Γεραπετρίτης στο Associated Press: Τι είπε για την κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο διεθνές πρακτορείο Associated Press αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Γεραπετρίτης

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για τις υψηλού επιπέδου συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Associated Press. Στη συνέντευξη αυτή αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, υπογραμμίζοντας τη θέση της Ελλάδας ως «έντιμου μεσολαβητή» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και τη μαζική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τεράστια ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες θύματα μεταξύ αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τη σφαγή των Ισραηλινών από τη Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και την κράτηση ομήρων, τονίζοντας όμως πως η βία από οποιαδήποτε πλευρά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς απειλούν με μέτρα το Ισραήλ

Στη συνέντευξη ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και ότι έχει διατηρήσει ανοιχτό διάλογο τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους για την προοπτική ανοικοδόμησης της Γάζας. Παρά την επιθυμία για ενεργό εμπλοκή, επισήμανε πως το κύριο ζήτημα παραμένει η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και η λήξη αυτής της τραγωδίας.

Γεραπετρίτης από τη Σύνοδο ΝΑΤΟ: «Ώρα για επανεξέταση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας»

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε την ευρύτερη παγκόσμια αστάθεια, συνδέοντας την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων με την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Επισήμανε ότι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ η τεχνολογική πρόοδος και η κινητικότητα δημιουργούν νέες δυναμικές αλλά και κινδύνους. Αναγνώρισε επίσης την κρίση στην παγκόσμια συνεργασία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους διεθνείς θεσμούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η δημοκρατία διαθέτει μηχανισμούς αυτοδιόρθωσης και ότι απαιτούνται ισχυρές ηγεσίες που θα επαναφέρουν την πίστη στην ειρήνη και τη συνεργασία.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η αρχή της ομοφωνίας έχει γίνει εμπόδιο στη λήψη αποφάσεων, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα βέτο ως έκφραση εθνικών συμφερόντων. Επισήμανε την κρίση πολιτικής ταυτότητας που βιώνει η Ευρώπη, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να βρει ξανά τη συνοχή και την ανθεκτικότητά της.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και το κράτος δικαίου, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία ήταν εν μέρει επιτυχείς αλλά δεν οδήγησαν σε σημείο καμπής για την ειρήνη.

Τέλος, αναφέρθηκε στις εξελισσόμενες ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισημαίνοντας τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα από μεγάλες εταιρείες, ενώ σχολίασε με θετικό τρόπο τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο, παρά τις προκλήσεις που δημιουργούν οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ.

Τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών θα προεδρεύσει σε σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέματα που αφορούν την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις και την κατάσταση στη Συρία, ενισχύοντας έτσι το ρόλο της Ελλάδας στα διεθνή fora.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ