Η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας
Επιτρέπεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου να εντοπίζεται για ποτό με Υπουργούς; Ας επιχειρήσουμε μια μικρή ανάλυση για το θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης…
Το νομοσχέδιο για τον «γάμο» των ατόμων του ίδιου φύλου πέρασε από τη Βουλή με υπερκομματική πλειοψηφία. Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει κανείς γι΄ αυτό, αποτελεί, πλέον, μια πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία κι απομένει να δούμε και στην πράξη τον βαθμό με τον οποίον θα επηρεάσει τόσο τους πολίτες, όσο και ειδικότερα την ελληνική οικογένεια.
Αφορμή για να πιάσουμε το πληκτρολόγιο και να γράψουμε, εντελώς αυθόρμητα, αυτές τις γραμμές δεν στάθηκαν ούτε οι (πολύ) σοβαρές αιχμές του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ούτε η… Πολλακιάδα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε το βράδυ της ψήφισης του νομοσχεδίου να πιει ένα ποτό με τον σύντροφό του, ούτε καν το ότι ο Δημήτριος Ελευσινιώτης θα παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς του Σταύρο Γαβριλιάδη. Η αφορμή για να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις ήταν κάτι άλλο, κάτι εντελώς διαφορετικό.
Εχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας μας και τον τρόπο της λειτουργίας του, ειλικρινά αιφνιδιαστήκαμε από την παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε νυχτερινή «επινίκια μάζωξη» των Ακη Σκέρτσου και Αλέξη Πατέλη σε γνωστό wine bar της Αθήνας. Με βάση όλα όσα μας είχαν μάθει οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας στα μαθητικά μας χρόνια, ο θεσμός του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα είναι κάτι που «ίσταται υπεράνω κομμάτων και παθών». Βεβαίως και η κ. Σακελλαροπούλου είναι άνθρωπος με σάρκα και οστά – κι όχι κάποια βιβλική θεότητα που λατρεύουν οι ιθαγενείς κάποιας εξωτικής χώρας – κι ως άνθρωπος είναι λογικό να έχει ανάγκες, φιλίες, «πιστεύω» και προτιμήσεις, όμως ως αρχηγός του κράτους, όλα αυτά επιβάλλεται να τα κάνει στην άκρη, να πηγαίνουν αυτομάτως στον «πάγο», για όσα τουλάχιστον διαρκεί η θητεία της. Και ξέρετε τον λόγο; Επειδή η ΠτΔ δεν μπορεί να είναι με… αυτόν ή με τον άλλον. Πρέπει να είναι με όλους. Με τη Δημοκρατία. Με την Ελλάδα. Τηρώντας αποστάσεις. Ασκώντας κατά γράμμα τα συνταγματικά της καθήκοντα και τις προνομίες της. Γιατί ναι, έχει και κάποιες συνταγματικές προνομίες, τις οποίες βέβαια έχουμε χρόνια ολόκληρα να δούμε έναν Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να τις αξιοποιεί. Να παρεμβαίνει, δηλαδή, ως εγγυητής της συνταγματικής τάξης και να λέει πού και πού κάνα «όχι» σε όσα του φέρνει προς επικύρωση η εκάστοτε κυβέρνηση. Να καταθέτει στον πρωθυπουργό αμφιβολίες, ερωτηματικά, να βάζει την πινελιά του στους νόμους, στη διακυβέρνηση της χώρας, να μην είναι σαν μια «άγευστη σούπα» ή ακόμη χειρότερα «ένα διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου».
Η εικόνα της ΠτΔ στην παρέα των κυβερνητικών στελεχών (προσθέστε στην ομήγυρη και τη Ντόρα Μπακογιάννη, την αδερφή του πρωθυπουργού δηλαδή, και τη Ζέτα Μακρή) δημιούργησε πολλές συζητήσεις κι αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα θα είχε, βέβαια, μια παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην ψαροταβέρνα, προς Πειραιά μεριά, στην οποία βρέθηκαν προχθές το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς και καμιά 15αριά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Λογικά εκεί δεν θα είχε γκουρμέ εδέσματα και το κρασί θα σερβιριζόταν σε τσίγκινες κανάτες και όχι σε κολωνάτα ποτήρια. Οσο για το μενού, αυτό θα ήταν η επόμενη ημέρα στην Κεντροδεξιά!
Θέσαμε πολλά θέματα στο τραπέζι. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν τα θέσαμε μόνο εμείς. Εξάλλου το εν λόγω νομοσχέδιο γεννάει από μόνο του απορίες και ερωτηματικά. Κι επειδή δεν έχουμε δει τόσα χρόνια την κ. Σακελλαροπούλου στην Πάτρα για να τα πούμε από κοντά, για να τη ρωτήσουμε και για την επιλογή της να βρεθεί στο γνωστό κατάστημα στην οδό Φιλελλήνων το βράδυ της ψήφισης του νομοσχεδίου των 175 «υπέρ», ας ξαναγυρίσουμε στους δασκάλους μας. Οι οποίοι μας έμαθαν ότι η οικογένεια είναι «το σπίτι που δημιουργεί γένος». Οτι όταν είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος υποτίθεται ακολουθείς ολοκληρωτικά το δόγμα σου. Οτι δεν μπορεί να είσαι π.χ. μόνο με το ένα Ιερό Μυστήριο και την ίδια ώρα να μην πιστεύεις στο άλλο a la carte! Και το κυριότερο: Το ότι η Δημοκρατία υπάρχει για να προστατεύει το κράτος και τη συνέχειά του. Εις τους αιώνας, των αιώνων. Αμήν!
* Ο Κώστας Λαμπρόπουλος είναι καθηγητής δημοσιογραφίας, συγγραφέας, δημοσιογράφος της «Π», του pelop.gr και επικεφαλής συντονιστής του Peloponnisos FM 104,1.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News