Επιμελητήριο Αχαΐας – Παρέμβαση Θεόδωρου Λουλούδη: «Δεν νοείται να μην έχουμε έγκυρη βάση δεδομένων…»

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Θεόδωρος Λουλούδης, θίγει το θέμα της έγκυρης βάσης δεδομένων, που αφορά όλη την επιχειρηματική οικογένεια.

Λουλούδη

Καίρια και στοχευμένη παρέμβαση από τον εκδότη της «Πελοποννήσου» και υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρο Λουλούδη, μετά την παρουσίαση από την «Π» των ετήσιων στοιχείων του ισοζυγίου της επιχειρηματικότητας στην Αχαΐα.

Αχαΐα: Ξέρουμε τις ενάρξεις επιχειρήσεων, αλλά όχι τα λουκέτα – Γιατί συμβαίνει

Ο κ. Λουλούδης θίγει και ταυτόχρονα δεσμεύεται να ασχοληθεί με αυτό άμεσα, το μείζον θέμα της ελλιπέστασης βάσης δεδομένων, η οποία δημιουργεί, σε αρκετές περιπτώσεις, πλασματικές εντυπώσεις και δεν επιτρέπει στους νέους επιχειρηματίες να εστιάσουν σε τομείς που αναπτύσσονται και να αποφύγουν τομείς που δείχνουν κορεσμένοι.

Η τοποθέτηση του κ. Θεόδωρου Λουλούδη:

«Παρουσιάστηκαν χθες στην «Π» τα ετήσια στοιχεία του ισοζυγίου της επιχειρηματικότητας στην Αχαΐα, όπως προκύπτουν από το ΓΕΜΗ. Αντίστοιχα παρουσιάστηκαν και σε όλους τους νομούς της χώρας.

Τα στοιχεία για το 2023 έχουν θετικό πρόσημο για την Αχαΐα, όπως και για όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν περισσότερες νέες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. Αυτό, αν και φυσιολογικό μετά την πίεση που υπέστη η επιχειρηματικότητα τα χρόνια της πανδημίας, είναι αναμφίβολα θετικό.

Αλλά γνωρίζουμε πράγματι πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2023 στην Αχαΐα; Οχι δεν γνωρίζουμε, γιατί μια επιχείρηση μπορεί να έχει κατεβάσει οριστικά ρολά, αλλά να μην έχει διαγραφεί από το ΓΕΜΗ και το Μητρώο του Επιμελητηρίου, επειδή έχει ακόμα οικονομικές εκκρεμότητες. Αλλά αυτό είναι κάτι που εύκολα εντοπίζεται, εάν κάποιος θελήσει να εργαστεί σοβαρά ώστε η βάση δεδομένων των μελών του Επιμελητηρίου Αχαΐας να είναι αξιόπιστη. Και αυτό δεν είναι το μόνο της πρόβλημα. Ενδεικτικά, η βάση δεν έχει πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, έχει πολλαπλές προσεγγίσεις των αντικειμένων δραστηριότητας (ΣΤΑΚΟΔ) με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε για πολλές με τι ακριβώς ασχολούνται, έχει χιλιάδες διπλότυπες εγγραφές και πλήθος άλλων ατελειών.

Αναδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, το πολύ μεγάλο πρόβλημα των ατελών βάσεων δεδομένων επάνω στις οποίες στηρίζονται τα Επιμελητήρια και της έλλειψης συστηματικής προσπάθειας για τη βελτίωσή τους. Το πρόβλημα αυτό εντάσσεται στη γενικότερη πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη δουλειά που γίνεται στον τομέα της, τόσο απαραίτητης, παραγωγής μελετών και τεκμηρίωσης.

Εχει σημασία να γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις έχουμε, ανά τομέα και κλάδο. Ανά δήμο και ανά μεγάλη περιοχή της Πάτρας. Συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Και φυσικά να επικοινωνούμε αυτή τη γνώση ώστε να αποθαρρύνουμε όσους θέλουν να ασχοληθούν με κορεσμένους κλάδους και να ενθαρρύνουμε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τους αναπτυσσόμενους κλάδους. Οπως και να πραγματοποιούμε σχετικές ημερίδες ενημέρωσης σε κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση, η οποία είναι πολύ δυναμική στην περιοχή μας.

Η παράταξη «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» δεσμεύεται ότι θα πράξει τα δέοντα, ώστε το Επιμελητήριο Αχαΐας, εντός του 2025, να αποκτήσει έγκυρη βάση δεδομένων και ότι θα γίνονται ετήσιες επικαιροποιήσεις. Οπως και ότι στον τομέα των μελετών και της τεκμηρίωσης θα καταστήσει το Επιμελητήριο Αχαΐας πρότυπο σε όλη τη χώρα. Την επόμενη περίοδο θα εκδώσουμε θέσεις με πλήρη ανάλυση του σχετικού μας προγράμματος».