Φρένο στις τιμές του λαδιού φέτος – Αναμένεται μεγάλη αύξηση της παραγωγής

Οι παραγωγοί προβλέπουν μια πολύ καλή χρονιά φέτος για το ελαιόλαδο

παραγωγή

Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στις τιμές παραγωγού ελαιολάδου από το ξεκίνημα του Απριλίου, οι οποίες όμως παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι τιμές από τα μέσα Απριλίου για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 740 ευρώ τα 100 κιλά (αύξηση κατά 51% σε σχέση την ίδια περυσινή περίοδο).

Στην Ελλάδα η τιμή παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ήταν 7,4 ευρώ το κιλό για την εβδομάδα 8-14 Απριλίου (στα 8,5 ευρώ/κιλό την εβδομάδα 11-17 Μαρτίου 2024), αυξημένη 51% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τον ελαιουργικό τομέα, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πορεία της καλλιέργειας, αναμένοντας τα αποτελέσματα της ανθοφορίας και της καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, τα οποία και θα καθορίσουν την πορεία της παραγωγής της νέας σεζόν (Οκτώβριος 2024–Σεπτέμβριος 2025).

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας Δημήτρης Παρασκευόπουλος εκτίμησε πως η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα είναι μεγάλη, αφού οι καιρικές συνθήκες μέχρι σήμερα δεν έχουν επηρεάσει την ανθοφορία.

Παράλληλα, στις αγορές της Μεσογείου υπάρχει ικανή επάρκεια διαθέσιμου προϊόντος, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι τιμές θα μειωθούν κάποια στιγμή φέτος, αλλά δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 6 ευρώ/κιλό.

Πάντως, χαρακτηριστικό γνώρισμα της τελευταίας περιόδου παραμένει η επιβράδυνση των εμπορικών συναλλαγών, με υποτονικές τις πωλήσεις, ενώ η μειωμένη προσφορά εξακολουθεί να κρατά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές.

Οι υψηλές τιμές συνεχίζουν να προβληματίζουν τόσο την εγχώρια όσο και την εξαγωγική ζήτηση στην ΕΕ, καθώς η κατανάλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μειώθηκε κατά 20% την τελευταία εμπορική περίοδο. Αλλωστε, οι υψηλές τιμές παραγωγού και, κατ’ επέκταση, οι τιμές στην κατανάλωση ενθαρρύνουν τη στροφή σε φθηνότερα βρώσιμα έλαια ή της μείωσης της ποσότητας ή και της συχνότητας αγοράς ελαιολάδου.