Ανδρουλάκη. Οι «Δεξιοί» στον Χ. Δούκα.

 

·         Β΄ Γύρος Ν. Ανδρουλάκης – Α. Διαμαντοπούλου

Οι του Χ. Δούκα μετακινούνται σχετικά περισσότερο προς τον Ν. Ανδρουλάκη. Οι του Π.Γερουλάνου μοιράζονται πλήρως. Οι του Μ.Κατρίνη προς τον Ν.Ανδρουλάκη. Οι «αναποφάσιστοι» προς τον Ν. Ανδρουλάκη.

 

·         Β΄ Γύρος Χ. Δούκας- Α. Διαμαντοπούλου

Οι του Ν. Ανδρουλάκη μετακινούνται προς την Άννα Διαμαντοπούλου αναλογικά περισσότερο αλλά και πολλοί προς Χ. Δούκα. Οι του Π. Γερουλάνου αναλογικά περισσότερο προς Χ. Δούκα αλλά πολλοί και προς Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι του Μ.Κατρίνη προς την Άννα Διαμαντοπούλου. Οι «αναποφάσιστοι» προς Χ. Δούκα. Οι ΝΔ προς την Άννα Διαμαντοπούλου. Οι ΣΥΡΙΖΑ προς Χ. Δούκα. Οι ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μοιράζονται.  Οι ΚΚΕ προς ΧΔ. Οι «Αριστεροί» και «Κέντρο Αριστεροί» προς Χ. Δούκα. Από το «Κέντρο» και «Δεξιά» προς Άννα Διαμαντοπούλου.

Μέγεθος εκλογικού σώματος

Από την ερώτηση: «Εσείς θα συμμετέχετε στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ;»

εκλογές

Σχόλια:

Το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που απαντά πως «Σίγουρα Ναι» ή «Μάλλον Ναι» θα συμμετέχει στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι 13,8%. Το ποσοστό αυτό είναι επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων στις Εθνικές εκλογές είναι επί των εγκύρων ψηφοδελτίων όσων συμμετείχαν στις εκλογές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο εκλογικό σώμα εάν μετατραπεί σε απόλυτους αριθμούς.

Φυσικά δεν αναμένεται να ψηφίσουν όλοι αυτοί στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το 13,8% του συνόλου του εκλογικού σώματος περιγράφει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με το οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τις επερχόμενες εκλογές και εν μέρει το τρήμα εκείνο του εκλογικού σώματος το οποίο βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως μελλοντική πολιτική του στέγη.

«Καταλληλότητα» υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Από την ερώτηση: «Ποιο πρόσωπο θεωρείτε καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο;  1 απάντηση»

εκλογές 

 

Σχόλια:

  • Ως «καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο» το 27% των «ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ» επιλέγει τον Ν. Ανδρουλάκη. Ακολουθεί ο Χ. Δούκας (24,5%). Πολύ σημαντικά ποσοστά καταγράφουν και οι Α. Διαμαντοπούλου και Π. Γερουλάνος.
  • Στο ευρύτερο εκλογικό σώμα η κατάταξη είναι ίδια αλλά οι διαφορές μεταξύ των υποψήφιων μεταβάλλονται ελαφρά.
  • Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί (επιλέξαμε αυτή τη ανάλυση για λόγους μεγέθους δείγματος) η «προτίμηση» σε κάθε υποψήφιο, ποικίλει ανάλογα με τα δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά των ερωτώμενων. Εάν εστιάσουμε σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2024 η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων είναι λίγο υψηλότερη υπέρ του κ. Ν. Ανδρουλάκη. Οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ σαφώς επιλέγουν αναλογικά περισσότερο τον κ. Χ. Δούκα. Οι ψηφοφόροι ΝΔ δίνουν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στην κ. Α. Διαμαντοπούλου και εξαιρετικά χαμηλό στον κ. Ν. Δούκα.
  • Ο κ. Χ. Δούκας επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από άνδρες, μέσες ηλικίες, ανώτερη μόρφωση και αυτό τοποθετούμενους στην Αριστερά και την Κέντρο αριστερά.
  • Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από γυναίκες, μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες και υποχρεωτική μόρφωση. Με βάση την αυτό τοποθέτηση έχει ποιο «ισόρροπη» αλλά «περιορισμένη» κατανομή σε όλη την κλίμακα.

εκλογές

Πρόθεση ψήφου Α γύρου

Από την ερώτηση: «Θα θέλαμε να μας πείτε εάν είχαμε αύριο εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και οι υποψήφιοι ήταν ….., ποιον θα ψηφίζατε;»

εκλογές εκλογές 

 

 

Σχόλια:

  • Εάν είχαμε σήμερα εκλογές και σε αυτές ψήφιζαν οι «ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ» κανείς δεν θα εκλεγόταν Πρόεδρος και είχαμε δεύτερο γύρο. Σε αυτόν θα περνούσαν οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Δούκας με πολύ μικρή διαφορά (στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος).
  • Ωστόσο οι εκλογές θα διαταχθούν σε ένα μήνα περίπου. Στον βαθμό που το εκλογικό σώμα διευρυνθεί και εάν αυτή γίνει (αναλογικά περισσότερο) από εκλογείς που προέρχονται από την «κέντρο δεξιά», τότε ενδυναμώνεται και η υποψηφιότητά της κ. Α. Διαμαντοπούλου.

Πρόθεση ψήφου Β γύρου

  Β΄ Γύρος Χ. Δούκας- Ν. Ανδρουλάκης

 

Από την ερώτηση: «Σε ενδεχόμενο Β’ γύρο εσείς ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα;»

εκλογές εκλογές

  Β΄ Γύρος Ν. Ανδρουλάκης – Α. Διαμαντοπούλου

 

Από την ερώτηση: «Σε ενδεχόμενο Β’ γύρο εσείς ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Άννας Διαμαντοπούλου;»

εκλογές εκλογές 

Β΄ Γύρος Χ. Δούκας- Α. Διαμαντοπούλου

 

Από την ερώτηση: «Σε ενδεχόμενο Β’ γύρο εσείς ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ Χάρη Δούκα και Άννας Διαμαντοπούλου;»

εκλογές εκλογές

 

Η ταυτότητα της έρευνας και μεθοδολογικές σημειώσεις

Ανάθεση: Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Σκοπός: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων της Ελλάδας ως προς τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ  – Κινήματος Αλλαγής.

Χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό πανελλήνιο δείγμα 1.075 ψηφοφόρων, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Αντιπροσωπευτικό ως προς τις διοικητικές περιφέρειες, το φύλο και την ηλικία. Διενεργήθηκε ενισχυτική δειγματοληψία για αύξηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλων (πρόθεση να συμμετέχουν στις εσωκομματικές).

Μεθοδολογικά: Οι δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ έχουν ένα επιπλέον σοβαρό μεθοδολογικό πρόβλημα: δεν διαθέτουν σταθερό δειγματοληπτικό πλαίσιο. Η εκλογή του /της αρχηγού θα γίνει από όσους θα είναι μέλη την ημέρα των εκλογών. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ερωτούν σήμερα (το ερώτημα «ποιον – ποια θα ψηφίσετε») επί πληθυσμού ο οποίος θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Θεωρητικά το πρόβλημα αυτό «λύνεται» από το ερώτημα «Εσείς θα συμμετέχετε στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ;». Στην πράξη όμως, καταγράφουμε ότι οι απαντήσεις – επιλογές όσων ψηφίζουν ήδη ΠΑΣΟΚ διαφέρουν ιδιαιτέρως από αυτές όσων δεν έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ αλλά δηλώνουν ότι πρόκειται να πάρουν μέρος στις εσωκομματικές.

Σε αυτό το «δειγματοληπτικό περιβάλλον» η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στις κάτωθι ομαδοποιήσεις του εκλογικού σώματος είναι απαραίτητη:

  • Πρόθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές: Περιλαμβάνει όσους στην ερώτηση: «Εσείς θα συμμετέχετε στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ;» απάντησαν «Σίγουρα ναι», «Μάλλον ναι» και «Δεν έχω αποφασίσει».
  • Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ & έχουν πρόθεση να συμμετέχουν στις εσωκομματικές: Περιλαμβάνει όλους όσους δήλωσαν στην έρευνα ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είτε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου’24 είτε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου ’23, είτε δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Από την ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας μας προκύπτουν διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε ένα από τους παραπάνω πληθυσμούς. Το ποια ποσοστά επιλεγούν να παρουσιαστούν, ο τρόπος παρουσίασης τους και τα συμπεράσματα είναι ζήτημα υποκειμενικό.

Επιπλέον μάς προβληματίζει ιδιαιτέρως η «συμπεριφορά» όσων δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος στις επερχόμενες εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχαν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές: αυτοί δεν έχουν καθόλου αναλογική συμπεριφορά με το λοιπό εκλογικό σώμα.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες  χρήση quota στο φύλο, την ηλικία.

Χρόνος διεξαγωγής: 2-10/9/2024.

Μεθοδολογία: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης.

Επεξεργασία δεδομένων: Για την ερώτηση που αφορά στο μέγεθος εκλογικού σώματος χρησιμοποιήθηκε στάθμιση με βάση τις ευρωεκλογές 2024, το φύλο και την ηλικία.

Έλεγχος:  Πραγματοποιήθηκε έλεγχος field στο 25% της έρευνας μέσω συνακρόασης κατά την διάρκεια της συνέντευξης ή επανάκλησης σε δεύτερο χρόνο ενώ πραγματοποιήθηκε και έλεγχος στο 100% της βάσης δεδομένων (editing).

Αλλά στοιχεία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. Μέλος του ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης. 

Τα ευρήματα -ειδικότερα η πρόθεση ψήφου- αποτελούν καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.