Ιατρική με τη βαλίτσα στο χέρι!

Αγανάκτηση για τις μετακινήσεις γιατρών σε Ήπειρο, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο.

Ιατρική με τη βαλίτσα στο χέρι! Ι
Κατάλογο με 75 ιατρικά κενά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τα Πράμαντα, τα Ιόνια Νησιά και όλη την Πελοπόννησο υπέγραψε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ζητώντας από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να μεριμνήσει για την κάλυψη των κενών,  εκδίδοντας αποφάσεις μετακίνησης γιατρών κυρίως από τα νοσοκομεία της Πάτρας.

Αποφάσεις οι οποίες διογκώνουν τα ήδη διαγνωσμένα προβλήματα υποστελέχωσης σε ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα» τα οποία έχουν οδηγήσει γιατρούς σε παραίτηση και τις θέσεις που προκηρύσσονται να βγαίνουν άγονες.

Ειδικότερα η απόφαση του κ. Θεμιστοκλέους αφορά σε 75 κενά (βλέπε πίνακα) που αφορούν σε ειδικότητες γενικής ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, παιδιατρικής, ακτινολογίας, νεφρολογίας, αναισθησιολογίας, καρδιολογίας, χειρουργικής, ΩΡΛ και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Για να καλυφθούν όλα αυτά θα πρέπει να βγει πρόγραμμα μετακινήσεων έως το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια ως προσωρινό μέτρο. Με τη διαφορά ότι αυτό έγινε μόνιμο καθώς τα οργανικά κενά έχουν πολλαπλασιαστεί και οι όποιες προκηρύξεις για μόνιμες προσκλήσεις γίνονται, ακόμα και σε νοσοκομεία της Πάτρας, βγαίνουν άγονες λόγω των πιεστικών συνθηκών εργασιών που επικρατούν στα νοσοκομεία μας.

Ιατρική με τη βαλίτσα στο χέρι!

Ο Χρήστος Δάβουλος

«Ο ιατρικός κόσμος της περιοχής μας είναι ξεσηκωμένος και επί ποδός διότι οι συνθήκες εργασίες του είναι άκρως πιεστικές και επικίνδυνες» δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Χρήστος Δάβουλος προσθέτοντας ότι: «Το υπουργείο συνεχίζει την τακτική του μπαλώματος των τεράστιων κενών με ”λύσεις” οι οποίες γεννούν επιπλέον προβλήματα. Το κυρίαρχο δεν είναι ότι ο γιατρός που μετακινείται από την Πάτρα για να καλύψει εφημερίες στην Κεφαλονιά, στην Αρτα ή όπου αλλού, αλλά το ότι μπαίνει σε ένα εργασιακό πλαίσιο αντιεπιστημονικό και επισφαλές».

Ο πρόεδρος των γιατρών εξηγώντας τους δύο χαρακτηρισμούς σημειώνει: «Αντιεπιστημονικό και επισφαλές είναι διότι πώς θα αναλάβει ο γιατρός 40 ή και περισσότερους ασθενείς -αλλά κι ένας να είναι, το πρόβλημα δεν αλλάζει- όταν τους βλέπει για πρώτη φορά και δεν γνωρίζει το ιστορικό τους; Πώς να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας σε έναν ασθενή όταν τον βλέπεις μόνο σε μία εφημερία; Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα. Ο γιατρός δεν μπορεί να είναι περιφερόμενος θίασος με μία βαλίτσα στο χέρι».

Η προβληματική και επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι στο επίκεντρο κοινής κινητοποίησης των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου στις 9 του μήνα. «Δεν μπορεί να στηριχτεί η δημόσια υγεία σε αυτές τις συνθήκες οι οποίες χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο Υπενθυμίζω τις παραιτήσεις των συναδέλφων από την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Για να οδηγηθεί κάποιος σε παραίτηση αντιλαμβάνεστε πόσο πιεστικές και επικίνδυνες είναι οι συνθήκες εργασίας του» τονίζει ο κ. Δάβουλος.

Το τραγικό είναι ότι οι συνθήκες αυτές εμποδίζουν και νέους γιατρούς να ανταποκριθούν στις προκηρύξεις που γίνονται. «Οι θέσεις που προκηρύσσονται βγαίνουν άγονες διότι οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι εάν, για παράδειγμα, διοριστούν στον ”Αγ. Ανδρέα” δεν θα υπηρετήσουν στην Πάτρα, αλλά θα γυρίζουν ανά την 6η ΥΠε όπου υπάρχει κενό. Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουμε 95 οργανικές θέσεις και στον ”Αγ. Ανδρέα” το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές».