Κατώτατος μισθός:  Θετική η αύξηση αλλά απαιτούνται «ενέσεις» στις επιχειρήσεις – Θεσμικοί παράγοντες στην «Π»

Θετικοί οι επιχειρηματίες απέναντι στην αύξηση, αλλά ζητούν αντίστοιχη στήριξη και για τους ίδιους.

κατώτατο

Καλή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά, δεν αρκεί μπροστά στις προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν, λένε στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων της Πάτρας απ’ όλο το φάσμα της αγοράς, που συγκλίνουν σε γενικές γραμμές στην ανάγκη επιπλέον μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και στήριξη  για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους.

Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΤΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εμποροι, βιοτέχνες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προσβλέπουν και σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του ΦΠΑ για να ανταπεξέλθουν στο επιπλέον κόστος. Ετσι εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητά τους και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτίναξης της αδήλωτης εργασίας, ενώ θα ωφεληθούν τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά τους τα στελέχη μεγάλων οργανισμών, αν και απασχολούν εργαζόμενους με αμοιβές πάνω από τον κατώτατο μισθό, αναγνωρίζουν τα άμεσα οφέλη για μερίδα εργαζομένων (650.000 απασχολούμενοι με κατώτατο μισθό) και εκτιμούν ότι η απόφαση θα δημιουργήσει αφενός τάση αυξήσεων στις κλαδικές συμβάσεις και αφετέρου πίεση για βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, δήλωσε στην «Π» ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί όπως είπε, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα και στο τέλος την βασική κατανάλωση και τον τζίρο των επιχειρήσεων. Αλλωστε, όπως σημείωσε το μισθολογικό κόστος, ποτέ δεν ήταν ψηλά στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Βαγενάς, δήλωσε στην «Π» ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια σωστή ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης και μακάρι να ήταν ακόμα μεγαλύτερη, γιατί στο τέλος θα στηρίξει την αγορά. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού, θα πρέπει να συνοδευτεί και με μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ως αντίβαρο εξισορρόπησης, ειδικά για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πολυάριθμο προσωπικό.

ΑΓΟΡΑ

Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνεί και ο Σύλλογος Εμπόρων Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Πάτρας που χαιρέτησε την απόφαση της κυβέρνησης ως παρέμβαση που ανακουφίζει τα νοικοκυριά και ενισχύει την αγοραστική τους δύναμη και θα έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την τόνωση της αγοράς.

Παράλληλα όμως, οι επιχειρήσεις επωμίζονται επιπλέον μισθολογικό κόστος, αλλά και αναλογικά υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να πιέζεται ακόμη περισσότερο η ρευστότητα τους. Δεν είναι αμελητέα η επιβάρυνση που θα υποστούν κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, όταν και οι ίδιες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Αναμένουμε σύντομα από την κυβέρνηση ανάλογες πρωτοβουλίες για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει παράλληλα εργαζόμενους και επιχειρήσεις ώστε στη πραγματικά πολύ δύσκολη αυτή συγκυρία, να εξασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η κοινωνική συνοχή, αναφέρει ο ΣΕΙΕΚ.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ο λογιστής – φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης, προχωρά ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι η  πραγματική αγορά δηλ. επιχειρηματίες που είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους δυσανασχετούν με αυτή την αύξηση γιατί μεγαλώνει το μισθολογικό κόστος, με αποτέλεσμα κάποιες να σκέφτονται ακόμα και μετατροπή συμβάσεων με μείωση ωραρίου ή και απολύσεις.

Πολλές επιχειρήσεις δεν αντέχουν στην παραμικρή αύξηση εξόδων αυτή την περίοδο, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος 2000 και 3000 ευρώ. Κοιτάζουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΗ, την Εφορία και τον ΕΦΚΑ και μετά το προσωπικό». Και πως θα γίνει μεταβολή συμβάσεων, ρωτήσαμε τον κ. Μπόκαρη; «Μόνο με ενημέρωση, διαβούλευση και συναίνεση του εργαζομένου» απάντησε και προειδοποίησε για φαινόμενα αύξησης της μαύρης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση της μαύρης εργασίας, ενώ η αύξηση 63 ευρώ τον μήνα θα φέρει αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας στον εργαζόμενο.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ – ΤΣΙΧΡΙΤΖΗΣ: «Δεν καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών»

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σχολίασε στην «Π» ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής.

«Είμαστε υπέρ αυτής της αύξησης των μισθών και των ημερομισθίων και πιστεύουμε ότι είναι μία γενναιόδωρη αύξηση», σημείωσε αρχικά, λέγοντας ωστόσο ότι «φυσικά και δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των νοικοκυριών», αναγνωρίζοντας παράλληλα πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα και κατά συνέπεια «είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση».

Ο κ.Τσιχριτζής αναφέρθηκε και στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και οι λοιπές μισθολογικές δαπάνες, για τις οποίες τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία πολύ σημαντική παρέμβαση, διότι τα κοστολόγια ξεφεύγουν. Παρατήρησε, επιπλέον, ότι οι επιχειρήσεις έχουν μείνει πίσω, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα κοστολόγια και από την άλλη δεν γίνεται να δεχθούν άλλες αιτήσεις, σε ότι αφορά φωτοβολταϊκά κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αιτωλοακαρνανίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι πρόβλημα για τις επιχειρήσεις οι αυξήσεις των μισθών, διότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ενέργεια, κοστολόγια κ.ά.

ΗΛΕΙΑ – ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ: «Συνδυαστικά με επιπλέον μέτρα»

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προς θετική κατεύθυνση», σχολίασε στην «Π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, στον απόηχο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, για μετάβαση από τα 663 στα 713 ευρώ.

«Για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική ομπρέλα προστασίας, είναι αναγκαίο – όσο ποτέ άλλοτε – να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, εξαιτίας της ενέργειας και των ανατιμήσεων των πρώτων υλών», δήλωσε ο κ. Νικολούτσος, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα και την εξισορρόπηση του ενεργειακού κόστους. «Ως Επιμελητήριο, έχουμε εισηγηθεί την υλοποίηση προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ για την εισαγωγή του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενέργειας, το οποίο έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στη διεθνή ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε στην «Π», για να σημειώσει: «Τόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο και η προ μηνών επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, κινούνται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί επ’ αόριστον, πολύ φοβάμαι πως η επιδοματική πολιτική δεν θα επαρκεί».