Επελαύνουν κορονοϊός και γρίπη: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Πρώτο κουδούνι για το 2024 εν μέσω έξαρσης κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων. Τι λένε οι ειδικοί

κορονοϊός

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές επιστέφουν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στις σχολικές αίθουσες. Το πρώτο κουδούνι για το 2024 θα χτυπήσει εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς.

Το «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού ανησυχεί τους ειδικούς καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με την γρίπη προκαλεί «ασφυξία» στα νοσοκομεία.

Βασιλακόπουλος: Χρειάζεται νέο τείχος ανοσίας πριν από το επόμενο κύμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, αναμένεται κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου για το κύμα κορονοϊού, εξαιτίας του οποίου χάνονται 50 – 60 άνθρωποι την εβδομάδα, «νούμερο τρομερό», όπως τόνισε.

Περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους, παρά για κορονοϊό, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000, τόνισε ο καθηγητής. Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».

Σε κρούσματα και εισαγωγές είμαστε λίγο παραπάνω από τις αντίστοιχες βδομάδες πέρυσι. Σε θνησιμότητα είμαστε λίγο λιγότερο.

Ελπίζω ότι αρκετοί θα εμβολιαστούν και θα προλάβουν το κακό και σιγά σιγά θα ξαναχτίσουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό το κύμα, μέχρι να έρθει αν έρθει το επόμενο, επισημαίνει ο καθηγητής.

Για αρκετά χρόνια ο κορονοϊός θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις

«Όλοι χαρήκαμε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε τη λήξη της πανδημίας, αλλά από τον ενθουσιασμό μας ίσως να πήραμε και το λάθος μήνυμα. Φταίμε και εμείς οι επιστήμονες, που δεν πέρασαν το σωστό μήνυμα.
Όταν λήγει μια πανδημία, δεν εξαφανίζεται ένας ιός, παύει να είναι πανδημία, αλλά συνεχίζει ο ιός να είναι ενδημικός, που σημαίνει ότι ζει μαζί μας για αρκετό καιρό», είπε ο καθηγητής, επισημαίνοντας:

«Μπορεί για πολλά χρόνια να κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια φάση έξαρσης όπως τώρα, πρέπει να τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας.

Οι άνθρωποι που κυρίως κινδυνεύουν είναι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσήματα. Άρα, αν κάποιοι πρέπει υποχρεωτικά για το δικό τους καλό να φοράνε μάσκα, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ούτε αυτοί οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκα. Το πρόβλημα στους χώρους υγείας είναι να μην πάμε εμείς που είμαστε υγιείς και κολλήσουμε τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Εμείς οι γιατροί για παράδειγμα μέσα στα νοσοκομεία, όταν μπαίνουμε στους θαλάμους, πάντα φορούσαμε μάσκα για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, ενώ οι συγγενείς εκείνων που νοσηλεύονται δεν κάνουν το ίδιο».

«Δεν μπορούμε στην Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα να έχουμε μηχανισμό υποχρεωτικότητας. Χρειάζεται συναίνεση από τον πολίτη και λίγο λογική», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 130.000 – 140.000 εμβολιασμούς, όταν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα έπρεπε υποχρεωτικά για το καλό τους να έχουν εμβολιαστεί, είναι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια και υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής αντιπαραβάλλοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 19% των ενηλίκων έχουν ήδη εμβολιαστεί.

 

Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα και 80 θανάτους την εβδομάδα

Γύρω στα 8.800 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να φτάσουμε τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800 ημερήσια κρούσματα», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Περιμένουμε αυξήσεις στις νοσηλείες και στους θανάτους, περίπου στους 78 με 80», ενώ σχετικά με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι καλό να κάνουν οι γονείς self test στα παιδιά για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο», ενώ σχετικά με τις μάσκες είπε: «Η μάσκα είναι χρήσιμη, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός», τόνισε ο καθηγητής.

 

Διαβάστε επίσης:

Πατρινή εισήχθη στη ΜΕΘ με γρίπη και κατέληξε!

Πάτρα – Χρυσόστομος: Δεν σταματά τον «πόλεμο» για τον γάμο των ομόφυλων – «Δεν είναι ακραίες οι απόψεις του»

Πτολεμαΐδα: Θρήνος για το 15 μηνών μωρό – Τι καταγγέλουν οι γονείς για τους γιατρούς