Κώστας Σπυρόπουλος: «Μια πορεία στο άγνωστο είναι η τέχνη» – Το νέο βιβλίο και η έκθεση
Οπως σημειώνει ο Κώστας Σπυρόπουλος για το πόνημά του στην «Π»: «Το βιβλίο αναφέρεται στα μυστήρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα καλλιτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον δυτικό κόσμο από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα, στις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν όλους αυτούς τους αιώνες και στις κατακτήσεις της φιλοσοφίας και της επιστήμης αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα.
Το Σπίτι της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» παρουσιάζει το βιβλίο «Η Περιπέτεια της Τέχνης» και εγκαινιάζει την μεγάλη εικαστική έκθεση «Το Ταξίδι» του διακεκριμένου πατρινού εικαστικού και καθηγητή, Κώστα Σπυρόπουλου, την προσεχή Τρίτη 4 Φεβρουαρίου (ώρα 19:00).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πρόεδρος ΔΣ και ΓΔ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Ξένια Καλδάρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, η επίτιμη Γ.Δ. Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ Βελένη, και η ιστορικός Τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη.
Οπως σημειώνει ο Κώστας Σπυρόπουλος για το πόνημά του στην «Π»: «Το βιβλίο αναφέρεται στα μυστήρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα καλλιτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον δυτικό κόσμο από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα, στις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν όλους αυτούς τους αιώνες και στις κατακτήσεις της φιλοσοφίας και της επιστήμης αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα.
Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να καταδείξει τους παράγοντες, κοινωνικούς, θεολογικούς, φιλοσοφικούς, επιστημονικούς και άλλους που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των ρευμάτων της τέχνης. Η τέχνη διαχρονικά είτε εκφράζει την εποχή της οπότε η μελέτη της βοηθά στην κατανόηση της καθημερινότητας ή προηγείται της εποχής της οπότε προετοιμάζει τις κοινωνίες για τις αλλαγές που έρχονται. Και αν ακόμα δεν μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποτέ τα βαθύτερα αίτια και τους σκοπούς της δημιουργίας, η Τέχνη θα είναι πάντα παρηγοριά και ελπίδα για να συνεχίζεται η πορεία.
Μια πορεία στο άγνωστο. Η τέχνη σ’ αυτή την πορεία θα θεραπεύει τις πληγές και θα γεννά προσδοκίες, ας είναι και ψεύτικες!».
Σε ό,τι αφορά τη δική του θεώρηση για την τέχνη, ο καλλιτέχνης τονίζει στην «Π».
«Η καθημερινή ζωή των περισσοτέρων από εμάς είναι γεμάτη από ερωτήματα που γεμίζουν τον χρόνο και την σκέψη μας. Οι απαντήσεις σ’ αυτά είναι αντιφατικές και η μια διαδέχεται την άλλη.
Αυτό περιγράφεται ως πρόοδος ως ανάπτυξη. Αν αναστοχαστούμε θα διαπιστώσουμε ότι οι αβεβαιότητες είναι ο κανόνας της ζωής. Η μόνη βεβαιότητα είναι αυτή του επερχόμενου τέλους. Ο άνθρωπος είναι ώριμος για να πεθάνει αμέσως μετά τη σύλληψή του ως έμβρυο. Αυτό προσδιορίζει την υπόσταση του ανθρωπίνου δράματος. Οταν όμως αδιαφορούμε γι’ αυτό και γινόμαστε νέοι Σίσυφοι, μας απασχολούν ετερόκλητα θέματα όπως είναι η πολιτική, η ηθική, η θεολογία, η επιστήμη, η φιλοσοφία, η τέχνη.
Η τέχνη επηρεάζεται απ’ όλα τα παραπάνω, γιατί είναι η έκφραση του υποσυνείδητου που επηρεάζεται ανεπαίσθητα από το περιβάλλον γενικότερα, όπως αυτό διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της επίδρασης της φιλοσοφίας και της θεολογίας. Η τέχνη είναι πανανθρώπινη γλώσσα, γιατί χρησιμοποιεί άπειρα σύμβολα, άπειρες αποχρώσεις, φωτισμούς και σχήματα γι’ αυτό επηρεάζεται έντονα και αλλάζει πρόσωπο. Ετσι δημιουργούνται τα κινήματα και οι τεχνικές της τέχνης που διεξοδικά περιγράφονται στα επόμενα κεφάλαια και συνδέονται με τις επαναστατικές αλλαγές στη φιλοσοφία, την επιστήμη, την πολιτική, την οικονομία και την τεχνολογία που σημειώθηκαν στον δυτικό κόσμο από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα».
Οπως λέει ο Κώστας Σπυρόπουλος για το βιβλίο του: «Πιστεύω ότι μετά την ανάγνωση του πονήματος, ο αναγνώστης θα έχει κατανοήσει καλύτερα την υπόσταση και τις αιτίες που δημιούργησαν τα διάφορα κινήματα της τέχνης που χαρακτηρίζουν τον δυτικό κόσμο της νεότερης εποχής. Η φιλοσοφία αρχίζει με το ερευνείν, η τέχνη λειτουργεί με το θαυμάζειν».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News