Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην «Π»: «Ο Κορινθιακός μπορεί να δώσει μεγάλο τσουνάμι…» – Τι υποστηρίζει για τον Πατραϊκό κόλπο
Ο ερευνητής – σεισμολόγος μιλάει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» και αποκαλύπτει γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είναι υψηλού κινδύνου.
Τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ερευνητής σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για την υψηλή επικινδυνότητα του Κορινθιακού Κόλπου για τσουνάμι, ως συνοδευτικό ενός σεισμού μεγάλου μεγέθους, προκάλεσαν έντονη ανησυχία!
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» ήρθε άμεσα σε επαφή με τον καθηγητή κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος σημειωτέον κατάγεται από το Λειβάρτζι Καλαβρύτων (και ρώτησε κάμποσα πράγματα για τα πατρικά του εδάφη), και του ζήτησε επιμέρους και εξειδικευμένες εξηγήσεις.
Τον Κορινθιακό Κόλπο τον τοποθετείτε, όπως είδα, σε περίοπτη θέση επικινδυνότητας για τσουνάμι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;
Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει πολύ σημαντικό ιστορικό σε κύματα τσουνάμι τα οποία διεγείρονται από την συχνή σεισμική δράση. Και στον Κορινθιακό όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε διαρκή σεισμική δραστηριότητα. Στον Κορινθιακό Κόλπο, όμως, τσουνάμι μπορούν να προκληθούν και από τις παράκτιες κατολισθήσεις, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει έντονα τον συγκεκριμένο Κόλπο. Αρα έχουμε μια περιοχή με υψηλό δυναμικό για κύματα τσουνάμι, όπως προκύπτει από το ιστορικό του. Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο ιδιαίτερο σημείο: Επειδή ο Κορινθιακός Κόλπος είναι κλειστός κόλπος, τα κύματα δεν μπορούν να διαδοθούν έξω απ’ αυτόν. Δεν σημαίνει αυτό ότι σε περίπτωση τσουνάμι τα κύματα θα είναι πιο ισχυρά και επικίνδυνα επειδή θα εγκλωβιστούν στον κόλπο, αλλά ότι απλώς θα μείνουν εντός του κόλπου και θα χτυπήσουν μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές.
Υπάρχει κατανομή και διαβάθμιση κινδύνου ανά περιοχή στα μέρη μας;
Το υψηλότερο ιστορικό της περιοχής υπάρχει στον δυτικό Κορινθιακό, δηλαδή γύρω από το Αίγιο στο νότιο μέρος και γύρω από την Ερατεινή στο βόρειο. Εκεί είναι τα πιο συχνά μέρη που μπορεί να δώσουν τσουνάμι.
Αντίθετα, ο Πατραϊκός Κόλπος δεν έχει ιστορικό σε τσουνάμι. Ελάχιστα, πολύ μικρής ισχύος. Και το ίδιο συμβαίνει και στο Ιόνιο. Από τη Ζάκυνθο και πάνω, ως την Κέρκυρα. Παρότι έχει υψηλή σεισμική δραστηριότητα, δεν έχει κανένα ιστορικό σε τσουνάμι. Αρα στον Κορινθιακό έχουμε υψηλό δυναμικό για παραγωγή τσουνάμι, στον Ιόνιο μέτριο δυναμικό και στον Πατραϊκό χαμηλό.
Τι είδους τσουνάμι να φανταζόμαστε και υπό ποιες προϋποθέσεις; Τι μέγεθος σεισμού θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα επικίνδυνο τσουνάμι;
Τσουνάμι παράγεται όταν ο σεισμός είναι μεγέθους πάνω από 6 ρίχτερ, όταν είναι επιφανειακός και όταν συμβαίνει σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Οσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του σεισμού, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για ισχυρό τσουνάμι, ειδικά αν είναι επιφανειακός. Το μέγεθος του τσουνάμι είναι σε άμεση συνάρτηση με το μέγεθος του σεισμού.
Υπάρχει πιθανολόγηση, και σε ποιο βαθμό, ότι σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή μας θα ενεργοποιηθεί και αντίστοιχο τσουνάμι; Να το περιμένουμε δηλαδή κάποια στιγμή;
Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, να το προβλέψει. Ομως, ο γενικός κανόνας είναι ότι ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να δώσει και ισχυρό τσουνάμι. Οχι σίγουρα όμως.
Η Πολιτική Προστασία πρέπει να ενημερώνει συνεχώς τον κόσμο για μερικούς πολύ απλούς βασικούς κανόνες. Για παράδειγμα αν είμαι σε παράκτιο χώρο και αισθανθώ σεισμό, αμέσως, σε δευτερόλεπτα, προσπαθώ να μετακινηθώ στα ενδότερα. Δεν περιμένω προειδοποίηση, δεν περιμένω το 112, φεύγω αμέσως.
Ρωτώ ευθέως: Να ανησυχούμε, κύριε Παπαδόπουλε;
Οχι, δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε. Αλλά επιβάλλεται να είμαστε ενήμεροι και να φροντίζουμε να είμαστε έτοιμοι. Αυτή είναι η ορθή και ισορροπημένη ψυχολογικά αντίδραση. Οπως και με τους σεισμούς. Ξέρουμε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Δεν θ’ ανησυχούμε κάθε μέρα μήπως γίνει μεγάλος σεισμός και μήπως συνοδευτεί και από τσουνάμι, γιατί αλλιώς θα πάμε όλοι στα ψυχιατρεία. Αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι για ορθή και άμεση αντιμετώπιση.
«Μια περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο…»
Με αφορμή το 9o διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη «Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία», ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ. Οι χώρες της Μεσογείου, όπως προκύπτει και από το συνέδριο, συνεργάζονται και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι και θα πλήξει παράκτιες περιοχές τους, με πιθανότερο σενάριο ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.
Το επίμαχο κομμάτι της τοποθέτησής του, που κινητοποίησε την «Π» για περαιτέρω «ψάξιμο», ήταν το εξής: «Σε όλη τη Μεσόγειο έχουμε, κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, την υψηλότερη σεισμικότητα, η οποία είναι και υποθαλάσσια, άρα είναι αυτονόητο και το γνωρίζουμε και από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι εκεί ακριβώς έχουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή τσουνάμι. Το τσουνάμι διαδίδεται πολύ γρήγορα, δε «σβήνει» εύκολα και απειλεί παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις. Μετά έχουμε μια άλλη περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο, τον Κορινθιακό Κόλπο. Επίσης έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, όμως με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστό κόλπο και δεν μπορεί, ακόμη και μεγάλο τσουνάμι, να βγει προς τα έξω και να απειλήσει άλλες περιοχές».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News