Η Ουκρανία «τρώει» πατάτες Αχαγιάς και σώζει την παρτίδα

Η αρχή του αγοραστικού ενδιαφέροντος έγινε από Πολωνούς εμπόρους, για να προμηθευτούν και να τροφοδοτήσουν με πατάτα όλες σχεδόν τις χώρες της Βαλτικής.

Ουκρανία

Δύσκολη και κακή αποδείχθηκε η φετινή εσοδεία για τους πατατοπαραγωγούς και καλλιεργητές καρπουζιού στον αχαϊκό κάμπο, αφού πέραν των διστακτικών ελλήνων καταναλωτών λόγω ακρίβειας στην αγορά και οι εξαγωγές των προϊόντων…δεν τράβηξαν όπως αναμενόταν, στην μετά κορονοϊού εποχή.

Η διάθεση, αρχικά του πρώιμου καρπουζιού και μετέπειτα του φυσιολογικού σε χρόνο, αν και ξεκίνησε σε καλές τιμές μεταξύ 20 εώς και 30 λεπτών το κιλό, το ίδιο και η πατάτα, γρήγορα αυτές καυτρακύλησαν, αφού η παραγωγή αυξήθηκε και η ζήτηση «κάθισε» επικίνδυνα.

Όμως οι πατατοπαραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας, εκεί που άρχισαν να απογοητεύονται πλήρως και να αποδίδουν τις χαμηλές φετινές εξαγωγές στην παγκόσμια κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είδαν μέσα από την εστία της πολεμικής σύρραξης και την ευρύτερη «γειτονιά» να έρχεται απρόοπτα η «σωτηρία» τους!

Όπως πληροφορείται η «ΠτΚ», η αρχή αλλαγής του αγοραστικού κλίματος έγινε από Πολωνούς εμπόρους, οι οποίοι επέλεξαν την Ελλάδα και την Αχαΐα για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες πατάτας, τροφοδοτώντας όλες σχεδόν τις χώρες της Βαλτικής και κυρίως την Λετονία και την Λιθουανία.

Δεν άργησε όμως να «σημαδεψει» προς την Δυτική Αχαΐα και η ίδια η Ουκρανία, όσο κι αν αυτό παραξένεψε τους ντόπιους εμπόρους και τα Συσκευαστήρια. Ουκρανοί αγοραστές, μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην εμπόλεμη χώρα, επικοινώνησαν με αχαιούς προμηθευτές, παρήγγειλαν μεγάλες ποσότητες πατάτας, καθότι στη χώρα τους ο πόλεμος δεν επέτρεψε την καλλιέργειά της. Συμφώνησαν στην οικονομική συναλλαγή κι αυτή εξετελέσθη…με τα εμβάσματα πληρωμής νωρίτερα σε Τράπεζες.

Υπολογίζεται λοιπόν πως, μέσα στο δίμηνο Μάιος – Ιούνιος, μεγάλος αριθμός φορτηγών, που ήρθαν από την Ουκρανία στην περιοχή μετέφεραν περί τους 2.000 τόνους του προϊόντος, μέχρι σήμερα.

‘Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν στην «ΠτΚ» πατατοπαραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας, ειδικά φέτος «αν οι Ουκρανοί δεν έπαιρναν ολάκερη την σοδειά, αυτή θα έμενε στις αποθήκες με την ελπίδα ότι σταδιακά θα πωληθεί πως και πως».

Σε ότι αφορά στη διάθεση του καρπουζιού της Δυτικής Αχαΐας, παρότι κάθε χρόνο οι εξαγωγές του προϊόντος ήταν υψηλές, φέτος οι πιο πολλές ξένες αγορές δεν ανταποκρίθηκαν κι αν ανταποκρίθηκαν αυτό έγινε κατά το ήμυσι και ούτε καν σε κάποιες περιπτώσεις. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που μετέφεραν στην «ΠτΚ», μεσάζοντες πώλησης, η Ιταλία που έπαιρνε πολύ μεγάλες ποσότητες ελληνικού καρπουζιού, μέχρι τώρα έχει αγοράσει μειωμένες κατά 60%.

Ιδια εικόνα εξαγωγών καταγράφεται και σε Ρουμανία, Τσεχία και Βέλγιο, που τα προηγούμενα χρόνια προτιμούσε τα «μακρόστενα» καρπούζια της Αχαΐας, αλλά φέτος αυτό δεν ξεπέρασε το 30%!