«Γιορτές ήταν αυτές; Με κηδεία έμοιαζαν…» – Απολογισμός και προβλέψεις επαγγελματιών της Αχαΐας στην «Π»

Επαγγελματίες της αγοράς από Πάτρα, Αίγιο, Ακράτα, Κάτω Αχαϊα και Καλάβρυτα κάνουν τον απολογισμό της εορταστικής περιόδου και προβλέπουν δύσκολο χειμώνα.

Γιορτές

Μόνο εορταστική δεν ήταν η ατμόσφαιρα που βίωσαν τις προηγούμενες μέρες οι περισσότεροι επαγγελματίες της εστίασης, της ψυχαγωγίας, του εμπορίου. Απ’ την Πάτρα ως την Κάτω Αχαϊα κι απ’ το Αίγιο έως τα Καλάβρυτα, μαύρη μαυρίλα σε μεγάλο βαθμό…

Προβληματισμός, απαισιοδοξία, ανησυχία και για το χθες και για το σήμερα και, πολύ περισσότερο, για το αύριο. Κάτι η πανδημία, κάτι η…ΔΕΗ, κάτι ο φόβος του απλού κόσμου έχουν συνθέσει ένα σκηνικό τρόμου για τους επιχειρηματίες και επαγγελμαματίες των κλάδων αυτών. Πάρτε μια γεύση κι εσείς. Θα μαυρίσει η ψυχή σας, αλλά να δείτε η δική τους πόσο έχει μαυρίσει…

Κώστας Ζαφειρόπουλος (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών): «Οι πάροχοι ενέργειας μάζεψαν όλο το χρήμα»!

Γιορτές

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος

«Πολύ κάτω απ’ το αναμενόμενο η κίνηση. Ηταν με διαφορά, και σ’ αυτό συμφωνήσαμε σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι, τα χειρότερα Χριστούγεννα και η χειρότερη Πρωτοχρονιά εδώ και πολλά χρόνια. Νέκρα στην αγορά… Ο κόσμος έχει ξεμείνει, πού να βρει λεφτά για ψώνια; Ξέρετε ποιος μάζεψε φέτος όλα τα λεφτά του κόσμου; Η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας. Εκεί πήγαν τα λεφτά του κόσμου τις γιορτές. Με 200, 300 και 500 ευρώ καπέλο στους λογαριασμούς, πού να μείνουν λεφτά;
Και σήμερα (χθες) μια εικόνα σκέτη απελπισία. Ακρα του τάφου σιωπή. Επίσης, στη μαύρη κι άραχνη κατάσταση στην αγορά έπαιξε ρόλο και το ξαφνικό κλείσιμο της ψυχαγωγίας. Ξέρετε πόσα μεροκάματα και χαρτζιλίκια μουσικών, καλλιτεχνών, εργαζομένων χάθηκαν; Ολα αυτά θα ‘πεφταν στην αγορά, ένα μέρος τους τουλάχιστον. Ενώ τώρα, τίποτα. Προβλέπω έναν Ιανουάριο εφιαλτικό. Είναι και η κορύφωση της πανδημίας που έχει τρομοκρατήσει πολύ κόσμο και καταλαβαίνετε…».

Γιώργος Κολλιόπουλος (ταμίας του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας): «Ποιες γιορτές; Σαν κηδεία ήταν…».

Γιορτές

«Για ποια εορταστική περίοδο μιλάτε; Εμείς δεν καταλάβαμε γιορτές… Σαν κηδεία ήταν η όλη ατμόσφαιρα χωρίς μουσική. Η μουσική τούς έφταιγε… Για τους περισσότερους στον κλάδο μου δεν ήταν γιορτινές μέρες αυτές και πολύ φοβάμαι πως το επόμενο τρίμηνο θα ‘ναι ακόμα χειρότερο. Η ΔΕΗ πετσοκόβει κόσμο και κοσμάκη, θα κλάψουνε μανούλες. Η πανδημία είναι στο πικ και έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και ο Ερντογάν ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ελλάδα.

Δεν πάμε καθόλου καλά. Και η Πολιτεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κανένα μέτρο για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Θ’ αρχίσουν να κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο. Και μέσα σ’ όλα, υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια έξαρση σε αύξηση ενοικίων και εξώσεις. Αν είναι δυνατόν… Επ’ ευκαιρία, να στείλω ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου: Οταν υπάρχει κρούσμα, να το λένε, να ενημερώνουν, μην το κρατούν κρυφό, γιατί θα γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση».

Γιάννης Σταθακόπουλος (πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης – Αναψυχής Αιγιάλειας): «Δεύτερος σερί χειμώνας που μας αποτελειώνει…»

Γιορτές

«Πολύ πεσμένα πράγματα… Ο κόσμος πολύ φοβισμένος, ήρθαν και τα μέτρα ξαφνικά και μας αποτελείωσαν. Ολο αυτό το σκηνικό είναι ταφόπλακα για την εστίαση. Και σήμερα (χθες) μια απίστευτη ερημιά παντού… Το επόμενο δίμηνο θα είναι από πολύ δύσκολο έως εφιαλτικό. Είναι ο δεύτερος σερί πολύ βαρύς χειμώνας για μας. Μόνο στο καλοκαίρι ελπίζουμε, όσοι θα έχουμε επιβιώσει ως τότε. Πρέπει να πάμε σε πιο γενναίες κινητοποιήσεις, γιατί η εστίαση έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά».

Γιώργος Σακελλαρόπουλος (πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας):«Πρώτη φορά έκλεισαν μαγαζιά για 5 μήνες»

Γιορτές

«Η ορεινή ζώνη της Ανατολικής Αιγιάλειας κινήθηκε μια χαρά. Με σχεδόν 90% πληρότητα στη Νωνάκριδα. Και ξενοδοχεία, και ταβέρνες κινήθηκαν εξαιρετικά, παρά το φόβο της έξαρσης της πανδημίας. Βοήθησε πολύ η λειτουργία του Χιιονοδρομικού και ο καιρός. Η παραλιακή ζώνη, όμως, πολύ φτωχά πράγματα. Ο κόσμος πολύ κουμπωμένος με την πανδημία, αλλά και οικονομικά κουμπωμένος. Να σκεφτείτε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά υπήρξαν καταστήματα στην παραλιακή ζώνη της περιοχής που έκλεισαν τον Νοέμβριο και θα ξανανοίξουν Απρίλιο. Για να περιορίσουν τα έξοδα. Πρώτη φορά συνέβη αυτό…».

Ηλίας Ερμείδης (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων):«Για τη ΔΕΗ δουλέψαμε όλοι μας»!

Γιορτές

«Μια χαρά… Εξαιρετικά πήγαμε όλο αυτό το διάστημα. Ειδικά την επομένη των Χριστουγέννων και την επομένη της Πρωτοχρονιάς είχε τρελό κόσμο στα Καλάβρυτα. Φανταστείτε ότι δεν έφταναν τα μαγαζιά για να φάει ο κόσμος. Δεν τους χωρούσαν όλους. Δεν μπόρεσε το χωριό να σηκώσει τόσο πολύ κόσμο. Αλλά στην τσέπη μας δεν θα μπει ούτε ευρώ. Ξέρετε για ποιον δουλέψαμε όλες τις μέρες; Για τη ΔΕΗ. Δουλέψαμε για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Ακριβώς όπως σας το λέω. Ο,τι βγάλαμε θα πάει κατευθείαν στη ρήτρα αναπροσαρμογής…

Για να είμαι ακριβής, πάντως, δούλεψαν πολύ καλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα. Οχι οι καφετέριες και φυσικά όχι τα μπαρ και τα κλαμπάκια, αφού απαγορεύτηκε η μουσική. Τα περισσότερα καφέ άδεια μέσα, γιατί κατά έναν περίεργο τρόπο ο κόσμος φοβόταν να καθίσει μέσα στις καφετέριες αλλά στις ταβέρνες δεν φοβόταν. Κι επειδή με ρωτάτε γιατί δεν έχουμε εδώ σόμπες στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων, σας απαντώ: γιατί δεν ωφελούν σε τίποτα. Οταν έχει έξω θερμοκρασία -5 και -10, μόλις νυχτώνει, τι να σου κάνει η σόμπα; Δεν κάθεται κανείς έξω με τέτοιες θερμοκρασίες…».

Κώστας Ρέλλος (πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Δήμου Δύμης): «Θα μπει κόμβος στην Αχαγιά; Αυτό μας καίει» 
«Η δεύτερη εβδομάδα, της Πρωτοχρονιάς, πήγε καλύτερα. Η πρώτη, των Χριστουγέννων, δεν πήγε καλά. Αλλά δεν διαβάζεται πλέον η αγορά. Είναι τα μέτρα, είναι η πανδημία, είναι το οικονομικό… Η εστίαση έχει πάθει πανωλεθρία, η ζημιά είναι τεράστια. Αλλά για εμάς στην Αχαγιά τα σοβαρά θέματα είναι μπροστά. Δεν είναι τόσο πολύ αν δουλέψαμε λιγότερο ή περισσότερο τις μέρες των γιορτών. Δύο είναι τα σοβαρά θέματα για το μέλλον της πόλης, της περιοχής:

Πρώτον, θα βγάλουν έξοδο στην Αχαγιά στη νέα εθνική Πατρών-Πύργου; Θα μπει στο σχεδιασμό κόμβος στην Αχαγιά ή όχι, όπως ακούγεται; Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως θα μπουν κόμβοι-έξοδοι στη Βιομηχανική και μετά στο αεροδρόμιο του Αράξου. Εάν ισχύει, θα ‘ναι καταστροφή για την Αχαγιά και την περιοχή. Θα μείνουμε απελπιστικά πίσω… Στον πρώτο σχεδιασμό δεν υπήρχε πρόβλεψη για έξοδο στην Αχαγιά. Για να μην πω για τα διόδια, που θα επιβαρύνουν πάρα πολύ την παλιά εθνική οδό.

Και το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα ότι είμαστε ίσως η μοναδική πόλη που έχει κάνει ανάπλαση χωρίς να έχει εξασφαλίσει θέσεις πάρκινγκ. Και η παρούσα δημοτική αρχή συνεχίζει στο ίδιο θέμα την απραξία. Δεν έχει βρει λύση. Μιλάμε για μίνιμουμ 150 χαμένες θέσεις στάθμευσης, με τη δεύτερη ανάπλαση. Αυτό θα είναι, επίσης, καταστροφικό για την πόλη και την αγορά της».