Εμβολιασμός: Η υποχρεωτικότητα σπέρνει τη διχόνοια – Μάχη στις κλινικές μεταξύ νοσηλευτών και προϊσταμένων

Κλίμα πολέμου επικρατεί στις μονάδες υγείας, καθώς πλησιάζει η 1η Σεπτεμβρίου. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει δημιουργήσει μέτωπα που ξεκινούν κυρίως από την άρνηση νοσηλευτών να εμβολιαστούν και την πίεση που δέχονται από τους επικεφαλής τους.

υποχρεωτικότητα

Το θέμα έθεσε με επιστολή της στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Πανελλήνια Νοσηλευτική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, ζητώντας τη λήψη μέτρων).

υποχρεωτικότητα«Οντως υπάρχει ένα πολεμικό κλίμα» μάς ανέφερε ο πρόεδρος του 3ου Π.Τ. της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΝΠΔΔ) και νοσηλευτής του ΠΓΝΠ Γιώργος Αρβανίτης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει αναστάτωση, αβεβαιότητα στον κόσμο, θυμός και έντονη αντίδραση. Ολα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κλίμα σε επίπεδο κλινικών μεταξύ συναδέλφων. Σαφώς και είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να γίνεται περισσότερη ενημέρωση από τους λοιμωξιολόγους και τους καθηγητές ακόμα και σε έναν προς ένα, ώστε να πειστεί και ο τελευταίος για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Ομοσπονδία αναφέρει: «Η Ομοσπονδία μας στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν.4820/2021, με τις ρυθμίσεις του οποίου προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και των νοσηλευτών και η μη συμμόρφωση σε αυτόν, επιφέρει αναστολή της άσκησης των καθηκόντων και πλήρη αποστέρηση των αποδοχών, δέχεται καθημερινά τις έντονες διαμαρτυρίες από τα μέλη της, οι οποίες αφορούν την κατά το δοκούν ερμηνεία της προαναφερομένης νομοθετικής ρύθμισης από τις διοικήσεις των νοσοκομείων πανελλαδικά» και εξηγεί:
«Με δεδομένη την εμπλοκή των προϊσταμένων των Οργανικών Μονάδων, οι οποίοι είναι τα πρόσωπα αναφοράς για τα οριζόμενα του άρθρου 205, του Νόμου 4820/2021: «Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό…», ο ίδιος νομοθέτης εμπλέκει στη διαδικασία αυτή τους οικείους προϊσταμένους, ενώ παράλληλα είναι αυτονόητο το γεγονός κατά το οποίο, ο προϊστάμενος αφενός συλλέγει τα στοιχεία τα οποία του περιέρχονται κι αφετέρου, σε περίπτωση μη χορήγησης στον προϊστάμενο των σχετικών στοιχείων, αυτός δεν μπορεί να πράξει κάτι».

ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
Οπως περιγράφει η διοίκηση της Ομοσπονδίας: «Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση έχει διαταράξει το ήδη επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον των Νοσηλευτών, καθώς η έκδοση κανονιστικής πράξεως δεν είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση. Κατά συνέπεια, μπορεί να μην εκδοθεί η σχετικώς κοινή υπουργική απόφαση. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, καθώς υπονομεύεται η εργασιακή ειρήνη μεταξύ των νοσηλευτών, οι οποίοι σε περίπτωση εφαρμογής της προαναφερόμενης νομοθεσίας, αφενός θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι δεν έχουν «αναγκαστικά» εμβολιαστεί, κι αφετέρου όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αναγκαστούν να αναπληρώσουν τα κενά των συναδέλφων τους, έχοντας ήδη ένα πολύ επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον».

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιφέρει διχόνοια μεταξύ των νοσηλευτών.
Απαιτούμε από το υπουργείο Υγείας και όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων να σταματήσουν το κυνήγι μαγισσών και τις ωφελιμιστικές μεθόδους αυτοπροβολής απέναντι στους νοσηλευτές. Παραμένουμε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για απευθείας διάλογο, στο πλαίσιο του υγιούς συνδικαλισμού. Σεβασμός στο έργο των νοσηλευτών».
Πώς θα καλυφθούν τα κενά;

«Τα νοσοκομεία γεμίζουν και δεν έχουμε κανένα περιθώριο ούτε για διαμάχες ούτε για απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν χάσουμε νοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί στην περίθαλψη πασχόντων από κορονοϊό. Ποιοι θα καλύψουν αυτούς τους ασθενείς;»
Είναι ο προβληματισμός που θέτει ο κ. Αρβανίτης επισημαίνοντας ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο το σύστημα πρέπει να ενισχύεται με κατάλληλο προσωπικό.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα συνάδελφο. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει με τη σωστή ενημέρωση και την πειθώ να θωρακιστεί όλο μας το προσωπικό ώστε να είναι έτοιμο στη θέση του για να δώσει τη μάχη που πρέπει» καταλήγει ο κ. Αρβανίτης.