Κορονοϊός: Πότε θεωρείται νόμιμη η απουσία για τον εργαζόμενο

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αποτυπώνεται στη νέα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) όλοι οι εργαζόμενοι, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε είναι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να πάρουν πενθήμερα άδεια από την εργασία τους έχοντας διαγνωσθεί θετικοί με ένα απλό rapid test το οποίο θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Κορονοϊός

Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Ειδικότερα σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αποτυπώνεται στη νέα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) όλοι οι εργαζόμενοι, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε είναι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να πάρουν πενθήμερα άδεια από την εργασία τους έχοντας διαγνωσθεί θετικοί με ένα απλό rapid test το οποίο θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Δεν απαιτείται δηλαδή η διενέργεια μοριακού τεστ για την χορήγηση της άδειας ασθενείας.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το rapid test για τη χορήγηση της άδειας.

Ωστόσο ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κορονοϊό μετά από επιβεβαιωμένο θετικό τεστ απαιτείται και ιατρική γνωμάτευση.

Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Προσοχή αν ο ασφαλισμένος δε νοσεί αλλά τεθεί σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση, η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας, αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

Σ΄αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο που είχε αποφασιστεί κατά την πρώτη καραντίνα και προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ’ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Επίσης αν ο εργαζόμενος ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού ο εργοδότης υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία ακολουθεί η λύση δουλειάς back-office. Εφόσον κι αυτό δεν είναι εφικτό, η τρίτη λύση είναι η αναστολή της σύμβασης.

Οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, δικαιούνται επίδομα ασθενείας εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (πλέον των 3 ημερών) από τον θεράποντα γιατρό των δημοσίων ιατρικών δομών και συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ. Ο γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ανικανότητα για εργασία μέχρι δεκαπέντε [15] ημέρες συνολικά, μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους είτε συνεχόμενη είτε διακεκομμένη.

Σε περίπτωση παράτασης της ανικανότητας ή εμφάνισης νέας πάθησης, μετά την συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα βεβαιώνεται πάντοτε με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες». Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους.