Γιατί αναστενάζουμε; Το μυστικό “restart” που κρύβει ο εγκέφαλος μας
Είναι εκεί, διακριτικοί αλλά συχνοί. Οι αναστεναγμοί που ξεφεύγουν χωρίς καν να το καταλάβουμε δεν είναι απλώς συναισθηματικές αντιδράσεις. Κρύβουν έναν μηχανισμό επιβίωσης που ενεργοποιείται από τον ίδιο τον εγκέφαλό μας

Είτε εκδηλώνεται από εκνευρισμό, είτε από μια αίσθηση ανακούφισης ή ακόμη και βαρεμάρας, ο αναστεναγμός είναι μια αθέατη και σταθερή πράξη μέσα στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature το 2016, αναστενάζουμε κατά μέσο όρο κάθε πέντε λεπτά, δηλαδή περίπου 12 φορές την ώρα — χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.
Στην ουσία, ο αναστεναγμός είναι μια ακούσια βαθιά αναπνοή. Ξεκινά όπως μια κανονική εισπνοή, ακολουθείται από μια δεύτερη και ολοκληρώνεται με μια παρατεταμένη εκπνοή. Γιατί όμως ο εγκέφαλος μας φροντίζει να συμβαίνει αυτή η υπεραντίδραση;
Σωστή διατροφή κατά την περίοδο των εξετάσεων: Snacks για ενέργεια και απόδοση!
Ο λόγος είναι βιολογικός. Οι κυψελίδες στους πνεύμονες —μικροί σάκοι όπου γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα— μπορούν με τον καιρό να «κλείσουν» λόγω της κανονικής, ρηχής αναπνοής. Ο αναστεναγμός λειτουργεί σαν ένα αυτόματο reset, ανοίγοντας ξανά αυτές τις κυψελίδες και αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων.
Αυτό που ανακάλυψαν ερευνητές των UCLA και Stanford είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό: ο εγκέφαλος διαθέτει ολόκληρο νευρωνικό κύκλωμα αποκλειστικά για την πρόκληση αναστεναγμών. Σε πειράματα, όταν «απενεργοποιήθηκε» αυτό το κύκλωμα σε ποντίκια, σταμάτησαν εντελώς να αναστενάζουν — παρόλο που η κανονική τους αναπνοή συνεχίστηκε κανονικά.
Κι αν οι φυσιολογικοί αναστεναγμοί λειτουργούν για να προφυλάξουν τους πνεύμονες, οι συναισθηματικοί φαίνεται πως παίζουν διαφορετικό ρόλο. Πιθανότατα αποτελούν έναν αμυντικό μηχανισμό του νευρικού μας συστήματος: ένα εσωτερικό «κουμπί επανεκκίνησης» που ενεργοποιείται όταν νιώθουμε άγχος, ένταση ή συναισθηματική φόρτιση.
Με άλλα λόγια, κάθε φορά που αναστενάζουμε —ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούμε— ο εγκέφαλος πατάει “pause”, ρίχνει πίεση απ’ το σώμα και ξαναβάζει τα πράγματα σε ισορροπία. Ένα απόλυτα φυσικό και σωτήριο sigh of relief.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News