Πάτρα: Ενεργή συνείδηση ίσως κάνει το θαύμα

Με ενέργειες του ενεργού συμπολίτη Ανδρέα Αποσκίτη κινήθηκαν διαδικασίες για προσφορά βοήθειας σε άστεγο που ζούσε στην είσοδο καταστήματος στη Γούναρη.

Πάτρα Στην είσοδο κλειστού καταστήματος είχε βρει καταφύγιο ο άστεγος

Οταν οι άνθρωποι στεκόμαστε αλληλέγγυοι και δείχνουμε ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, τότε υπάρχει ελπίδα. Με αυτό το σκεπτικό, ο γνωστός δραστήριος συμπολίτης Ανδρέας Αποσκίτης ενημέρωσε την ΕΛΑΣ, την Εισαγγελία Πατρών, αλλά και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες της Πάτρας για να κινηθούν υπέρ της προστασίας ενός αστέγου συμπολίτη. Ο άνδρας είχε βρει καταφύγιο στην είσοδο καταστήματος που έχει κλείσει στη Γούναρη και φαινόταν να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, υπό την επήρεια αλκοόλ και πλήρως εκτεθειμένος στο τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών.

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Ο Ανδρέας Αποσκίτης που προχώρησε στην καταγγελία, επικοινώνησε με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Η εικόνα αυτή δεν προσβάλλει εμένα τον πολίτη. Προσβάλλει την πολιτική ηγεσία της χώρας, την περιφερειακή αρχή, τη δημοτική αρχή και την Αστυνομία που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω».

ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑ ΜΜΕ
Παράλληλα, ο ενεργός συμπολίτης που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο αναδεικνύοντας την άσχημη πλευρά της πόλης, δεν αφήνει εκτός ευθυνών τα ΜΜΕ που έχουν ασχοληθεί πολλές φορές με το πρόβλημα των αστέγων και θεωρεί πως δεν αρκεί «μια απλή περιγραφή, που το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα (λύπηση και οίκτο) κάνοντας τους πολίτες συνενόχους».

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Μετά την έγγραφη διαμαρτυρία του κ. Αποσκίτη, οι Αρχές της πόλης κινήθηκαν άμεσα. Με εντολή εισαγγελέα ενεργοποιήθηκε το 2ο Αστυνομικό Τμήμα Πατρών και το συνεργείο καθαριότητας του Δήμου και καθάρισαν τον χώρο. Ο άστεγος με καταγωγή από τη Βουλγαρία, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, είναι ασφαλής σε δομή φιλοξενίας και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη τύχη του. Από κει και πέρα, είναι στο χέρι του ανθρώπου αν θα θελήσει να κινήσει τις διαδικασίες για μόνιμη φιλοξενία στις Δομές και δραστηριότητες του Δήμου.

 

ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
Κάπου εδώ, ωστόσο, υπεισέρχεται στην υπόθεση ένα θέμα που η «Π» έχει αναδείξει πολλές φορές και έχει να κάνει με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την παροχή βοήθειας σε αστέγους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις αστέγων που οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν προσεγγίσει κατά το παρελθόν για να προσφέρουν βοήθεια, συμβαίνουν τα εξής: Είτε οι ίδιοι οι άστεγοι δεν επιθυμούν να ζουν κάτω από συγκεκριμένους κανόνες σε δομές φιλοξενίας όπως στη δομή του Δήμου Πατρέων, είτε δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για να ενταχθούν νόμιμα σε κάποια από τις δομές.

Η «Π» έχει εξηγεί στο παρελθόν πως για να φιλοξενηθεί ένα άτομο σε κάποια δομή υπάρχουν προαπαιτούμενα. Μερικά από αυτά είναι η διενέργεια ιατρικών και ψυχολογικών εξετάσεων αλλά και ο έλεγχος των φορολογικών στοιχείων. Τα ανωτέρω αναδεικνύουν πως υπάρχουν «κενά» στην παροχή βοήθειας και προστασίας των αναξιοπαθών συμπολιτών. Σίγουρα η Πολιτεία θα έπρεπε να επαναξιολογήσει τον τρόπο που προσεγγίζει τέτοιου είδους προβληματικές περιπτώσεις, καθώς αν δεν το κάνει άμεσα, περιπτώσεις όπως αυτή του αστέγου της Γούναρη θα συνεχίζουν να υπάρχουν ελπίζοντας στην ευσυνειδησία ανθρώπων όπως ο κ. Αποσκίτης.