Κορονοϊός: Νέες παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στην Ελλάδα – Άγνωστο αν τις πιάνουν τα εμβόλια
Δεκαπέντε κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και 5 ως ΒQ.1.1 και 66 της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στην Ελλάδα κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα στον ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για νέες υποπαραλλαγές για τις οποίες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως θα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη ανιχνευτεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και πιθανόν θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.
Το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) απομονώθηκε από τα 629 δείγματα που ελέχθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, την περίοδο 01 Σεπτεμβρίου 2022 έως 18 Οκτωβρίου 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, για πρώτη φορά καταγράφονται κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 (10 κρούσματα) και ΒQ.1.1 (5 κρούσματα), (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5), συνολικά 15 κρούσματα.
Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή “Κένταυρος”. Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75..
Άγνωστο αν τις πιάνουν τα εμβόλια
Τα τρία νέα υποστελέχη του κορονοϊού, τα BQ.1, BQ1.1 και XBB, φαίνεται να ανησυχούν τους επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ένα ή περισσότερα υποστελέχη να παρακάμπτουν την ανοσολογική μας προστασία.
Παρόλα αυτά, ειδικοί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τονίζουν ότι, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολλά για τον ιό Sars-CoV-2 καθώς και οι πολίτες πως να προφυλάσσονται από αυτόν.
Η επιδημιολογική αύξηση των συγκεκριμένων υποστελεχών δεν είναι ανεξήγητη, καθώς είναι γνωστό ότι ο ιός Sars-Cov-2 θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός, οπότε οι υπομεταλλάξεις BQ.1, BQ1.1 και XBB ήταν αναμενόμενες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News