Κινεζική επέλαση στην ΕΕ με φθηνά προϊόντα και διαφημίσεις δισεκατομμυρίων

Η Κίνα στρέφεται πλέον στρατηγικά στην Ευρώπη, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τις απώλειες από τους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.

Κινεζική επέλαση στην ΕΕ με φθηνά προϊόντα και διαφημίσεις δισεκατομμυρίων

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν μαίνεται πλέον μόνο στα σύνορα των κρατών ή στα τελωνεία· έχει εισβάλει και στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών και των τάμπλετ εκατομμυρίων Ελλήνων και Ευρωπαίων καταναλωτών. Μια νέα, πιο ύπουλη μορφή οικονομικής διείσδυσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Κίνα να επιχειρεί την κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω επιθετικού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Made in China, Sold in Europe» που δημοσίευσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Κίνα στρέφεται πλέον στρατηγικά στην Ευρώπη, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τις απώλειες από τους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ. Με βασικά εργαλεία τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου –όπως Temu, Shein, Aliexpress κ.ά.– εξαπολύει έναν οικονομικό «βομβαρδισμό» μέσω διαδικτύου.

Η εξαγωγή του αποπληθωρισμού
Το κινεζικό οικονομικό μοντέλο βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Ο αποπληθωρισμός, δηλαδή η μείωση των τιμών που πιέζει την εγχώρια κατανάλωση και επενδύσεις, αναγκάζει την Κίνα να εξάγει μαζικά φθηνά προϊόντα στις αγορές της Ευρώπης. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι και η μεταφορά της διαφημιστικής δαπάνης από τις ΗΠΑ στην ΕΕ. Η μελέτη της ΕΣΕΕ εκτιμά ότι μόνο το 2024, οι κινεζικές πλατφόρμες θα δαπανήσουν πάνω από 1,4 δισ. δολάρια σε διαφημίσεις στην Ευρώπη.

Αυτές οι δαπάνες μεταφράζονται σε καθημερινή «πολιορκία» των καταναλωτών μέσω κινητών και υπολογιστών, με δελεαστικές διαφημίσεις για εξαιρετικά φθηνά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται απευθείας από κινεζικά εργοστάσια. Οι ευρωπαϊκοί εμπορικοί κανόνες, η έλλειψη ελέγχου στην προέλευση, την ποιότητα και τις εργασιακές συνθήκες παραγωγής, καθιστούν τα προϊόντα αυτά ιδιαίτερα ανταγωνιστικά – εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα που δεν αρκούν
Απέναντι σε αυτή την «οικονομική εισβολή», η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή τέλους 2 ευρώ ανά πακέτο για τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Ωστόσο, οι εμπορικές οργανώσεις –μεταξύ αυτών και η ΕΣΕΕ– προειδοποιούν ότι τέτοια μέτρα δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη μαζική πίεση που δέχονται οι εγχώριες αγορές.

Η ανάγκη για πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης γίνεται επιτακτική, καθώς, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, πρόκειται όχι απλώς για ένα ζήτημα ανταγωνισμού, αλλά για έναν δομικό κίνδυνο αποδιάρθρωσης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού των χωρών-μελών της ΕΕ.

Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη
Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσε καταφύγιο και διέξοδο για τους καταναλωτές την περίοδο της πανδημίας. Όμως πλέον, χωρίς σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για τους διεθνείς «παίκτες», κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργαλείο γεωοικονομικής πίεσης. Οι εγχώριες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές κύμα αθέμιτου ανταγωνισμού, και ο καταναλωτής βομβαρδίζεται καθημερινά με μηνύματα που τον καθιστούν ουσιαστικά «σύμμαχο» της αποβιομηχάνισης της ίδιας του της χώρας.

Η Ευρώπη καλείται να απαντήσει άμεσα και ενιαία, πριν η τεχνολογική διείσδυση μετατραπεί σε πολιτική εξάρτηση. Το στοίχημα δεν είναι μόνο οικονομικό – είναι στρατηγικό.