Η Χαμάς «χτυπά» τον τουρισμό της Αχαΐας – Φόβοι για τη συνέχιση των πτήσεων Ισραήλ-Αράξου
Η αγορά του Ισραήλ είναι νέα για τη Δυτική Πελοπόννησο και θεωρείται ανερχόμενη. Στον Αραξο αφίχθησαν φέτος 6.600 τουρίστες από το Ισραήλ. Μεταξύ Τελ Αβίβ και Αράξου έγιναν φέτος το καλοκαίρι 51 δρομολόγια
Πλήγμα στην τουριστική αγορά της Ελλάδας αναμένεται να επιφέρει ο πόλεμος στο Ισραήλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει απώλειες έως και 2% των συνολικών αφίξεων ξένων ταξιδιωτών και εισπράξεων, εάν η ένοπλη σύγκρουση με τη Χαμάς παραταθεί επί μακρόν.
Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι ματαιώσεις πτήσεων και οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία μεμονωμένων ταξιδιωτών ή γκρουπ είναι συνεχείς, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ ή έχουν τροποποιήσει σημαντικά τα δρομολόγια και τις συχνότητές τους.
Στη Δυτική Πελοπόννησο η τουριστική αγορά του Ισραήλ άνοιξε για τα καλά από το περασμένο καλοκαίρι, με πολλές πτήσεις που έγιναν μεταξύ Τελ Αβίβ και Αράξου. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Γκουβίτσα, αν ο πόλεμος στο Ισραήλ κρατήσει για καιρό, το πλήγμα θα είναι υπολογίσιμο, καθώς φέτος η κίνηση αεροσκαφών και τουριστών άρχισε να αποκαθίσταται και να πλησιάζει στα επίπεδα του 2019.
Οι απευθείας πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς το αεροδρόμιο του Αράξου ξεκίνησαν από τις 7 Μαΐου και διήρκεσαν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, με δύο δρομολόγια των 186 θέσεων που γίνονταν κάθε Κυριακή και Πέμπτη, ενώ ενισχύθηκαν και με ένα τρίτο δρομολόγιο ίδιας χωρητικότητας, κάθε Τρίτη στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Συνολικά έγιναν 51 δρομολόγια και αφίχθησαν 6.600 Ισραηλινοί τουρίστες, με ένα πακέτο ταξιδιού που συμπεριλάμβανε και διαμονή σε κάποιο από τα μεγάλα ξενοδοχεία των ακτών της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια μεσαίου μεγέθους τουριστική αγορά για τη Δυτική Πελοπόννησο και ενδεχόμενη απώλεια θα είναι σημαντική για τις μελλοντικές προοπτικές που έχει.
Στην περίπτωση που οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ συνεχιστούν, είναι λογικό να διακοπεί και η ροή τουριστών την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν, κατά την οποία αναμενόταν να αυξηθεί.
Το λέμε αυτό γιατί συνήθως οι tour operators κλείνουν τα «πακέτα» και ενημερώνουν τα ξενοδοχειακό συγκροτήματα, όπως επίσης, τις αεροπορικές εταιρείες τον Ιανουάριο κάθε έτους.
Οπως καταλαβαίνει κανείς, σε 2,5 μήνες από τώρα είναι πολύ δύσκολο να δούμε αυτή την εικόνα με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται. Ακόμα και αύριο να σταματήσει η πολεμική σύρραξη, οι δύο πλευρές θα έχουν να μετρούν πληγές και, εύλογα, ο τουρισμός θα είναι από τα τελευταία που θα απασχολήσουν τους Ισραηλινούς.
Βέβαια, οι απώλειες για την περιοχή δεν θα είναι τόσο μεγάλες, όπως συνέβη με τις αγορές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, θα, ελλοχεύει, ωστόσο ο κίνδυνος να χαθεί μια νέα και ανερχόμενη αγορά με σημαντικές προοπτικές, καθώς οι Ισραηλινοί θεωρούνται τουρίστες υψηλού εισοδήματος.
Το άνοιγμα της αγοράς επιτεύχθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διεθνή τουριστική έκθεση IMTM στο Τελ Αβίβ, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020, μέσω σειράς επαφών με παράγοντες της ισραηλινής τουριστικής αγοράς, με στόχο τη χρονική και χωρική επέκταση της παρουσίας των Ισραηλινών επισκεπτών στην περιοχή.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν 12 μήνες τον χρόνο και πέρα από αμιγώς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, επιλέγουν και άλλους, μεγάλων αστικών κέντρων.
Στο πλαίσιο αυτό είχε γίνει άνοιγμα προς τη Δυτική Αχαΐα και την Ηλεία, όμως οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις βάζουν φρένο στα όποια χαμόγελα είχαν σχηματιστεί.
Από την άλλη, αυτή την εποχή προέχει να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες ζωές, όμως οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν μία ακόμα αναδυόμενη αγορά να πηγαίνει στην άκρη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News