Ιράν: Νέα χτυπήματα σε διυλιστήρια και ενεργειακές εγκαταστάσεις στον Κόλπο – Κλιμακώνεται η πίεση στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Σε νέα φάση κλιμάκωσης περνά η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν επεκτείνει τα πλήγματά του σε κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις χωρών του Κόλπου, μετά το ισραηλινό χτύπημα στο South Pars. Στο στόχαστρο βρέθηκαν υποδομές σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εντείνοντας τους φόβους για σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ιράν: Νέα χτυπήματα σε διυλιστήρια και ενεργειακές εγκαταστάσεις στον Κόλπο - Κλιμακώνεται η πίεση στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Αλυσιδωτές πιέσεις στις ενεργειακές υποδομές του Κόλπου προκαλεί η νέα φάση των ιρανικών επιθέσεων, με το πεδίο της σύγκρουσης να μεταφέρεται πλέον ανοιχτά σε διυλιστήρια, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και κομβικούς εξαγωγικούς σταθμούς. Η εξέλιξη έρχεται μετά το ισραηλινό πλήγμα στο κοίτασμα South Pars του Ιράν και ενισχύει τον φόβο ότι η αντιπαράθεση ξεφεύγει από τα στενά στρατιωτικά όρια, αγγίζοντας τον πυρήνα της παγκόσμιας ενεργειακής τροφοδοσίας.

Στη Σαουδική Αραβία, στο στόχαστρο βρέθηκε η βιομηχανική ζώνη του Γιανμπού, στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις αρχές να αναφέρουν συντριβή drone στο διυλιστήριο Samref και νωρίτερα αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου με κατεύθυνση την ίδια περιοχή. Η σημασία του σημείου είναι ιδιαίτερη, καθώς το Γιανμπού έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος μετά τις διαταραχές στα στενά του Ορμούζ, λειτουργώντας ως κρίσιμο κανάλι για τις σαουδαραβικές εξαγωγές αργού.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Οι ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία κατέρριψαν πυραύλους που στόχευαν διυλιστήρια

Το Samref, που ανήκει στην Aramco και στη Mobil Yanbu Refining Company, διαθέτει δυνατότητα επεξεργασίας άνω των 400.000 βαρελιών ημερησίως, γεγονός που εξηγεί γιατί η περιοχή θεωρείται στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία αλλά και για τη διεθνή αγορά πετρελαίου. Η πίεση σε τέτοιες υποδομές ενισχύει τους φόβους για νέα αναστάτωση στις ροές ενέργειας και για περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Αντίστοιχα, στο Κουβέιτ δύο διυλιστήρια της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας επλήγησαν από επιθέσεις drone. Πρόκειται για τα Mina Abdullah και Mina al-Ahmadi, όπου ξέσπασαν πυρκαγιές, οι οποίες τέθηκαν αργότερα υπό έλεγχο χωρίς να αναφερθούν θύματα. Οι δύο εγκαταστάσεις αποτελούν βασικούς πυλώνες της διυλιστηριακής ικανότητας της χώρας, με συνολική δυναμικότητα περίπου 800.000 βαρελιών την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Επιστολή σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ για τους Patriot στην Κάρπαθο – Νέο μέτωπο έντασης με την Αθήνα

Διαβάστε επίσης: Ελληνικοί πύραυλοι patriot κατέρριψαν Ιρανικά βλήματα

Ιδιαίτερα βαριά θεωρείται και η ζημιά στο Κατάρ, όπου η Ras Laffan Industrial City, ο βασικός ενεργειακός κόμβος της χώρας, υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από ιρανικά πλήγματα. Η περιοχή αυτή συνδέεται άμεσα με την παραγωγή και επεξεργασία LNG και θεωρείται κρίσιμη για την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, καθώς εκεί συγκεντρώνεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι αρχές ανέφεραν επίσης διακοπή λειτουργίας στην εγκατάσταση φυσικού αερίου Habshan, μετά από αναχαιτίσεις και ζημιές που αποδόθηκαν σε επιθέσεις ή σε συντρίμμια καταρριφθέντων πυραύλων και drones. Το γεγονός δείχνει ότι το εύρος των επιθέσεων δεν περιορίζεται πλέον σε μία ή δύο χώρες, αλλά αγγίζει οριζόντια όλο το ενεργειακό πλέγμα του Κόλπου.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το South Pars Gas Field για το οποίο απειλεί ο Τραμπ;

Διαβάστε επίσης: Εκτινάσσονται οι τιμές στο πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 116 ευρώ το brent

Η νέα αυτή κλιμάκωση είχε άμεσο αποτύπωμα και στις αγορές, με το Brent να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά τα 115 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν πλέον έναν πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο παρατεταμένων διαταραχών στις ενεργειακές ροές από τη Μέση Ανατολή. Αναλυτές προειδοποιούν ότι, όσο οι επιθέσεις επεκτείνονται σε υποδομές παραγωγής, διύλισης και εξαγωγής, η αβεβαιότητα θα παραμένει αυξημένη για την παγκόσμια οικονομία.

Συνολικά, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή μιας κρίσης που δεν περιορίζεται σε στρατιωτικά πλήγματα μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων, αλλά μετατρέπεται σε ευρύτερη σύγκρουση με ενεργειακό αποτύπωμα σε όλη την περιοχή. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη νέα φάση της αντιπαράθεσης ακόμη πιο επικίνδυνη: το γεγονός ότι οι επιθέσεις χτυπούν εγκαταστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται όχι μόνο τα κράτη του Κόλπου, αλλά και η ισορροπία της διεθνούς αγοράς ενέργειας.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125