Εθνικό στοίχημα η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν – Διεθνολόγοι – αναλυτές στην «Π»
«Η μεταστροφή του Ερντογάν από το “Mitsotakis yok” στο “Κυριάκο φίλε μου” δεν οφείλεται παρά σε έναν τακτικισμό: η Αγκυρα χρειάζεται την έξωθεν καλή μαρτυρία της Ελλάδας έναντι του Κογκρέσου των ΗΠΑ»
Η «Πελοπόννησος» ζήτησε από δυο διακεκριμένους διεθνολόγους-αναλυτές να απαντήσουν τι προσδοκούν από το σημερινό τετ α τετ του Ελληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Περιμένουν κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό; Ή μήπως κάτι εντελώς ουδέτερο; Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στη χθεσινή «Καθημερινή» προϊδεάζουν ελπιδοφόρα ή ανησυχητικά;
ΘΡΑΣ. ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ: Λάθος το ξέπλυμα του τουρκικού αναθεωρητισμού
Ο διεθνολόγος-οικονομολόγος Θρασύβουλος Κ. Ευτυχίδης στην αποκλειστική δήλωση που έκανε στην «Πελοπόννησο» εκφράζει τη βεβαιότητά του πως η σημερινή συνάντηση δεν θα βγάλει τίποτα ουσιαστικό, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί πουθενά. «Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και η σύγκλιση του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου για 5η φορά έρχεται σε μια στιγμή χρήσιμη για την αναθεωρητική Τουρκία που αγωνίζεται να επιδείξει ένα προσωπείο πολιτισμένης διαλλακτικότητας και διαλεκτικότητας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη η συνάντηση δεν προμηνύει καμία ενδιαφέρουσα εξέλιξη ως προς την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς που αποδέχεται η ελληνική πλευρά, αυτήν της άσκησης του κυριαρχικού μας δικαιώματος για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά και του καθορισμού ΑΟΖ.
Οι αναμονές επομένως για οποιοδήποτε σοβαρό αποτέλεσμα δεν θα επαληθευθούν. Για άλλη μια φορά θα δούμε υπογραφές κάποιων μνημονίων συνεργασίας, ίσως και συμφωνιών σε δευτερεύοντα ζητήματα, που δεν θ’ αγγίζουν τα κύρια και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να γίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο.
Αποτελεί λάθος το ξέπλυμα του τουρκικού αναθεωρητισμού από πλευράς μας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει σαφής έκφρασή του σε όλα τα επίπεδα. Η ίδια η απόλυτα προκαθορισμένη μορφή των επαφών, αλλά και των κοινών δηλώσεων που έχουν εκ των προτέρων συμφωνηθεί δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι “φιλικές” δηλώσεις του Ερντογάν χθες στην “Καθημερινή”, που ανοίγουν όμως εντέχνως την ατζέντα των θεμάτων προς παραπομπή σε διεθνή όργανα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται ν’ αλλάξει».
ΔΗΜ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Δύο ερμηνείες για τις δηλώσεις
Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής στον Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) θεωρεί πως οι φρέσκες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, παραμονή της επίσκεψής του, έχουν δύο αναγνώσεις, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει ποια από τις δύο ισχύει: «Αυτό που προσδοκούν οι δυο πλευρές είναι η διαχείριση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, δηλαδή η διατήρηση της νηνεμίας και ενός κλίματος ηρεμίας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασαν και τηρούν οι δύο πλευρές στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, με τις τακτικές και στοχευμένες συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων εξωτερικών και άλλων υπουργείων, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ένα πιο θεσμοθετημένο πλαίσιο διαλόγου.
Εκτοτε, η μεθοδολογία αυτή έχει ακολουθηθεί κατά γράμμα, καταλήγοντας στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες, πέραν των συμφωνιών “χαμηλής πολιτικής”, που θα ανακοινωθούν, να διερευνήσουν πώς θα προχωρήσουν την προσέγγισή τους αναφορικά με την αντιμετώπιση των ουσιαστικών διαφορών τους, εφόσον το επιθυμούν, με γνώμονα το εθνικό τους συμφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη αταξία και αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο χωρών αναφορικά με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, η διεξαγωγή της συνάντησης των Αθηνών θα πρέπει από μόνη της να θεωρείται μεγάλη επιτυχία, ανεξαρτήτως εάν μπορούν οι δύο χώρες σε βάθος χρόνου να διευθετήσουν τις διαφορές τους.
Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενες. Ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τις πάγιες τουρκικές θέσεις και προσεγγίσεις, με λόγια πιο ανθρώπινα, πιο φιλικά από το πρόσφατο παρελθόν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Θα μπορούσε κανείς να τις ερμηνεύσει με δύο διαφορετικούς τρόπους: Είτε ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο ενδεχόμενης προσέγγισης για παραπομπή κάποιων διαφορών στη Χάγη, εφόσον οι δύο πλευρές προχωρήσουν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς (περισσότερο από το ένα ζήτημα όπως επιμένει η Ελλάδα και λιγότερα από τα 4-5 ζητήματα που προβάλλει η Τουρκία), είτε αναδεικνύουν πως το χάσμα μεταξύ των προσεγγίσεων των δύο πλευρών είναι τόσο μεγάλο που δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί. Πάρα ταύτα, ο Ερντογάν τονίζει ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να το προσπαθήσει, όπως και η Ελλάδα εξάλλου. Ο χρόνος και οι συνθήκες θα δείξουν εάν οι προθέσεις αυτές είναι για “τα μάτια του κόσμου” ή οι δυο πλευρές θα επιδιώξουν πραγματικά να καταφέρουν συγκλίσεις».
Ανοίγουν τα χαρτιά τους
Μετά από έξι χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Πέμπτη 7/12/2023 στην Αθήνα για ένα κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προηγούμενη φορά που είχε έρθει, το 2017, ήταν μάλλον τραυματική, αφού κόντεψε να εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο όταν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον έβαλε στη θέση του…
Οι περισσότεροι αναλυτές, στη χώρα μας, δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, απεναντίας, για έμπρακτο αποτέλεσμα, θεωρώντας πως, μετά κι απ’ όσα είπε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Ερντογάν θα επιμείνει στη γνωστή τακτική του. Να ζητάει συνεχώς όλο και περισσότερα… Το περιεχόμενο της συνέντευξής του ξεχείλιζε από… ευγένεια και… αβροφροσύνη, όπως και η δήλωση που έκανε χθες βράδυ από την πατρίδα του, αλλά είναι ολοφάνερο πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει βήμα πίσω απ’ όσα απαιτεί και απ’ όσα θεωρεί δικά του!
Υπάρχουν, βεβαίως, και αρκετοί που υποστηρίζουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι αυτή τη φορά πιο συζητήσιμος και συναινετικός, καθώς η χώρα του βρίσκεται εν μέσω μίας μεγάλης νομισματικής κρίσης, χρειάζεται συνάλλαγμα και χρειάζεται και την εμπιστοσύνη των αγορών.
Απ’ την άλλη, όμως, ο κ. Ερντογάν, όπως προκύπτει, επιμένει ότι εκτός της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπάρχουν κι άλλα θέματα προς επίλυση, υπονοώντας την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο ή τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της, επαναλαμβάνοντας ότι η μοναδική διαφορά με τη γείτονα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Ενδέχεται, πάντως, το πνεύμα της συνάντησης να εξελιχθεί απόλυτα ήρεμα και να ακουμπήσει μόνο ήσσονος σημασίας ζητήματα. Κι αυτά είναι τα θέματα της αποκαλούμενης «θετικής ατζέντας» στο επίκεντρο των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπου 11 Ελληνες και 8 Τούρκοι υπουργοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.
Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ θα συμμετάσχουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και 8 από την τουρκική (με αντίστοιχες αρμοδιότητες): ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Αννας Μαρίας Μπούρα και Καγκατάι Κιλίτς).
Μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση των διμερών συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν στο ΑΣΣ.
Βασικά θέματα στην ατζέντα:
-Συμφωνία για αποκατάσταση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής,
-Επίδειξη καλής διάθεσης εκ μέρους της Τουρκίας τόσο στη συγκράτηση των ροών όσο και στην αποφυγή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού
-Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
-Οι όροι για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
-Η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης που περνά υποχρεωτικά από την Κύπρο.
Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ερντογάν, με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΩΡΑ 11.00: Αφιξη Ταγίπ Ερντογάν: θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.
ΩΡΑ 11.30: Συνάντηση Κατερίνας Σακελλαροπούλου – Ταγίπ Ερντογάν: θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα και κατόπιν ο Τούρκος Πρόεδρος θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.
ΩΡΑ 11.30: Διμερείς συναντήσεις-υπουργείο Εξωτερικών: 11 Ελληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 8 Τούρκους ομολόγους τους.
ΩΡΑ 11.30: Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.
ΩΡΑ 12.15: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους
ΩΡΑ 13.00: Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη-Ταγίπ Ερντογάν (δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών).
ΩΡΑ 13.30: Συνεδρίαση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
Κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, οπότε και θα γευματίσουν οι δύο ηγέτες και τα κυβερνητικά στελέχη, θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.
ΩΡΑ 16.00: Αναχώρηση Ταγίπ Ερντογάν
Σε όλα τα νευραλγικά σημεία, από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως το κέντρο της Αθήνας, θα βρίσκονται διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, πέρα από τη συνοδεία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής που θα έχει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου Προέδρου και όλες του οι μετακινήσεις.
Επίσης, σε εγρήγορση βρίσκονται Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, ενώ οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν αστυνομικούς και τροχονόμους για τη ρύθμιση της κυκλοφορί
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News