Κορονοϊός: Τρεις διακεκριμένοι πνευμονολόγοι μιλούν στην «Π» για την πανδημία – Εχει τελειώσει ο συναγερμός;
Μιλούν στην «Π» για τις μάσκες, για την 4η δόση και για τη νέα έξαρση της πανδημίας, από τον Οκτώβριο.
Με τον πόλεμο της Ουκρανίας ασχολούμαστε… Με τις πρόωρες εκλογές, με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, με τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών, με τα συνέδρια των Κομμάτων. Και φυσικά με την υπόθεση Πισπιρίγκου, με την υπόθεση Λιγνάδη, με την υπόθεση Φιλιππίδη.
Με τον κορονοϊό δεν ασχολείται σχεδόν κανείς… Είναι κάτι λογικό, άραγε, με βάση την πορεία της πανδημίας ή μήπως κάτι που εγκυμονεί κινδύνους;
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» κάλεσε στο πάνελ της τρεις διακεκριμένους πνευμονολόγους, που έζησαν από κοντά, για τουλάχιστον δύο ολόκληρα χρόνια, τον εφιάλτη της πανδημίας.
Εναν από Αθήνα, έναν από Θεσσαλονίκη κι έναν από Πάτρα.
Τα ερωτήματα κοινά.
1. Λες κι έχει εξαφανιστεί ο κορονοϊός… Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτόν, κανείς δεν φοβάται… Εσείς ανησυχείτε για κάτι;
2. Αίρεται η υποχρεωτικότητα για μάσκες, σχεδόν παντού. Σας βρίσκει σύμφωνο η απόφαση;
3. Ακούμε πολλούς να πιθανολογούν ότι από Οκτώβριο θα έρθει νέο κύμα πανδημίας, άγνωστης μορφής. Τι λέτε;
4. Θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολιασμού;
Στανόπουλος: «Εγώ, πάντως, θα φοράω μάσκα σε εσωτερικούς χώρους…»
Ο Γιάννης Στανόπουλος είναι καθηγητής πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».
1. «Τις τελευταίες μέρες πολλοί γνωστοί μου νοσούν από κορονοϊό. Πραγματικά πολλοί. Αλλά σχεδόν όλοι το περνάνε πολύ ελαφρά. Είναι εμβολιασμένοι βεβαίως, αλλά πέρα απ’ αυτό, το 90% των περιπτώσεων έχει πολύ ήπια νόσηση. Εχει καταλήξει, λοιπόν, για ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού, σαν ένα κοινό κρυολόγημα. Παραμένει, όμως, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και για όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ένας μεγάλος κίνδυνος. Αυτοί πρέπει να παραμείνουν πολύ προσεκτικοί. Ο ιός κυκλοφορεί, δεν εξαφανίστηκε…
2. Σε όλη την Ευρώπη καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας. Εμείς, βεβαίως στην Ελλάδα μπορεί να μην είμαστε Ευρώπη σε επίπεδο υποδομών, αλλά ακολουθούμε κι εμείς. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, π.χ., έχουν καταργήσει εδώ και καιρό την υποχρεωτικότητα της μάσκας στις πτήσεις. Και μιλάμε για μια χώρα με πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς από κόβιντ. Αυτό δείχνει πώς επηρεάζεται η άσκηση πολιτικής κι από άλλα συμφέροντα. Εγώ, πάντως, επειδή με ρωτάτε, σε μια αεροπορική πτήση ή σ’ ένα ταξίδι με καράβι στην Ελλάδα, σε εσωτερικό χώρο, θα φοράω τη μάσκα μου συνεχώς.
3. Δεν είμαι ειδικός για τέτοιες προβλέψεις… Ο Γιώργος ο Παυλάκης είναι εξπέρτ σε αυτά.
4. Απ’ όσα γνωρίζω, τρέχουν ήδη πολλές μελέτες για το πότε θα είναι πιο ωφέλιμη η 4η δόση. Δεν εννοώ για τους ανοσοκατασταλμένους. Αυτοί επιβάλλεται να την κάνουν άμεσα. Για τους υπόλοιπους, τους υγιείς, που δεν έχουν συννοσηρότητες, θα υπάρξει ενημέρωση αν είναι πιο ωφέλιμο να κάνουν τώρα την 4η δόση ή αρχές φθινοπώρου. Για τον συγκεκριμένο ιό, πάντως, δεν ξέραμε εξ αρχής πολλά πράγματα και εξακολουθούμε να μην ξέρουμε…».
Στέλλας: «Τέταρτη δόση μόνο για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα…»
Ο Λεωνίδας Στέλλας είναι πνευμονολόγος, διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας».
1. «Κρούσματα έχουμε, σε καθημερινή βάση σχεδόν, και αρκετά μάλιστα. Απλώς επειδή η Ομικρον 2 δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση, οι περισσότεροι το περνάνε πολύ ήπια. Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατακόρυφα, άρα λογικό είναι που δεν υπάρχει ανησυχία. Δεν βλέπω τον λόγο, γιατί θα έπρεπε να υπάρχει. Το 70-80% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, ένα μεγάλο ποσοστό έχει νοσήσει, έρχεται και καλοκαίρι που ο ιός εξασθενεί, οπότε νομίζω πως όλα είναι υπό απόλυτο έλεγχο…
2. Για τις μάσκες το είχα πει εδώ και καιρό ότι δεν χρειάζονται πια. Και νωρίτερα μπορούσε να είχε ληφθεί η απόφαση. Μόνο σε αστικές συγκοινωνίες, τραμ, τρόλει, μετρό, όπου υπάρχει πολύς κόσμος και σε πολύ κοντινή απόσταση, εκεί μπορεί να τη φοράει κάποιος προληπτικά. Ειδικά όσοι έχουν ιατρικά προβλήματα. Στους άλλους χώρους δεν χρειάζεται, πλην βεβαίως των Νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων…
3. Ας δούμε πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι και βλέπουμε. Δεν μπορώ να κάνω προγνώσεις, θα ήταν άστοχο. Σε Αφρική και Ασία υπάρχουν κάμποσα κρούσματα. Δεν γνωρίζω, όμως, τι στελέχη είναι αυτά. Οσο μεταλλάσσεται ένας ιός, τόσο πιο αδύνατος γίνεται. Αυτό ξέρω να σας το πω με σιγουριά, τα υπόλοιπα στην πορεία.
4. Την τέταρτη δόση θα χρειαστεί να την κάνουν μόνο όσοι το έχουν πραγματικά απόλυτη ανάγκη: Οσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, όσοι έχουν σοβαρές καρδιακές ανεπάρκειες, όσοι έχουν σοβαρά αυτοάνοσα. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, εννοώ τους ήδη εμβολιασμένους, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί, με τα τωρινά δεδομένα, άλλη δόση».
Λουκίδης:«Η Ομικρον έχει δημιουργήσει ισχυρό τείχος ανοσίας»
Ο Στέλιος Λουκίδης είναι καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Αττικόν».
1. «Στα Νοσοκομεία έχουμε ηρεμήσει πολύ. Αυτή την περίοδο, ο κορονοϊός έχει εξελιχθεί σε μια κατάσταση ρουτίνας. Καμία σχέση με πέρυσι ή με αυτά που συνέβαιναν πριν λίγο καιρό. Οταν πέρυσι είχαμε 80-85 εισαγωγές και σήμερα έχουμε 3, καταλαβαίνετε… Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, δεν υπάρχει ανησυχία. Ακόμα κι αυτοί που νοσούν, είναι με κορονοϊό και όχι από κορονοϊό. Και όλες οι περιπτώσεις ήπιες, είναι σπανιότατες πια οι βαριές περιπτώσεις.
2. Νομίζω πως δεν χρειάζονται πλέον οι μάσκες, σωστά ελήφθη η απόφαση. Και στην Ευρώπη πουθενά δεν φοράει πλέον ο κόσμος μάσκα, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι και σε Πανεπιστήμια, Σχολεία θα πάμε σε κατάργηση υποχρεωτικότητας. Μόνο στους υγειονομικούς χώρους θα μείνει, και ορθά, η υποχρεωτικότητα, και αυτό ίσως μονιμοποιηθεί. Εκτιμώ ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας σχεδόν παντού, είναι και ένα τεστ για να φανεί τι θα γίνει όταν ανοίξει τελείως η ζωή σε μεγάλο βαθμό.
3. Θέλω να δω τι εξέλιξη θα έχει η πανδημία στο Νότιο Ημισφαίριο. Αν εκεί, που θα είναι χειμώνας, χτυπήσει και σε ποιο βαθμό. Και παράλληλα, να δούμε και αν θα υπάρξει κι άλλη μετάλλαξη. Γιατί η Ομικρον έχει δημιουργήσει ένα τείχος φυσικής ανοσίας. Ισχυρό τείχος, μάλιστα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
4. Θα παίξει ρόλο το πώς θα είναι η κατάσταση το φθινόπωρο για ν’ απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Υπάρχει και η πιθανότητα να δούμε μελέτη εμβολίου για άπαξ δόση που θα είναι προστατευτική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρέχουν ήδη τέτοιες μελέτες. Γιατί οι ανά 4 ή 6 μήνες εμβολιασμοί δημιουργούν ένα θέμα…».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News