Ερχονται εκατοντάδες νόμιμοι εργάτες γης – 600 αιτήματα στην Αχαΐα – Περισσότερα σε άλλους νομούς

Μεγάλες οι ανάγκες στον πρωτογενή τομέα της Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, το καθεστώς απασχόλησης αλλοδαπών εργατών στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν κατά βάση «μαύρο»

νόμιμοι

«Χαρτιά» για 300.000 παράτυπους μετανάστες ως λύση στην τεράστια έλλειψη εργατών γης και κατασκευών ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση, με ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας αυτή την περίοδο.

Το σχέδιο, όπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος » από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι παρόμοιο με την μεταρρύθμιση του 2020 στην Ιταλία το οποίο, χωρίς να δημιουργεί κίνητρα για περαιτέρω παράνομες μεταναστευτικές ροές, διευθετεί το πρόβλημα της παράνομης διαμονής στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών, ενισχύει τη δημόσια τάξη και ευταξία, καθώς και τα δημόσια έσοδα, με φόρους και εισφορές από «λευκή» εργασία.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών πλήττει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τις κατασκευές. Ειδικά όμως στην αγροτική παραγωγή το πρόβλημα εντάθηκε πέρυσι με την συγκομιδή της ελιάς. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα αιτήματα για ξένους εργάτες γης από τρίτες χώρες ξεπερνούν τα 2.000 φέτος.

Από την Αχαΐα έχουν υποβληθεί περίπου 600 αιτήματα, κυρίως για εργάτες γης, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, τα αιτήματα αφορούν σε επίσης 621 θέσεις εποχιακής εργασίας στην αγροτική οικονομία, σε 125 θέσεις εξαρτημένης εργασίας και σε 9 θέσεις για αλιεργάτες. Το ποσοστό υλοποίησης των παραπάνω αιτημάτων ανέρχεται στο 70%. Από την Ηλεία έχουν υποβληθεί 610 αιτήματα για εποχιακή εργασία στην αγροτική οικονομία, 21 αιτήματα για θέσεις σε εξαρτημένη εργασία και 6 αιτήματα για αλιεργάτες. Το ποσοστό υλοποίησης των αιτημάτων είναι πιο χαμηλό και φτάνει στο 53%.

Ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Νικόλαος Παπαθεοδώρου δήλωσε στην «Π» ότι στην περιοχή υπάρχει τεράστια ανάγκη εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Χιλιάδες αλλοδαποί που βρίσκονταν στην περιοχή αναγκάστηκαν να φύγουν σε άλλες χώρες της ΕΕ προς αναζήτηση καλύτερων όρων εργασίας και συνθηκών διαβίωσης, με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομέας και οι κατασκευές στη Δυτική Ελλάδα να αντιμετωπίζουν πλέον οξύτατο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Μέχρι σήμερα, το καθεστώς απασχόλησης αλλοδαπών εργατών στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν «μαύρο». Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Π», συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και καθυστερήσεις στη διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών έχουν αποστείλει εξώδικα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, θα αποκτούν πράσινη κάρτα εργασίας, ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα πληρώνουν και εισφορές στην Εφορία. Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι σε πρόσφατο ταξίδι του στη Φλωρεντία συνάντησε αρκετούς εργάτες γης που είχαν μεταβεί εκεί από τις καλλιέργειες της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας γιατί βρήκαν πολύ καλύτερες συνθήκες ασφάλειας.