Κίεβο και Λονδίνο υπέγραψαν σύμφωνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι τη χαρακτήρισε ως μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια». Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον Ζελένσκι μεταδίδουν ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

ασφάλεια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών στο Κίεβο, σε συνέχεια της συμφωνίας της Ομάδας των Επτά (G7) να παράσχουν στην Ουκρανία διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι τη χαρακτήρισε ως μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια». Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον Ζελένσκι μεταδίδουν ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Βρετανια, η συμφωνία «επισημοποιεί ένα φάσμα υποστήριξης που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει για την ασφάλεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της ιατρικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης και της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας».

Ο Σούνακ επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο για να ανακοινώσει την αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να αγοράσει νέα στρατιωτικά drones, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και θαλάσσιων drones.

Το Λονδίνο υπήρξε ένας από τους πλέον στενούς συμμάχους του Κιέβου κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής και ο Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει την υποστήριξή της το επόμενο οικονομικό έτος στα 3,19 δισεκατομμύρια δολάρια, μία αύξηση κατά 200 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«Βρίσκομαι στην Ουκρανία για να μεταφέρω ένα απλό μήνυμα. Η υποστήριξή μας δεν κλονίζεται και δεν θα κλονιστεί» έγραψε ο Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία για το Κίεβο στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου καθώς οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθυστερήσει δύο μεγάλα πακέτα βοήθειας.

Το Κίεβο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Δύσης μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βρετανία δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία από οποιοδήποτε κράτος, με τα περισσότερα από αυτά να αναμένεται να κατασκευαστούν στη Βρετανία.

«Το υπουργείο Άμυνας θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρέχονται για την άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.