Ενα κτίριο-κόσμημα για το Δημοτικό Ωδείο
Η χθεσινή, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί το νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, όσο καιρό πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης της φυσικής έδρας του Δημοτικού Ωδείου. Μέχρι τότε, τα μαθήματα θα γίνονται στο νεοκλασικό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αράτου και Ρήγα Φεραίου, το διατηρητέο που διαμορφώθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και να είναι σε απόλυτη αρμονία με το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει πολιτισμός χωρίς ζωή και δουλειά και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού. «Πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρχει ζωή για όλους τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στο έργο του Πολιτιστικού Οργανισμού επεσήμανε πως παλεύει «για να έχουμε στην πόλη μας αυτά που δικαιούνται οι νέοι και τα παιδιά μας». Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και ο στόχος ανακαίνισης των δύο κτιρίων του Δήμου και για όσο διάστημα χρειαστεί, διαμορφώθηκε ο συγκεκριμένος χώρος.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Π» που αφορούσε στο κόστος της διαμόρφωσης αλλά και τον χρόνο παράδοσης του ανακαινισμένου πλέον κτιρίου του Δημοτικού Ωδείου, ο κ. Πελετίδης σημείωσε πως για τις κυβερνήσεις ο πολιτισμός είναι αποπαίδι, προσθέτοντας πως ο Δήμος Πατρέων σήμερα παίρνει το 1/3 των χρημάτων που λάμβανε το 2010, τα οποία ακόμα και τότε ήταν λίγα. Ο κ. Πελετίδης αναφέρθηκε και στην Περιφέρεια, καλώντας την να δώσει τα χρήματα που έχει κάπου όπου πιάνουν τόπο, όπως π.χ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό που ως φορέας οργανώνει την πολιτιστική δραστηριότητα στην Πάτρα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ενώ από την Περιφέρεια δαπανήθηκαν σχεδόν 2 εκ. ευρώ για τις εκδηλώσεις συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 η χρηματοδότηση της οργανωμένης και στελεχωμένης δομής που έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ήταν ελάχιστη». Παράλληλα, όσον αφορά στον χρόνο παράδοσης του κτιρίου ο κ. Πελετίδης σημείωσε πως δεν μπορεί ακόμα να καθοριστεί καθώς δεν υπάρχει ένας δημόσιος τομέας κατασκευών που να μπορεί να δίνει ορθολογικά λύσεις σε προβλήματα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη αναφέρθηκε στη σειρά των παρεμβάσεων που έγιναν σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να εξασφαλιστούν η ασφαλής πρόσβαση και παραμονή εντός του κτιρίου για όλους τους πολίτες και φυσικά για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Εκτός από την κάλυψη των αναγκών του εκπαιδευτικού έργου έχει διαμορφωθεί αίθουσα, στην οποία θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα είναι ανοιχτές στους πολίτες. Μιλώντας για την φυσική έδρα του Δημοτικού Ωδείου η κ. Γεροπαναγιώτη σημείωσε πως από το 1986 που στεγάστηκε εκεί το Ωδείο μέχρι και την ημέρα που άρχισαν να πέφτουν τα ταβάνια, δεν είχε γίνει καμία επισκευή. Μάλιστα όπως είπε ήταν ένα «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», ενώ τόνισε πως οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του παλαιού κτιρίου βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος είναι η ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν.
Συνεχίζοντας η κ. Γεροπαναγιώτη αναφέρθηκε στη λειτουργία των δομών καλλιτεχνικής παιδείας, όπως το Δημοτικό Ωδείο, με ανταπόδοση κάτι που ουσιαστικά παρεμποδίζει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν πρόσβαση στην τέχνη. Μάλιστα το 80% των μαθητών του Ωδείου έχει ενταχθεί στις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται μειωμένα δίδακτρα, ενώ τα έσοδα του Δημοτικού Ωδείου είναι συνεχώς μειούμενα.
«Η δική μας αντίληψη ως δημοτική Αρχή είναι ότι η τέχνη αποτελεί δικαίωμα όλων των μαθητών και συνολικά του λαού μας και χρησιμοποιούμε όσες δυνατότητες υπάρχουν για να καλύψουμε τις πολιτιστικές ανάγκες, διεκδικώντας χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η ανάγκη για μόνιμη χρηματοδότηση του Ωδείου και η εξασφάλιση μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού είναι επιτακτική.
Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γεράσιμος Βουτσινάς τόνισε πως Ωδείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα φιλοξενήσει και εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Μάλιστα χαρακτήρισε το κτίριο ως ένα «κόσμημα» ενώ όσον αφορά τις εκδηλώσεις, αυτές όπως είπε αναμένεται να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο.
Σημειώνεται πως η αίθουσα εκδηλώσεων, κοσμείται από πίνακες που ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης, ενώ όπως είπε η κ. Γεροπαναγιώτη σύντομα θα υπάρξουν νέοι χώροι που θα φιλοξενήσουν έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης και των μόνιμων συλλογών της.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News