Επιστολή ΕΙΝΑ στον Θάνο Πλεύρη: Μην υποβαθμίσετε το Νοσοκομείο Αιγίου

Επτά αιτήματα περιλαμβάνονται στην επιστολή που εστάλη τόσο στον Υπουργό Υγείας, όσο και στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

ΕΙΝΑ

Επιστολή με θέμα το Νοσοκομείο Αιγίου έστειλε η ΕΙΝΑ στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ζητώντας να μην υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Δημήτρης Ζιαζιάς αναφέρει:

Η αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής ξαναφέρνει στην επιφάνεια το βαθύ δομικό πρόβλημα και αδιέξοδο που έχει επέλθει εδώ και μήνες στο ΓΝ Αιγίου, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων, που έχει επιταθεί τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την χαοτική διαχείριση της νυν διοίκησης του νοσοκομείου που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.

Είναι πλέον πασιφανές ότι αθόρυβα και σιωπηλά υλοποιείται το διακηρυγμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σχέδιο κλεισίματος των «πλεοναζόντων νοσοκομείων της περιφέρειας», εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και προς τέρψη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της υγείας.

Το πολιτικό, κοινωνικό και υγειονομικό κόστος της παραπάνω απόφασης δεν μπορεί να μετακυλίεται στους γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, που πλέον εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, κάνοντας έως και 20 εφημερίες τον μήνα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της περιοχής.

Κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία Υπουργείου Υγείας, Διοίκηση 6ης ΥΠΕ και ΓΝ Αιγίου δεν μπορούν να κρύβονται άλλο κάτω από τις ιατρικές ποδιές. Ας πουν καθαρά στην τοπική κοινωνία τις προθέσεις τους για το μέλλον του Νοσοκομείου, αναλαμβάνοντας την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη.

Τα κενά, οι ελλείψεις και οι λύσεις έχουν πολλαπλώς επισημανθεί τόσο από τους γιατρούς όσο και τους τοπικούς φορείς της Αιγιαλείας και έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Οι αρμόδιοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν  μακροπρόθεσμη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Οι μετακινήσεις γιατρών με εντέλλεσθε από ΚΥ του νομού, καθώς και ειδικευόμενων γιατρών γενικής ιατρικής, απλά αναπαράγουν το αδιέξοδο, αποδυναμώνοντας για άλλη μια φορά την Δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η προσωρινή λύση της εφημεριακής κάλυψης του ΤΕΠ ΓΝ Αιγίου, μόνο από το όμορο ΚΥ Ακράτας, που έτσι κι αλλιώς συνεισφέρει εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή ανάγκης, με σαφή χρονικό ορίζοντα (πχ. έως 2 μήνες) και έως ότου δοθούν μόνιμες λύσεις στην υποστελέχωση του νοσοκομείου. Αυτό αντί της επιλογής επιβάρυνσης και απορρύθμισης της λειτουργίας δύο επιπλέον ΚΥ  (Χαλανδρίτσα, Ερυμάνθεια), που εξυπηρετούν ανάγκες μεγάλων και διαφορετικών πληθυσμών. Το βασικό και κύριο παραμένει όμως η συνολική και μόνιμη λύση για το ΓΝΑιγίου.

Η συνολική λύση για να μην υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας το ΓΝ Αιγίου, βρίσκεται πλέον στα χέρια της αγωνιζόμενης κοινωνίας της Αιγιαλείας. Να αγωνιστούμε μαζικά και ανυποχώρητα για το Δικαίωμα στην Υγεία και τη Ζωή. Να παρθούν έκτακτα μέτρα σωτηρίας του νοσοκομείου. Ως Ε.Ι.Ν.Α θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και της κοινωνίας για:

  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΓΝΑιγίου
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει το ΓΝΑιγίου δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και να μην καταστεί Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες υπηρεσίες  – Τέρμα πια στη συγκάλυψη και απόσειση των ευθυνών και τις εμβαλωματικές λύσεις -Τέρμα στην κοροϊδία των κατοίκων
  • Επιτάχυνση των κρίσεων που εκκρεμούν για όλες τις προκηρυγμένες μόνιμες θέσεις γιατρών – Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων –  Θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση νέων γιατρών
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανισμού με θέσπιση αυτόνομου ΤΕΠ και δυνατότητα πρόσληψης γιατρών σε αυτό ώστε να καλύπτεται το έργο της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης
  • Αυστηρή τήρηση των ορίων ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων
  • Να υπάρξει επιτέλους καθημερινή λειτουργία του αξονικού τομογράφου (θεμελιώδης λειτουργία για το οποιοδήποτε νοσοκομείο και βασική ανάγκη για την μείωση των διακομιδών σε όμορα νοσοκομεία), η οποία απαιτεί επιπλέον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Να λειτουργήσει το γαστρεντερολογικό τμήμα γεγονός που θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και θα αποφορτίσει σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία των Πατρών.