Ευρωεκλογές 2024 – Κόκκαλης: Πρέπει να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη και τον «Κόσμο» στην ευρωβουλή

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του «Κόσμου» από τον Πέτρο Κόκκαλη

Ευρωεκλογές

Σε χρόνους αυστηρότερους και απ’ αυτούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του «Κόσμου», είχαν 30 δευτερόλεπτα ο καθένας για να παρουσιάσουν το πολιτικό τους μήνυμα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σε μια εκδήλωση που έγινε χτες βράδυ στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Κόσμου.

Δεν διαλέξαμε διασημότητες ή επαγγελματίες για καριέρα, είπε ο γραμματέας του «Κόσμου» και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, αλλά ανθρώπους που έχουν διακριθεί στη δουλειά τους και στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην καινοτομία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύουν στο όραμα του «Κόσμου» για την υλοποίηση της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας που έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στόχο μια δικαιότερη και συμπεριληπτική κοινωνία.

«Πρέπει να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη και τον “Κόσμο” στην ευρωβουλή», είπε κλείνοντας την παρουσίαση των συνυποψηφίων του, ο Πέτρος Κόκκαλης, στέλνοντας το μήνυμα για τη συμμετοχή και παράλληλα για την ψήφιση του «Κόσμου». Πρόκειται για ένα κόμμα, που όπως είπε, γεννήθηκε τους τελευταίους 9 μήνες με πνεύμα «σύγχρονο, ευρωπαϊκό, που έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων και τη συνεργασία των δύο σημαντικών κομμάτων, των Πράσινων-Οικολογίας και του Βολτ».

Το εγχείρημα του ΚΟΣΜΟΥ προχώρησε, όπως τόνισε ο γραμματέας του, παρά τις αντίθετες συστάσεις, με τα επιχειρήματα ότι «δεν υπάρχει χώρος για το πράσινο στην Ελλάδα, δεν έχετε κομματικό μηχανισμό», αλλά εμείς συνεχίσαμε πιστεύοντας ότι «στις 19 μέρες που μένουν μπορούμε να δώσουμε μια νικηφόρο μάχη».

Είναι κρίσιμο για τη χώρα μας και χρήσιμο για την Ευρώπη να έχει η Ελλάδα έναν εκπρόσωπο στην ευρωβουλή και στην ευρωομάδα των Πρασίνων, που θα δώσει τη μάχη για την αλήθεια με βάση τα επιστημονικά δεδομένα «απέναντι στην άκρα συντηρητική παράταξη που ορθώνεται για να αναχαιτίσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το θεμελιώδες νομοθέτημα που πάνω απ’ όλα αφορά έναν τεράστιο κοινωνικό εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό».

Δίνοντας το στίγμα του κλίματος που εισέπραξε περιοδεύοντας στην Ελλάδα, είπε ότι «η συμπάθεια προς τον ΚΟΣΜΟ διευρύνεται, οι πολίτες δεν αντέχουν να ζουν παραλογισμούς», είτε αφορά τα απορρίμματα, είτε τον αέρα που αναπνέουμε, είτε την οικονομία στην οποία λειτουργούμε «και γνωρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, στα μέρη που κυβερνούν οι Πράσινοι με άλλα κόμματα, που διοικούν τις περιφέρειες και όπου προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά παράλληλα μειώνουν την κοινωνική ανισότητα και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή».

Μιλώντας για την επομένη των ευρωεκλογών, ο κ. Κόκκαλης, τόνισε ότι «θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα στην ευρωβουλή, στην ελληνική βουλή, σε κάθε δήμο για να συνεισφέρουμε στη δύσκολη συγκυρία που έρχεται και που παράλληλα είναι και μεγάλη ευκαιρία».

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι λειτουργεί με δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση που πετυχαίνει ο κόσμος τον μέσο όρο αύξησης θερμοκρασίας 1,5 ° C , αυτό για την Ευρώπη σημαίνει 3 ° C και κανείς δεν είναι προετοιμασμένος, γι’ αυτό. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα.

Για να αναχαιτιστεί η κλιματική κρίση, αλλά και για να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός με δίκαιο τρόπο, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω, ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ συνόψισε αυτά που είπαν και πολλοί από τους συνυποψηφίους του, λέγοντας ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις, ένα είδος ευρωομολόγου, εθνικές δημόσιες επενδύσεις, και εθνικό σχέδιο.

Ολοκληρώνοντας, προκειμένου να δώσει το μέγεθος και την κατεύθυνση των αλλαγών που χρειάζονται έκανε αναφορά στην οικονομική πολιτική του Φραγκλίνου Ρούζβελτ στη δεκαετία του ’30, ο οποίος παρενέβη στην αγορά, χρηματοδοτώντας την παραγωγή και τη ζήτηση και γύρισε την οικονομία.

Πρέπει να έχουμε το θάρρος να σταθούμε απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, είπε καταλήγοντας. «Όχι μόνον κλιματικά, αλλά κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά. Η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη, η ΕΕ δεν είναι δεδομένη, η ειρήνη δεν είναι δεδομένη, η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και σίγουρα δεν πρέπει να συνηθίσουμε την αφρικανική σκόνη, τα καμένα δέντρα, το μολυσμένο νερό και τον ρυπασμένο αέρα ως κανονικότητα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ