Η φωνή της συμπερίληψης στο TEDxPatras: Η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Πατρών αλλάζει τη γλώσσα της αναπηρίας
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων TEDxPatras, η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε το δικό της στίγμα σε μια γιορτή ιδεών και συμπερίληψης, ανοίγοντας διάλογο για τη γλώσσα, τα στερεότυπα και τον σεβασμό απέναντι στην αναπηρία.

Το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε το επετειακό TEDxPatras, η κορυφαία πλατφόρμα ιδεών, δημιουργικότητας και καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα, που φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια.
Στο πρόγραμμα των εργαστηρίων του TEDxPatras συμμετείχε και η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, με το εργαστήριο «Ο λόγος για την πράξη της συμπερίληψης». Μέσα από το εργαστήριο αυτό, διάρκειας 45 λεπτών, και τις αλληλεπιδραστικές ερωτήσεις του, δόθηκε η δυνατότητα στους/ις συμμετέχοντες/ούσες να προβληματιστούν σχετικά με την κατανόησή τους για την αναπηρία (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, των στερεοτύπων και της δέσμευσης με σεβασμό) και να αναπτύξουν ένα επιθυμητό αισθητήριο για την ισότιμη και συμπεριληπτική εκφορά λόγου.
Το Επιμελητήριο Αχαΐας συμμετείχε στο TEDxPatras 2025
Προϋπόθεση για την ορθή εκφορά λόγου για την αναπηρία είναι η κατανόηση των κυρίων στάσεων και αντιλήψεων των ατόμων με αναπηρία μέσα από το πρίσμα του κοινωνικού της μοντέλου. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς περνά από την κατανόηση των διαφορετικών τύπων αναπηρίας και τις εννοιολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές παραμέτρους δημιουργίας περιβαλλόντων που απομονώνουν τους/ις συμπολίτες/ισσές μας με αναπηρίες από την κοινωνική συμμετοχή.
Οι 1.200 συμμετέχοντες στην εμπειρία του TEDxPatras είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια για τις δράσεις και υπηρεσίες της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης από τις συνεργάτιδές της και το γραφείο ενημέρωσης που είχαν στο εκθεσιακό πρόγραμμα του.
Τέλος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, η ομάδα της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 75 λεπτών, που απευθυνόταν στις δύο αυτές ομάδες, με στόχο την κατανόηση της αναπηρίας, την ορθή εκφορά του λόγου και τους τρόπους ορθής προσέγγισης και συμπεριφοράς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News