Γεράσιμος Σοφιανός: «Είμαι ευγνώμων που 11 χρόνια τώρα που είμαι στη δουλειά, είμαι ενεργός και δημιουργικός»
Ο αγαπητός και ταλαντούχος ηθοποιός Γεράσιμος Σοφιανός επιστρέφει στην Πάτρα για τον Αγαμέμνονα του Γ. Ρίτσου και μιλάει στο pelop.gr κάνοντας και έναν δικό του, μικρό απολογισμό.
Μέχρι και την Κυριακή 19 Μαρτίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο Λιθογραφείον, η παράσταση “Αγαμέμνων” του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο που ξεκίνησε εν μέσω καραντίνας.
Στην παράσταση, ο Αγαμέμνων του Γ. Ρίτσου κατεβαίνει από το βάθρο του ήρωα και γίνεται ο άνθρωπος που αγωνιά για το εφήμερο της ύπαρξης. Κατανοεί τη ματαιότητα της φιλοδοξίας και ξεκαθαρίζει τους προσωπικούς του λογαριασμούς την ύστατη στιγμή πριν το φοβερό βήμα.
Σήμερα, στο pelop.gr μιλάει ο Γεράσιμος Σοφιανός για το πώς έχει αλλάξει η παράσταση από την πρώτη παρουσίασή της μέχρ σήμερα, το πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που ο ίδιος “βλέπει” τον ήρωά του, τους πολιτικούς κ.ά.
Επιστροφή για τον Αγαμέμνονα στην Πάτρα. Μια παράσταση που παρουσιάστηκε διαδικτυακά για πρώτη φορά εν μέσω καραντίνας και πλέον έχει γράψει την δική της πορεία στη θεατρική σκηνή. Τι έχει αλλάξει από τότε ως σήμερα;
Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου, που επιστρέψαμε στην Πάτρα και στο Θέατρο Λιθογραφείον, εκεί που δημιουργήθηκε η παράσταση του Αγαμέμνονα – Γ. Ρίτσου, κατά τη διάρκεια της καραντίνας – 2020, όπου ξεκίνησε και η πορεία της.
Συνεχίσαμε μ’ ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων την περασμένη θεατρική σεζόν στην Πάτρα, στον ίδιο χώρο και μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις παραστάσεις στην Αθήνα, στο Θέατρο Άλμα.
Κλείνουμε εδώ που ξεκινήσαμε τον κύκλο αυτό. Η πρώτη από τις τρεις παραστάσεις, εχθές, είχε μεγάλη επιτυχία, σ’ ένα κατάμεστο θέατρο και συνεχίζουμε αύριο, Σάββατο 18 Μαρτίου 21.00 και Κυριακή 19 Μαρτίου 19.00.
Η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός παίζεται, εξελίσσεται, επηρεάζεται από την περιρρέουσα κοινωνική κατάσταση, σαφώς υπάρχει άλλη εμπειρία και σχέση μεταξύ όλων των συντελεστών, που έχουμε δουλέψει γι’ αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα.
Η όσμωση μεταξύ των συντελεστών μετά από τόσο καιρό πόσο έχει επηρεάσει την παράσταση;
Μπορώ να πω ότι έχει επηρεάσει μ’ ένα δημιουργικό τρόπο την παράστασή μας. Πρόκειται για ένα ποιητικό έργο, που κάθε φορά που παίζουμε στη σκηνή κι ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο.
Έχει αλλάξει ο τρόπος που έβλεπες τον Αγαμέμνονα στην αρχή και πώς τον βλέπεις τώρα;
Ναι έχει αλλάξει. Η εμπειρία των παραστάσεων στο έργο καθώς και οι διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες τα τρία αυτά χρόνια που έχουμε παίξει, δημιουργούν μια διαφορετική ματιά στο έργο, διαφορετική εμβάθυνση και ενσυναίσθηση πάνω στον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου.
Θα μπορούσε ο Αγαμέμνονας να είναι ένας πολιτικός του σήμερα; Θα μπορούσε ένας πολιτικός να γίνει τόσο ανθρώπινος και όχι με την τυπική έννοια του όρου;
Αυτό είναι κάτι που κι εμένα με προβληματίζει, βλέποντας τον πόλεμο στην Ουκρανία που ακόμα συνεχίζεται, βλέποντας το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη…
Ο Αγαμέμνων του Γ. Ρίτσου αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και των ανθρώπων που χάθηκαν…έστω την ύστατη στιγμή. Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι αντίστοιχο από τους σημερινούς πολιτικούς. Αντίθετα αποποιούνται τις ευθύνες τους, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα…
Ο Αγαμέμνονας είναι ένα κείμενο, απολογισμού ζωής. Αν σου ζητούσα να κάνεις τον δικό σου – μέχρι σήμερα – απολογισμό, ποιος θα ήταν αυτός;
Ναι πρόκειται για έναν απολογισμό ζωής του ήρωα, ο οποίος φορτωμένος το βάρος των πολεμικών αναμνήσεων και των ανθρώπων που χάθηκαν, αφήνει τον ρόλο του ηγέτη και καταθέτει μια βαθιά εξομολόγηση με αφοπλιστική ωριμότητα, αναζητώντας το νόημα της ύπαρξής του και κατανοώντας τη ματαιότητα της φιλοδοξίας, της εξουσίας και του πολέμου.
Όσον αφορά τον προσωπικό μου απολογισμό, είμαι ευγνώμων που 11 χρόνια τώρα που είμαι στη δουλειά, είμαι ενεργός, δημιουργικός, προσπαθώ κάθε φορά να αναζητώ νέες υποκριτικές προκλήσεις, να ανεβάζω τον πήχη, να συναντιέμαι με ανθρώπους που εκτιμώ και μπορούμε να έχουμε μια δημιουργική, ωφέλιμη συνεργασία και να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα.
Κλείνοντας να αναφέρω και τους συντελεστές της παράστασης. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Γεωργαλάς, σκηνικά – κοστούμια είναι του Δημήτρη Ντάσιου, οι φωτισμοί της Ευσταθίας Δρακονταειδή, βοηθός σκηνοθέτη ο Νίκος Τσιμάρας, φωτογραφίες Chris Tourlakis, Γιώργος Στυλιανός, δημιουργικό Αναστάσιος Σωτηρίου, video trailer Μιχάλης Μαυρομούστακος και η παραγωγή της EYESIN I.K.E Παραγωγή Θεαμάτων.
Παίζουμε με την Μαρίνα Παντελάκη, που υποδύεται τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.
Σαββατο 21.00 & Κυριακή 19.00, Θέατρο Λιθογραφείον – Πάτρα. Κρατήσεις – προπώληση: στο τηλ 2610.328.394, στο ταμείο του θεάτρου και στο tiketservices.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News